烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

MRS.HO幾時有芋頭糕食谱~~~??? Please!!!!

大宅

虎到金來勳章

subb

Thanks. 澄麵 用得好少, 雜貨鋪係一包一包買定買幾$都得?
5用又得吾得呢?

sumyee
原帖由 subb 於 11-1-26 17:45 發表
澄麵一般雜貨鋪有售, 我是在買粘米粉的店一起買的

男爵府

yslysl~

如果將個食譜就咁除開,斤半蘿蔔應該落130克粉左右,但怕條數除除吓過咗籠,今次可以試斤半蘿蔔對150克粉,如果覺得未夠鬆,下一底可以再減粉為130克啊~

heihei媽~

放涼後應該會成形啊~

9594~

其實落雞粉都好味,不過有部份朋友怕用雞粉,所以咪改用蠔油囉~

芋頭糕我都想整,睇吓今日買唔買到靚芋頭先~

subb~

星期六未遲呢~ 我都係呢個禮拜尾/下個禮拜頭先蒸糕呢~ 因為無添加嘅蘿蔔糕,唔可以放得太耐呢~ 我諗保質期唔會超過一個禮拜啊~

我未試過用矽膠模啊~ 所以唔知成效係點啊~

吉蒂:

咁奇怪? 如果重粉味同埋攪拌時覺得硬,係咪落多咗粉呢? 同埋係咪用李祥和呢? 應該食落係重蘿蔔味而唔係粉味呢~

sumyee~

街市雜貨店有售~ 如果唔想買澄麵,可以用鷹粟粉代替,不過澄麵效果會好少少,但改用粟粉都唔會影響成品太大啊~

ChongChong28~

如果今日買到靚芋頭,應該呢一兩日會整啊~

男爵府

我想親子整蘿蔔糕, 但如果全都在當日準備, 我怕搞好耐
想切定一d材料 (除了冬菇及蘿蔔), 放入雪櫃應該無問題唔會太抽乾水份 ????????
蘿蔔星期四買定得唔得呢 ! 過左2天是否會唔好及壞呢 ! 

大宅

醒目開學勳章

何師奶

我今晚整咗啦!
我可能放得太多料, 好重味, 整體上感覺良好, 阿媽都等唔切一蒸起就話要食啦~!

仲話要送俾親屬添, 多謝你呀~!

大宅

何師奶,想問吓個食譜整出來係唔係有兩底?我諗住將你個食譜減半,大概整4斤蘿白。昨天去買粘米粉時,老闆娘話4斤蘿白要用一包粘米粉(600克),但根據你的食譜是285克,相差挺大的。請問這是因為加了澄麵嗎?
唔該晒!

男爵府

subb~

臘味應該冇問題呢~ 而蘿蔔可早一兩日買定放入蔬菜格ok呢~ 但唔好存放太耐先整,因為雪柜會將佢嘅水份抽乾呢~

小小小B~

好開心你哋鍾意啊~ 材料落多咗,味道會鹹少少呢~ 如果想落重料,咁底糕嘅調味要減番d啊~ 否則會幾鹹呢~

小奇媽媽~

食譜可以做到六條7"長方模啊~

如果用四斤蘿蔔,相對番個食譜,係要落三百幾克粘米粉呢~ 其實坊間好多食譜,多數係五斤蘿蔔一斤粘米粉,但我試過覺得唔夠鬆,可能個人喜好問題啊~ 我覺得如果鍾意食較實淨嘅蘿蔔糕,可以加番多d粉呢~ 但如果想食鬆軟d同蘿蔔味重d嘅話,粉嘅份量唔可以多呢~ 否則蘿蔔味冇咁濃啊~

如果你諗住用四斤蘿蔔,粘米粉份量可以用350克,但如果你喜歡有少少質感,可再加多少少粘米粉啊~

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 cherrylung 於 11-1-28 18:08 發表
subb~

臘味應該冇問題呢~ 而蘿蔔可早一兩日買定放入蔬菜格ok呢~ 但唔好存放太耐先整,因為雪柜會將佢嘅水份抽乾呢~

小小小B~

好開心你哋鍾意啊~ 材料落多咗,味道會鹹少少呢~ 如果想落重料,咁底糕嘅調味要減番d ...
如果4斤....用350g粘米粉...咁澄面粉又用幾多呀??thx

男爵府

我買時街市店主叫我千其唔好放雪櫃, 會抽乾水份
我見天時又凍都無放雪櫃呀 !

蒸緊最後兩底蘿蔔糕...yeah 大功告成 !整到慶起,想mon再整 ...wakakakakka

大宅

蘿蔔絲變軟大概要煮幾耐呀?

男爵府

yinmelody~

澄麵大約35克啊~

subb~

哈哈哈~我都係今日先開工啊~

catbabycat~

Hee hee hee~我冇計時呢~ 只係睇見佢顏色開始轉透明,咁就差不多呢:)~

水晶宮

熱血金章

我大約煮十分鐘左右

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-31 22:10 發表
我大約煮十分鐘左右

9594~

而家我開始蒸糕啊~ 因為怕無添加蘿蔔糕放唔耐,所以今日先開工呢~

Hee hee hee~初時仲諗住蒸埋芋頭糕,但呢幾日都唔得閒,所以而家淨係整緊蘿蔔糕咋~ 好想整埋芋頭糕同埋椰汁年糕呢~ 心有餘而力不足矣:loveliness:~

水晶宮

熱血金章

HAHA, 我早兩日都整多左四底,
整到上咗癮, 帶返公司請同事食, 個個都話好味, 真係好有成功感呀!!

最難得係連廚師都話好味, 仲話第一次就有咁
GE 水準真係唔錯咁話!!!

真係要多謝你咁正 GE 分享!!

至於芋頭糕................

只係有人有咁 GE request 我先問下你, 其實我唔食芋頭糕嫁, hahahaha

宜家屋企仲有兩底糕, 包租公問我, 你日日食唔悶嫁咩???

hahaha, 我鐘意食, 又好味, 梗係日日食都唔厭啦!!!

水晶宮

熱血金章

宜家屋企仲有 d "立味" 係度, 有想過整立味飯, 唔知你又有冇好野分享下呢??

hehehehe............

男爵府

我整完雪左一天,第2天早上即煎來食, 但老公話唔好食呀 同日再拿左回家比家人/姨及表妹食都話OK呢 !

(老公喜歡食美心蘿蔔糕的)我問什麼唔好食他話"淋,糕係糕 .睇下美心蘿蔔糕是點喎 "...

我跟足份量但食落都覺得有D嗱喉~~~是否太多胡椒粉

男爵府

9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=5582

subb~

我諗你老公鍾意食實實哋嗰款蘿蔔糕呢~ 其實每人口味唔同,有部份鍾意食鬆軟,有部份鍾意食彈牙少少嘅糕啊~ 如果佢鍾意食實實哋嘅蘿蔔糕,你可以用鷹粟粉盒面嗰個食譜,試吓再整多次比佢食,包佢話夠曬口感啊~
(P.S.:Hee hee hee~最近我都食咗底美心蘿蔔糕,佢真係幾實淨呢~ 但其實蘿蔔糕係鬆軟先代表足料啊~ 因為蘿蔔多底糕先會鬆軟呢)

男爵府

thanks ! 我諗緊是否要刨多d蘿蔔絲 (個次我刨左1隻半多d)

原帖由 cherrylung 於 11-2-1 15:24 發表
9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=55 ...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

何師奶, 妳個blog真係睇到我停唔到呀
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我都整左..2底...
THX.何C9.....指教

首頁

尾頁

跳至