烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實係未可以唔用澄麵用粟粉架?
我想要用粟粉個食譜呀!!唔該哂

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Thx.....
原帖由 cherrylung 於 11-1-18 12:24 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41271

:)

男爵府

我試左喇不過點解蒸好會黑炆炆ge?
同埋唔夠硬成pat咁?依家試下攤凍雪下睇下會唔會好D先!!

男爵府

深色可能係冬菇問題加上又唔夠濕
之前影相未有一盒細細盒好白淨 蒸出黎又無問題喎
可能果盒係尾果D有多D水 咁就無咁黑
可能我揀D蘿蔔唔夠靚掛 過兩日再試過先
唔該哂你!!
原帖由 cherrylung 於 11-1-19 18:22 發表
深色好大機會係因為有蠔油嘅關係,但如果依食譜整,應該唔會咁深色呢~ 如果依足而變得深色,咁就係一個"謎"啊~
其實用鷹粟粉嗰個食譜,係唔夠用澄麵嗰個咁好呢~
想知道你係用李祥和粘米粉/三象啊? 因為佢哋嘅質地有分別呢~ 同埋如果覺得唔夠杰,
Video
內有提及可以最後開慢火煮杰佢呢~ (但小心痴底啊~)
我見到你嘅蘿蔔糕絲好明顯,想知道有冇刨蘿蔔蓉呢? 因為蘿蔔蓉會抓實d糕粉,睇起上嚟會杰身d呢~:)
蘿蔔糕蒸完時會好軟身,放涼後會變番實少少,雪完會更容易切啊~

首頁

尾頁

跳至