烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dear All:

Wow~話咁快就嚟過年喇~大家會否諗住整番底蘿蔔糕呢? 舊年我K.O.咗廿幾斤蘿蔔,因為d親戚朋友食過我整嘅蘿蔔糕後,個個都讚好(可能佢哋個個都係掩住良心講
),咁我就變咗"笨人"喇~
~ 因為精人出口,"笨人"出手囉~
Wakakakaaaaaa
~

舊年製作蘿蔔糕時拍咗段短片,好似舊年我都有post過出嚟啊~ 哈哈哈~等我又喺籠底摷番佢出嚟先~
~ 睇過嘅朋友,就當佢係片段重溫啦~ Wakakakaaaaaa

食譜請點擊→這裡

男爵府

yinmelody~

哈哈哈~long time no see^^ hee hee hee~ 因為我成日走咗去飛碌度打機,所以少咗上嚟呢~

laam0416:

哈哈哈~咁快d開工整番幾底啦~

heihei媽:

1.蝦皮我係喺上環賣海味嗰條街買嘅呢~
2.哈哈哈~落少少唔會黑曬呢~ 呢幾張係實物相片嚟啊~

男爵府

heihei媽:

yinmelody~已經好有效率咁答咗蝦皮問題啊~

至於刨絲工具,其實一般家品店都有得賣刨絲工具呢~ 但未必好似呢套咁嘅款,應該係一塊嘅刨絲刨,一樣可以用到啊~

Thanks yinmelody~

哈哈哈~我冰會戒意啊~ 多謝您咁有效率幫我答問題呢~ 哈哈哈~我呢個蝸牛師奶真係"慢"世魔王嚟呢~ Hee hee hee~因為成日顧住玩Facebook games呢,攪到十世先番覆留言呢~

至於食譜,初時我用鷹粟粉,後尾用澄麵粉,因為想試吓佢哋有乜分別啊~ 最後覺得澄麵粉更正,所以推介澄麵嗰個食譜啊~

pigpigyy~ Thanks~

bbsafari~ You're welcome~

Candice1128~

祝成功~

Princesscat~ You're welcome~

kazuki1018~哈哈~多謝賞面

garon~

哈哈哈~ 七斤蘿蔔可以做到六底7"模啊~ 其實買蘿蔔時,真係拎到一隻屐咁呢~

因為我整嘅蘿蔔糕有加到冬菇,同埋無添加,所以唔可以存放得好耐呢~我記得每底我都係四至五日內就食清光呢~ 我仲要將佢每底用保鮮紙包好,跟住再用密實袋入好,所以保質期可以耐少少啊~

潘高壽~

咁正~! 我嗰個要卅十蚊呢~

男爵府

maywei~ You're welcome

yinmelody~
其實之前我喺快圖美都見過有類似嘅刨賣呢~ 佢質料好d,硬淨d,價錢就好似四十幾蚊,不過佢係一時時有得賣啊~ 因為佢係億世通貨品,耐唔耐先會喺快圖美樹做promote咁賣呢~ 而我見喺億世通個網站都有得賣,但貴過喺快圖美嘅價錢呢~ 好似貴成十蚊啊~

ChongChong28~
哈哈~今年我都會開工整芋頭糕,所以遲少少會有食譜啊~

狂人~ 其實都係大約咁上吓時間啊~ 因為我都係熄火後見佢轉暖時先落粉啊~

男爵府

原帖由 Gobbie 於 11-1-18 11:22 發表
其實係未可以唔用澄麵用粟粉架?
我想要用粟粉個食譜呀!!唔該哂

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41271

:)

男爵府

hinwaimama~

我係喺街市嘅雜貨舖樹買嘅呢~可能而家係蒸糕旺季,所以可能難買少少啊~ 如果真係買唔到,買其他牌子嘅粘米粉都冇問題啊~ 但可能落嘅份量會有出入啊~

yinmelody~

哈哈哈~係呀,超市多數得隻象賣呢~

maywei~

哈哈哈~叻乜鬼,我咪又係煮飯婆一名~

二少奶~

蝦皮係蝦毛嚟呢~ 但味道好鮮味呢~仲要唔駛擔心會食到沙呢~ 因為平時用蝦米,好多時佢d腸都會藏沙啊~

Gobbie~

深色好大機會係因為有蠔油嘅關係,但如果依食譜整,應該唔會咁深色呢~ 如果依足而變得深色,咁就係一個"謎"啊~
其實用鷹粟粉嗰個食譜,係唔夠用澄麵嗰個咁好呢~
想知道你係用李祥和粘米粉/三象啊? 因為佢哋嘅質地有分別呢~ 同埋如果覺得唔夠杰,Video內有提及可以最後開慢火煮杰佢呢~ (但小心痴底啊~)
我見到你嘅蘿蔔糕絲好明顯,想知道有冇刨蘿蔔蓉呢? 因為蘿蔔蓉會抓實d糕粉,睇起上嚟會杰身d呢~:)
蘿蔔糕蒸完時會好軟身,放涼後會變番實少少,雪完會更容易切啊~

heihei媽:

建議穩陣d將個食譜除二,因為我驚除除吓會有問題啊~

btatb38~我冇封面呢~ 唔怕有倒汗水啊~ 因為蒸好後放涼時,佢嘅表面會變乾呢~

男爵府

joeywongmy~

其實我會揀表面白滑,重手同埋少鬚根嘅蘿蔔啊~ 但佢苦唔苦就好難喺表面睇到呢~ 因為我都試過中招啊....~

9594~

如果用普通攪拌機嚟攪蘿蔔蓉,可能未必得呢~ 因為攪拌機要加咗水份先可以將材料打爛,但我個食譜係唔需要加水啊~

btatb38~ You're welcome^^

heihei媽~

我見到淘寶網有得賣呢~ 但我未試過去淘啊~ 你可以試吓問問有冇朋友可以幫你去淘啊~

mickychow~ Thanks:loveliness:~

28July~

刨皮前~:)

男爵府

原帖由 yinmelody 於 11-1-20 17:44 發表
何c奶......淘寶有咩.....?
我搵過唔過唔見既.....SEND比我得唔得呀

yinmelody~

淘寶而家賣緊嗰款好似係改良版,好似實淨過我上次買嗰個啊~

http://item.taobao.com/item.htm?id=2158080127

男爵府

yinmelody~

唔駛客氣啊~

9594~

蝦米其實都幾貴呢~ 所以我改用蝦皮,因為蝦皮除咗冇沙同埋香d之外,價錢仲好經濟呢~ 幾十蚊有成斤啊:)~

我未試過用壓力煲製作蘿蔔糕,唔知效果係咪會一樣呢?

ckboy~

有冬菇嘅蘿蔔糕存放期會冇咁耐呢~ 但冬菇好香,少咗佢又好似....,所以我都有加冬菇啊~ 平時製作好嘅蘿蔔糕,我會將佢用保鮮紙包好,然後再加個密實袋,大約五日左右K.O.曬佢啊~ 第五日佢都冇問題啊~ 我冇試過做實驗睇佢放幾耐會唔掂,因為怕太耐會嘥咗d糕啊~ 我會下個禮拜尾先開壇蒸糕,因為想送比親友,初一時會送幾底過奶奶歎啊~

heihei媽~

我見佢運費好似係十蚊,但我見其他賣家係收十幾廿蚊啊~ 我未試過去淘寶買野,所以都唔知價呢~

全部刨蓉底糕會好鬆呢~ 有機會要加粉啊~ 我未試過全蓉方法,如果全蓉可能出嚟效果會有唔同呢~ 部份刨絲會好d呢~ 我見家品店都有刨絲器賣呢~ 好似十蚊店有三合一嘅刨絲刨蓉刨片小工具啊~

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-21 18:24 發表
何師奶, 我唔記得話你知,
我最終都係就啱用攪拌機打爛 D 蘿蔔,
我果部機 OK 喎, 無問題, 爛少少又得, 爛哂又得, 簡直快靚正!!

我開頭反而擔心打完會無乜汁, 點知我試過起勢咁打, 溶到好似思樂冰咁呀!! (咁當然唔係 ...

9594~

咁正~! 想知道你用嗰款攪拌機係咪唔駛加水就可以打爛嗰種呢~?

其實如果用鑊蒸,都係蒸一粒鐘左右呢~ 其實我怕壓力煲同鑊嘅火力係有出入呢~ 因為炆牛腩,壓力煲會令食物質感變鬆,唔知用嚟蒸糕會唔會令底糕嘅濕度提昇呢~?

短片內撈好嘅糕粉應該係幾杰身呢~ 如果撈粉後覺得佢仲係幾稀,可以開慢火將佢煮杰,咁蒸完嘅糕唔會過稀呢:)~

其實啱啱蒸好嘅糕係會好濕軟,但又唔會好似倒得出水咁呢~ 如果壓力煲效果未如理想,不如試吓用番鑊嚟蒸,我諗會穩陣d啊~

(Oh~啱啱同你撞文添~~ 我見你嘅粉漿夠曬杰啊~ 因為都見唔到有液態,正常嚟講,蒸完嘅糕表面會幾濕呢~ 但放涼後會乾番啊~ 但如果你話佢好似倒得水出,咁就可能用壓力煲嘅問題呢~ 等你今晚雪完嘅成品,如果壓力煲未如理想,我諗轉番用鑊蒸一定冇問題啊:)~)

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-21 18:55 發表
我聽哂你話, 全程一滴水都無加過,
我只係由飛你浦 GE 攪拌機, 好細部, 三百蚊鬆 D, 你去睇下啦, 部機有少少橙色邊果部呀!!

我都擔心唔洗用壓力煲整, 所以試完今次如果唔 OK, 我就用埋普通煲整!!

我想問下呢, 可唔 ...

9594~

『我聽曬你話』哈哈哈~睇到你呢句,差d冧C我呀~~ Wakakakaaaaaa~

我未試過刨定蘿蔔蓉,然後隔日整呢~ 不過我諗放佢入雪柜應該唔會變,但係個雪柜會多謝佢啊~ 因為會好大陣味呢~

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-21 20:25 發表
咁我都係聽日先刨咯!!

不過我想問下, 點解 D 冬菇要用油同糖浸住先呢??

另外, 除左"立" 肉, 瑤柱絲, 冬菇, 仲有乜野可以加入去做料呢??

9594~

冬菇唔係加油啊~ 係加生"抽"(即豉油)同糖,作用係預先餵d味比佢,咁一陣將佢爆炒時會更香呢~

而蘿蔔糕一般都係用臘味同海味做饀料,所以我都只係加臘味同海味做材料啊~

男爵府

9594~

昨晚入過嚟,見你中午時間問可否蒸到中途加水,但我入嚟時已經夜深喇~ 回應已經趕唔切,所以冇覆你啊~ 而家趁有少少時間,番嚟覆番問題先~^^

中途可以加水啊~ 咁今次ok嗎?

Gobbie~

唔駛客氣啊~ 祝成功~ 不過我覺得澄麵嗰個食譜正d呢~ 下次你可以試試嗰個食譜啊~

Debbie媽~

好開心你成功啊~ :)

maywei~

其實我想大家可以整到好味道嘅蘿蔔糕啊~ 因為整到會好開心呢~ 我覺得喺街買嗰d蘿蔔糕好多添加(味精),同埋又幾貴,所以咪post個食譜同大家分享,希望大家可以製作平靚正嘅蘿蔔糕啊~ 

其實整蘿蔔糕唔係想像中咁辛苦,仲幾好玩添呢~

joeywongmy~

多謝報料

男爵府

9594~

你底糕成到形啊~
Hee hee hee~不過d料真係大粒咗少少啊~ 所以將蘿蔔糕分割時會較容易切爛呢:loveliness:~

我諗如果第二底加番夠粉,口感應該唔會削呢~
等你消息啊~ 祝成功~!

Mayakids~

粘米粉會好食過淨係用鷹粟粉製作嘅蘿蔔糕啊~ 因為粟粉落得多嘅蘿蔔糕食譜,係會實d呢~ 但我都有朋友鍾意食鷹粟粉食譜嘅蘿蔔糕,因為細細個時,佢媽咪已經製作粟粉蘿蔔糕比佢食,所以有情意結,覺得實實哋先好食呢~

ballonbb~

多謝報料~ 哈哈哈~我而家就係用緊你介紹嗰款呢~

Collintse~

好開心你成功製作到蘿蔔糕啊~

carcar000~

Thanks~

subb~

我冇落到雞粉,所以改用咗蠔油嚟調味呢~ 我係用李錦記舊裝蠔油啊~

男爵府

yslysl~

半斤蘿蔔200克粘米粉?? 蘿蔔真係少咗啊~ 粉多蘿蔔少所以會硬身呢~

如果我個食譜將個份量就咁滅半,三斤半蘿蔔係對285克粘米粉呢~ 你可以參考我個食譜啊~
食譜請點擊→這裡

p_b:

蝦皮鹹味較濃,所以唔好因為佢夠香而拼命落呀~ 我冇用蝦米,因為怕蝦米有沙啊~ 但如果你想落蝦米都可以啊~ 可以蝦米加蝦皮一齊落,處理好嘅蝦皮你可以試吓佢嘅鹹味,咁就可以大約知道落幾多先啱自己心水啊~ 緊記,若落得太多臘味同海味,好容易令底糕味道過鹹啊~

subb~

蝦皮我係喺上環海味舖度買嘅呢~ 我亦見有少部雜貨店有得賣蝦皮,但雜貨店嘅蝦皮多數會存放過久,冇上環嗰d咁新鮮呢~

我買嗰包蝦皮係咁嘅樣啊~

ronaldbb~

我試過喺牛池灣街市雜貨店買蝦皮,但嗰d唔夠新鮮,冇曬香味,好似得番個殼咁啊~
你嗰樹雜貨店賣嘅蝦皮ok嗎~?

heihei媽~

ysl食譜粘米粉過多,所以會較硬身啊~

男爵府

yslysl~

如果將個食譜就咁除開,斤半蘿蔔應該落130克粉左右,但怕條數除除吓過咗籠,今次可以試斤半蘿蔔對150克粉,如果覺得未夠鬆,下一底可以再減粉為130克啊~

heihei媽~

放涼後應該會成形啊~

9594~

其實落雞粉都好味,不過有部份朋友怕用雞粉,所以咪改用蠔油囉~

芋頭糕我都想整,睇吓今日買唔買到靚芋頭先~

subb~

星期六未遲呢~ 我都係呢個禮拜尾/下個禮拜頭先蒸糕呢~ 因為無添加嘅蘿蔔糕,唔可以放得太耐呢~ 我諗保質期唔會超過一個禮拜啊~

我未試過用矽膠模啊~ 所以唔知成效係點啊~

吉蒂:

咁奇怪? 如果重粉味同埋攪拌時覺得硬,係咪落多咗粉呢? 同埋係咪用李祥和呢? 應該食落係重蘿蔔味而唔係粉味呢~

sumyee~

街市雜貨店有售~ 如果唔想買澄麵,可以用鷹粟粉代替,不過澄麵效果會好少少,但改用粟粉都唔會影響成品太大啊~

ChongChong28~

如果今日買到靚芋頭,應該呢一兩日會整啊~

男爵府

subb~

臘味應該冇問題呢~ 而蘿蔔可早一兩日買定放入蔬菜格ok呢~ 但唔好存放太耐先整,因為雪柜會將佢嘅水份抽乾呢~

小小小B~

好開心你哋鍾意啊~ 材料落多咗,味道會鹹少少呢~ 如果想落重料,咁底糕嘅調味要減番d啊~ 否則會幾鹹呢~

小奇媽媽~

食譜可以做到六條7"長方模啊~

如果用四斤蘿蔔,相對番個食譜,係要落三百幾克粘米粉呢~ 其實坊間好多食譜,多數係五斤蘿蔔一斤粘米粉,但我試過覺得唔夠鬆,可能個人喜好問題啊~ 我覺得如果鍾意食較實淨嘅蘿蔔糕,可以加番多d粉呢~ 但如果想食鬆軟d同蘿蔔味重d嘅話,粉嘅份量唔可以多呢~ 否則蘿蔔味冇咁濃啊~

如果你諗住用四斤蘿蔔,粘米粉份量可以用350克,但如果你喜歡有少少質感,可再加多少少粘米粉啊~

男爵府

yinmelody~

澄麵大約35克啊~

subb~

哈哈哈~我都係今日先開工啊~

catbabycat~

Hee hee hee~我冇計時呢~ 只係睇見佢顏色開始轉透明,咁就差不多呢:)~

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-31 22:10 發表
我大約煮十分鐘左右

9594~

而家我開始蒸糕啊~ 因為怕無添加蘿蔔糕放唔耐,所以今日先開工呢~

Hee hee hee~初時仲諗住蒸埋芋頭糕,但呢幾日都唔得閒,所以而家淨係整緊蘿蔔糕咋~ 好想整埋芋頭糕同埋椰汁年糕呢~ 心有餘而力不足矣:loveliness:~

男爵府

9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=5582

subb~

我諗你老公鍾意食實實哋嗰款蘿蔔糕呢~ 其實每人口味唔同,有部份鍾意食鬆軟,有部份鍾意食彈牙少少嘅糕啊~ 如果佢鍾意食實實哋嘅蘿蔔糕,你可以用鷹粟粉盒面嗰個食譜,試吓再整多次比佢食,包佢話夠曬口感啊~
(P.S.:Hee hee hee~最近我都食咗底美心蘿蔔糕,佢真係幾實淨呢~ 但其實蘿蔔糕係鬆軟先代表足料啊~ 因為蘿蔔多底糕先會鬆軟呢)

首頁

尾頁

跳至