興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國會長

王國會長

call support 係唔會幫你救原來HD, 佢地上門睇過如果係HD 問題就會二話不說同你換走隻HD.

原帖由 clpapa 於 11-1-15 22:54 發表
Call Lenovo LA, 既然知多數硬件有問題call 上來門唔太貴, 我12月公司至call 過, 過左保上門450 如果要換硬件可以扣唔記得200定250, 我上次死底板, 加埋680 攪掂, 不過要等2日,好過自己四圍搵D所謂識電腦既人攪. ...

王國會長

王國會長

"重插ram&hdd" 好簡單!?
對於我懂PC DIY 要去重插ram&hdd 也不覺得是好簡單.

原帖由 an_explorer 於 11-1-14 13:29 發表
好簡單姐!
1.重插ram&hdd,睇下得唔得!
2.下載windows pe救相。這方法最好用。
3.買一個新hdd做master,舊hdd做slave救相。

王國會長

王國會長

估計 windows 開機D files 應該損壞左, 如果HD 冇壞應未致於損壞其他相片檔案.
"recovery (回復出廠狀態)" 就一定唔好做, 應該會洗機.

還是找其他人取HD 出來駁其他機看看可否取回裏面D 相.

好奇問, 樓主開唔到機係點上網?

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 12:54 發表
係呀, 依家係 reboot 都唔得。

行"啟動(修復系統)", 跟住檢查一輪話無法修復系統, 比兩個選擇, 1) recovery (回復出廠狀態) 或 2) 完成 (關機)。

禁止訪問

子爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 13:27 發表
多謝提醒!

你個 windows 仲用唔用到safe mode (安全模式)入到呢?
同埋藍畫面你有冇影低佢話邊度問題,可能e度有高手知點搞番惦都未定呢?
藍畫面50-50 係硬件問題,亦有可能撞硬件;如果後者,可能重新等windows 再分配過d資源就得都未定。

複式洋房

如果未過保養就唔好 side , call maintenance 啦! 但如果都用咗好耐 , 不如砌過部好過!

我上次情形同你差唔多 , 最初由 boot幾次先至boot得起, 到後來直情影都無. HP 過咗保養期想搵個"人"問吓都遊花園咁 把鬼火索性砌部新機 , 拆咗個舊HD出黎 , 買咗個 usb docking 將個舊HD直接插上去用 , 以後就當埋 backup drive 用. 其實你亦可以叫電腦公司幫你裝埋個舊HD入去又得

男爵府

多謝咁多位師兄/姐/爸/媽的熱心教路。

我今日返到公司先有機覆到您地。

諗諗各位都言之有理, 我本來就是個電腦白痴, 越搞越禍就唔知點收科, 所以都係拎左去比人整。

anyway, 無言感激各位的無私教導!

首頁

尾頁

跳至