跳至

首頁

尾頁

大宅

81網 (fanling)你們會怎樣選擇頭3個志願呢?

我想知你們會怎樣選擇頭三個志願呀?
大家比的意見我好嗎?

複式洋房

甘你心目中唸左未?大概會簡邊幾間呀

大宅

回復 1# tobemum11 的帖子

我選了
甲部:
1. 靳茂生
2. ----???
3. -----???

乙部:
1. 靳茂生

2/3/4.
正覺/ 培靈/神召会/--應點排??

請問是否一定要填所有位?

干良發/宣小/榮真----------是否不用填,因机會較細??

tks!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

乙部不要留空格, 乙部第一同甲部第一最好一樣, 因為去到叩門時會影響學校對你既誠意...

所有都係甲部攪完之後先到乙部, 有人會覺得只要頭三志願邊間入到都無所謂, 就將甲部填上乙部一二三志願, 相反有人會唔甘心, 令願放款甲部二三志願, 因為怕真係甲部入到二三志願, 乙部就唔會有機會攪珠...

你係唔會知你係電腦派位既NO., 更加唔會知你甲或乙部邊部入到, 所以我建議你都係甲部填滿, 唔好將所有熱門學校放係頭位置, 定必派至好後, 係以往經驗之談.

複式洋房

Mrs.So
我想問,甲3間都係簡同乙3間一樣,會唔會影響個結果
即係頭3間先抽,抽唔到係咪就去乙.部抽,都係跟你編號去派

但如果冇人知個隋身號碼幾多,頭定尾(其實真係跟地址抽定係同讀邊間幼稚園同埋遲早交表有冇影響架)
甘照理係咪將自己心水3間放頭位?
有冇人試過甲頭3間抽到架,定係跟本唔會有機會

公爵府

呢個你個人問題, 如果你頭三志頭入邊一間都無所謂, 你更係填哂甲部同乙部一樣, 攪珠係由甲部全部人攪哂之後, 餘下一齊攪乙部.

電腦派位唔會關你幼稚園讀邊間, 你只會係6月份收到派位結果, 結果唔會寫其他野...

當然會有人派到頭三志願, 係彩數問題, 志願就係你心儀, 更係要放頭位置, 但係第二志願要放一些次熱門學校, 保障自己, 因為熱門學校人人都想入, 學位唔多, 比得邊個, 所以你要搵定一間次熱門學校作為第二選擇...

原帖由 tobemum11 於 11-1-18 12:27 發表
Mrs.So
我想問,甲3間都係簡同乙3間一樣,會唔會影響個結果
即係頭3間先抽,抽唔到係咪就去乙.部抽,都係跟你編號去派

但如果冇人知個隋身號碼幾多,頭定尾(其實真係跟地址抽定係同讀邊間幼稚園同埋遲早交表有冇影響架)
...

複式洋房

唔該晒

侯爵府

好媽媽勳章

any comment of 宣道 ?
原帖由 tobemum11 於 11-1-18 15:15 發表
唔該晒

別墅

回覆 3# mrs.so 的文章

Mrs.so
請問我係81嘅
甲(一)正慧
乙(一)神召會
咁其實我甲(二)唔填好定係填神召會好?
thank you
http://mmbb423.my.babysky.hk

公爵府

咁要睇自己甘唔甘心, 甲部都有會攪珠, 只係你個人係5係入到頭三就可以, 如果係你可以考慮將乙部頭三志願放上去甲部, 起碼多一個機會...

萬一你真係想駁一駁入首志願, 唔甘心入二三, 你可以只填甲部首志願, 其餘唔填, 跟次序攪乙部首志願...

除非你隨機編號好前, 否則有風險派至好後...

別墅

原帖由 mmbb423 於 11-1-19 15:42 發表
Mrs.so
請問我係81嘅
甲(一)正慧
乙(一)神召會
咁其實我甲(二)唔填好定係填神召會好?
thank you

如果[正慧]及[神召會]都係心水,甲部(二)可以填上[神召會]
注意的是今年選校不能太進取,因為第一輪時二線學校都只有不足一半人獲派,表示家長選校比以前小心及學位緊張.

男爵府

甲部填的必定是你最喜歡的學校!!
雖然抽中機會微, 但又唔係絕對唔會!

若果第二神召會真係比你中咗, 你要真係都咁開心先好選!

公爵府

比10個叻你!

原帖由 hinhei 於 11-1-20 16:17 發表

大宅

回覆 1# mrs.so 的文章

請問佛教正覺蓮社與神召会,那一間較好??

大宅

甘即糸只填甲1??
其實如果只填甲1, 机會中乙1是否大些??

會否先抽乙部? or 等所有甲部1/2/3抽完,再開始?

如我選擇以下ok嗎?
甲1 靳茂生
甲2 于良發
甲3 榮真

乙1.靳茂生
乙2.培靈
乙3.神召会

原帖由 hinhei 於 11-1-20 16:17 發表

公爵府

個人意見,

甲2/3--好冒險, 放第一都未必入到

係攪完甲部一二三先到乙部開始, 甲部都係機會, 乙2培靈你揀得好好, 培靈都係一間唔錯既學校, 只係校舍問題, 有派入既機會, 第四之類係可以揀方樹泉, 至換校長後, 評語非常之好, 連今年小一原本想入于良發, 派入方樹泉, 讀緊既家長話唔打算再小二叩門去于, 因為校長老師好有心辦學...

原帖由 krystle 於 11-1-21 14:34 發表
甘即糸只填甲1??
其實如果只填甲1, 机會中乙1是否大些??

會否先抽乙部? or 等所有甲部1/2/3抽完,再開始?

如我選擇以下ok嗎?
甲1 靳茂生
甲2 于良發
甲3 榮真

乙1.靳茂生
乙2.培靈
乙3.神召会

...

大宅

mrs so,
其實甲2/3都知冇机会,我、都系想入靳茂生,(博乙1),
甲2/3:填與不填是否冇分別?? 佢地話最好填滿,

另外, 請問正覺/方樹泉 / 廖潤深
要點排??請比意見.
tks!!

原帖由 mrs.so 於 11-1-22 10:53 發表
個人意見,

甲2/3--好冒險, 放第一都未必入到

係攪完甲部一二三先到乙部開始, 甲部都係機會, 乙2培靈你揀得好好, 培靈都係一間唔錯既學校, 只係校舍問題, 有派入既機會, 第四之類係可以揀方樹泉, 至換校長後, 評語 ...

公爵府

你都可以咁講, 甲2/3填熱門學校等如無填, 不過我都係會填, 因為多一機會, 唔填連機會都無...

正覺/方樹泉 / 廖潤深, 我對方樹泉現任校長較熟悉, 佢好有心, 佢救校成功, 近年有唔錯既評語, 廖潤琛又係校舍殘舊, 不過派位都唔太差, 勝過正覺, 如果三間, 我會排方樹泉/廖潤琛/正覺...

原帖由 krystle 於 11-1-22 11:21 發表
mrs so,
其實甲2/3都知冇机会,我、都系想入靳茂生,(博乙1),
甲2/3:填與不填是否冇分別?? 佢地話最好填滿,

另外, 請問正覺/方樹泉 / 廖潤深
要點排??請比意見.
tks!!

...

大宅

tks!!

原帖由 mrs.so 於 11-1-22 11:45 發表
你都可以咁講, 甲2/3填熱門學校等如無填, 不過我都係會填, 因為多一機會, 唔填連機會都無...

正覺/方樹泉 / 廖潤深, 我對方樹泉現任校長較熟悉, 佢好有心, 佢救校成功, 近年有唔錯既評語, 廖潤琛又係校舍殘舊, 不過 ...

首頁

尾頁

跳至