論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

個工人份合約响20112月到,我响半年前已經同佢講我會同佢續約,我响12月頭已經比佢番咗家鄉,佢番黎香港後,12月尾我亦己同佢續咗約.

…..尋日冇意中比我發現佢响201011月申請去加拿.,究竟佢想點?而我而家應該點做?佢會唔會買個後著驚我唔同佢續約,所以申請定先??我係咪要而家揾定一個工人先?我應唔應該出聲?攪到我尋晚瞓得唔好,點算呀?

佢都有心機照顧我個細仔,d英文,同佢相處咗2,我都唔知佢講嘜,續約前,我都上黎bk問過你地我想換,但大家比我既意見係唔好換,因驚請到一個唔好(我都係咁諗)早知

男爵府

講真,如果佢係冇問題,你問我我都係話續約。但有好多野係預料不到,例如佢申請去加拿大。

人望高處,佢夠資格申請到咪祝佢好運囉。不過可能佢都唔知幾時得,所以咪同你續住約先囉。

如果佢申請到,佢都要一個月通知你或補一個月比你走。

如果你唔想等等下或估估下,你可以搵定個再炒佢。

如果你同佢關係非常良好,你可以同佢傾下!

Good Luck!

禁止訪問

大宅

原帖由 細佬仔媽咪 於 11-1-16 12:37 發表
個工人份合約响2011年2月到,我响半年前已經同佢講我會同佢續約,我响12月頭已經比佢番咗家鄉,佢番黎香港後,12月尾我亦己同佢續咗約.

但…..尋日冇意中比我發現佢响2010年11月申請去加拿.,究竟佢想點?而我而家應該點 ...

其實你見到d咩?佢已找到加拿大僱主嗎? visa出左未....等.
咁佢英文差....佢考左試未,要去加拿大要考過英文試pass先得.

別墅

回復 3# sophielau 的帖子

MusicTV & sophielau

你地講得啱,人望高處,我唔會咗佢發逹,但我驚就算佢比一個月通知我,我都請唔切人啫:-|

bbJP

我見到一封Employment Contract Template (LIVE-IN CAREGIVER EMPLOYER/EMPLOYEE CONTRACT),入面寫有2公婆同有3個小朋友名,我諗係個employer卦,至於visa我唔知出咗未,另外,去加拿大要考英文咩?我唔知呀!

大宅

咁即係揾到僱主勒.你揾定工人都得.係呀!要考個公開試,唔記得個名,要5.5分,聽講讀寫.
原帖由 細佬仔媽咪 於 11-1-17 11:45 發表

你地講得啱,人望高處,我唔會咗佢發逹,但我驚就算佢比一個月通知我,我都請唔切人啫:-|

bbJP

我見到一封Employment Contract Template (LIVE-IN CAREGIVER EMPLOYER/EMPLOYEE CONTRACT),入面 ...

大宅

早D同佢傾吓, 一個月通知期, 唔夠你搵新人....

男爵府

畀面勳章

我個工人咪又係去加拿大,至衰我係2010年10月頭聘請佢, 佢11月正或黎我家做,點知,上星期突然話要走,話2月中走喎,所以我呢+咪要搵工人囉
早知自已申請加國,咪鬼咁害人喇......我對佢都唔錯,所以佢自已都喊住咁同我辭職.(但我好ANGRY,因為只係做左唔夠2個半月就走..... )

別墅

how can I find out if my helper has applied to canada or not??

Thanks

大宅

回復 8# fw9166 的帖子

因為佢哋要係香港連續做滿24個月後至可以申請,而香港嘅手續費又平菲律賓好多,所以通常會續約或揾新僱主,方便申請,然後開始新合約無耐就辭職。

男爵府

如果妳怕的話,妳依家開始睇定人,請到就豪一個月比佢走啦!
原帖由 細佬仔媽咪 於 11-1-17 11:45 發表

bbJP

我見到一封Employment Contract Template (LIVE-IN CAREGIVER EMPLOYER/EMPLOYEE CONTRACT),入面 ...

大宅

係咩?唔係1年就得咩?
原帖由 TelleTelleMom 於 11-1-17 23:51 發表
因為佢哋要係香港連續做滿24個月後至可以申請,而香港嘅手續費又平菲律賓好多,所以通常會續約或揾新僱主,方便申請,然後開始新合約無耐就辭職。 ...

大宅

咁唔洗豪比佢,佢已經找到僱主,如果其他野齊,包括英文試ok.visa一出就走得,揾得黎差唔多,到時佢真係未走,咪叫個新既等下,visa出左仲可以拖3個月先入境.
原帖由 MusicTV 於 11-1-18 00:09 發表
如果妳怕的話,妳依家開始睇定人,請到就豪一個月比佢走啦!

別墅

我尋晚食飯同佢講我聽講(係我弟婦d同事)有d菲律賓工人响香港做咗3個月就可以申請過加拿大,佢話冇可能,佢有2個朋友都係香港做咗5-6年先可以申請過去.我講唔駛,好似1年就可以,咁我咪問佢你都可以申請過去,佢話d手續費要5萬,好貴,如果佢有5萬,佢就令願番菲律賓同d家人一齊.....個樣同平時一樣,如果佢講大話都咁真,我真係好驚佢呀!

學你地話齋,睇黎我都要揾定人,佢份新約响2月頭開始,可能多一,兩個月,我諗等埋佢出到visa,就會通知我唔做,到時真係一獲比佢”q”起

大宅

下,新約未開始tim?咁visa批左未?
到時又要比机票.....蝕比佢...

btw,佢咁答因為佢1日加拿大visa未出,一日都唔知走唔走得.佢要keep住你份工先. 算啦!得閒就揾定個先,我以前果個到last mins先比 one month notice比我.好彩我早有準備,果時bb得幾個月乍. 不過佢响加拿大真係好揾過hk好多架,又有得入籍,有chance一定去,點留都冇用.
原帖由 細佬仔媽咪 於 11-1-18 09:17 發表
我尋晚食飯同佢講我聽講(係我弟婦d同事)有d菲律賓工人响香港做咗3個月就可以申請過加拿大,佢話冇可能,佢有2個朋友都係香港做咗5-6年先可以申請過去.我講唔駛,好似1年就可以,咁我咪問佢你都可以申請過去,佢話d手續費要5萬,好貴,如果佢有5萬 ...

別墅

回復 15# bbJP 的帖子

我已經响12月頭比佢番咗家鄉,係呀,到時又要比機票....

我唔會咗佢發逹 ....真係運吉架!!!同佢續晒約,比晒錢又唔做!

珍珠宮

減齡達人勳章

No! only 做滿12個月,
原帖由 TelleTelleMom 於 11-1-17 23:51 發表
因為佢哋要係香港連續做滿24個月後至可以申請,而香港嘅手續費又平菲律賓好多,所以通常會續約或揾新僱主,方便申請,然後開始新合約無耐就辭職。 ...

大宅

http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/index.asp

IMPORTANT

Effective April 1, 2010, live-in caregivers working in Canada under the Live-in Caregiver Program:

•have two options for calculating their work experience to be eligible to apply for permanent residence:
◦24 months of authorized full-time employment, or
◦a total of 3,900 hours of authorized full-time employment;
•have four years from their date of arrival to complete the employment requirement to be eligible for permanent residence under the Program; and
•no longer need to undergo the standard mandatory requirement for a second medical exam when applying for permanent residence

大宅

一定無咁貴,喺菲律賓就有可能。
原帖由 細佬仔媽咪 於 11-1-18 09:17 發表
我尋晚食飯同佢講我聽講(係我弟婦d同事)有d菲律賓工人响香港做咗3個月就可以申請過加拿大,佢話冇可能,佢有2個朋友都係香港做咗5-6年先可以申請過去.我講唔駛,好似1年就可以,咁我咪問佢你都可以申請過去,佢話d手續費要5萬,好貴,如果佢有5萬 ...

大宅

原帖由 TelleTelleMom 於 11-1-19 00:04 發表
http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/index.asp

24 months of authorized full-time employment, or
◦a total of 3,900 hours of authorized full-time employment;

2 yrs?唔怪得要完第一份約.

首頁

尾頁

跳至