自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

過左元旦之後, 奶粉又加左價, 本黎$240, 加到$255.
仔仔飲奶唔多, 一罐900g, 大約飲到14日,
但有時飲唔晒既話, 我覺得好浪費.

唔知轉入鮮奶得唔得呢???

鮮奶會唔會唔夠奶粉咁足夠營養架????

點樣可以翻熱可以保持返嗰d營養???

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 pomanlife 於 11-1-17 10:05 發表
過左元旦之後, 奶粉又加左價, 本黎$240, 加到$255.
仔仔飲奶唔多, 一罐900g, 大約飲到14日,
但有時飲唔晒既話, 我覺得好浪費.

唔知轉入鮮奶得唔得呢???

鮮奶會唔會唔夠奶粉咁足夠營養架????

點樣可以翻熱可以保 ...

生bb 就預左bb 既錢啦....
bb 腸胃如果太細未適應到鮮奶個d.... 最好飲番bb 食品啦....

人奶....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你囝囝幾大呀?如果3歲以上,我覺得鮮奶代替奶粉都ok,不過太細個就唔好啦,因為奶粉係比較多營養,一戒奶粉真係會瘦得好快!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

你bb差唔多兩歲, 係可以飲牛奶
不過~ 要注意.. 小朋友食固體食得好唔好? 如果無咗奶粉, 鮮奶一定營養爭d架!

另~ 返熱~ 千奇唔好"叮"熱, 會無哂營養!

仲有~ 如果小朋友有敏感問題, 最好都唔好飲牛奶~ 好多唔同嘅另類療法都label咗牛奶係有害/致敏食物嘅 no. 1
我都煩緊奶粉加價問題, e+俾細b食有機奶粉, 大仔.. 考慮緊.. 可能轉豆奶(大仔本身有敏感問題.. 我一定唔會俾佢飲鮮奶) 再去買multi-vitamin 嘅滴滴加入豆奶
(今朝好努力咁search, HK邊度有得賣哂我想買嘅supplement.. )

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實如果唔係奶粉係咁加價,又咁難先有貨,我都想小朋友繼續keep住飲奶粉的...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

牛奶本身係唔係人飲啦!
而啲奶粉只係聲稱加了什麼養分又話有益啦(人同牛始終唔同…你話牛有無須要發展腦部嗎?)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 wcpcelia 於 11-1-17 10:18 發表
其實如果唔係奶粉係咁加價,又咁難先有貨,我都想小朋友繼續keep住飲奶粉的...

慳自己都要比bb啦 , 其實我見d 日本奶粉係 jusco or 卓越個d 都唔係太缺 , 又有d 網係專訂有送貨.... 無缺貨...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

好媽媽勳章

如果BB已過1歲係可以飲鮮奶的, 其實1歲後奶類並唔係小朋友主要食糧, 奶類只係副食品, 固體食物才是主要食糧. 只係o的奶粉廣告誤導大家認為奶粉有幾好. 個人認為, 只要固體食物食得好, 奶類只係小食或甜品.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

D鬼佬一歲開始都轉飲fresh milk,我個女兩歲幾轉咗,不過有keep住比supplements佢食。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 小曳人 於 11-1-17 10:14 發表
你bb差唔多兩歲, 係可以飲牛奶
不過~ 要注意.. 小朋友食固體食得好唔好? 如果無咗奶粉, 鮮奶一定營養爭d架!

另~ 返熱~ 千奇唔好"叮"熱, 會無哂營養!

仲有~ 如果小朋友有敏感問題, 最好都唔好飲牛奶~ 好多唔同嘅另 ...

佢一日2次奶, 加埋先得8安, 開多左既都要倒左佢.
一來浪費, 二來藥房成日缺貨~~~~~

固體指係粥/飯/肉&魚 嗰d ???

點樣翻熱先最好???

彩鑽殿

回復 2# 我愛Corina 的帖子

我仔仔仲有個零月就夠2歲路, 屋企還有2罐奶粉存貨, bb展時買既, 諗住新年前去幫佢入d貨, 點知貴左又缺貨. 所以就諗緊可唔可以轉鮮奶囉!!!!

侯爵府

我細女都成3歲幾, 我都想佢轉飲鮮奶, 但佢唔鍾意飲, 只愛飲荳奶, 所以都仲買緊奶粉. 其實貴都算, 最慘係成日斷貨買唔到.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友有1歲可以飲普通全脂奶粉,我讀書時教,因為可以食固體食物,攝取其他營養,同時茶點飲奶係唔夠營養.起碼要餅或其他小點.

彩鑽殿

原帖由 wcpcelia 於 11-1-17 10:18 發表

除左加價, 仲要缺貨, 即係有貨時要逼人大手入.....

伯爵府

轉隻冇咁多大陸人買的奶粉啦. 我最近都由 a+ 轉咗 cow & gate, 3號都只係 $137, a+ 要過 $200 呀.

彩鑽殿

原帖由 chanwendy 於 11-1-17 10:39 發表
轉隻冇咁多大陸人買的奶粉啦. 我最近都由 a+ 轉咗 cow & gate, 3號都只係 $137, a+ 要過 $200 呀.

"卡洛塔尼" 應該唔多大6人買個話?????

我知道a+係勁缺~~~~~

不過"卡"呢隻都唔好得去邊囉

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 pomanlife 於 11-1-17 10:32 發表

固體指係粥/飯/肉&魚 嗰d ???

點樣翻熱先最好???

係呀~ 即bb有無揀飲擇食

一定要明火~ 或者你用暖奶器都得!
總之唔係"叮"熱!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cow & gate 係牛欄牌

你講果只係羊奶, 你要比 BB 試下先啦!! 因為佢有一陣蘇味, 我仔完全唔肯飲 (1歲幫佢轉都唔飲)

我自己係用 "暖奶器" 座熱支鮮奶比亞仔飲 - 佢果時4歲左右轉, 係要花幾分鐘時間的

最後, 我都放棄, 因為亞仔飲完鮮奶, D 痰好多 (係多到要食化痰藥, 試2個星期都係咁), 最後, 比亞仔繼續飲 和光堂大仔, 呢只易買, $12X/罐

原帖由 pomanlife 於 11-1-17 10:44 發表
"卡洛塔尼" 應該唔多大6人買個話?????

我知道a+係勁缺~~~~~

不過"卡"呢隻都唔好得去邊囉

彩鑽殿

原帖由 小曳人 於 11-1-17 10:56 發表

總之唔係"叮"熱!

暖奶器係連紙盒裝住黎暖, 定係轉落奶樽/杯???

定係買玻璃樽裝d鮮奶好d???

唔該晒

大宅

畀面勳章

原帖由 小曳人 於 11-1-17 10:56 發表

總之唔係"叮"熱!

叮廿秒變微暖都唔OK
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至