樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現在供緊P plan,諗緊轉不轉H plan好。請問如果轉的話,要預哪些費用?跟現在同一間銀行傾好,或者揾過第二間傾會好D?謝謝!

男爵府

費用應該唔會有, 如您用中資銀行佢可能會收您2仟手續費, 但可以叫佢割免, 同埋如用返同一間銀行做, 可慳返律師樓費.
要間間銀行夾下價, 有D係HIBOR+0.75/0.8, 同埋問下可回贈多少錢, 可否借大個額, 提早還錢又怎樣 ...

大宅

其實搵多幾間傾都冇問題反正交件都係預備一套,只係申請表填多兩份,因為可以比較下,而且年頭爭生意,offer會好D,你可以攞間最優惠嘅同你用開嘅銀行傾,不過你而家做緊個Mortage過左罰息期未呀,如果轉一轉比人罰息就唔低喇!

子爵府

唔會罰息,但要退番部份現金回贈,金額同H plan一年慳嘅利息差唔多,所以諗緊不如而家轉埋。

"如用返同一間銀行做, 可慳返律師樓費." ,即係如果同間銀行就internal搞定,份新契唔使經律師樓?如不同銀行就要俾轉按律師費?

唔好意思,唔係好識d手續...

大宅

可以向現時做緊樓按既銀行申請,睇佢offer咩rate比你,Hibro Plan除左睇H+幾多,最重要CAP位 P-幾多,以保障自己。

用同一間銀行手續會簡單d,因佢有齊你層樓及入息文件,可以唔使重新遞過晒所有資料,現金回贈通常無,你之前既cash rebate鎖定期也可能未必要你比番佢,亦都唔使經律師簽過份樓按契,即唔使比律師費。

轉去其他銀行會有cash rebate,因你要上律師樓簽過份樓按契,律師費約4-5千元左右。

按揭條款自己比較邊間銀行優惠d。

男爵府

我有層樓搞緊P轉H, 同新做按揭一樣咁做,我由建設轉匯豐,匯豐個條件好正,一個月H +0.65%, Cap 唔記得幾多,回贈0.8%, 頭一年罰1%,第二年罰0.8%, 只鎖兩年。

律師費大約五千。(可能有d律師收得平d).

男爵府

建行都有叫我留低,話可以match倒匯豐個息,填份form簽個名就得,但就無回贈,咁我一定走啦,轉一轉收幾萬回贈,同錢有仇咩?

男爵府

0.65好平喎, 您幾時做架?
呢家要0.8啦...
我都係交通轉HSBC, 律師費4仟

男爵府

原帖由 cc1549 於 11-1-20 09:25 發表
0.65好平喎, 您幾時做架?
呢家要0.8啦...
我都係交通轉HSBC, 律師費4仟
尋日下午臨收工做,可能年頭趕收單掛。

聽講話就咁問都有0.7, 0.65就要批。

大宅

原帖由 MRNT 於 11-1-20 09:20 發表
我有層樓搞緊P轉H, 同新做按揭一樣咁做,我由建設轉匯豐,匯豐個條件好正,一個月H +0.65%, Cap 唔記得幾多,回贈0.8%, 頭一年罰1%,第二年罰0.8%, 只鎖兩年。

律師費大約五千。(可能有d律師收得平d). ...

Hi,MRNT:

我都問過HSBC,初步答我是H+0.7%,想問你是怎麼爭取H+0.65%?

THX
Jennifer

禁止訪問

男爵府

原帖由 wyzhao 於 11-1-20 13:37 發表

Hi,MRNT:

我都問過HSBC,初步答我是H+0.7%,想問你是怎麼爭取H+0.65%?

THX
Jennifer
個branch manager幫我申請,不過0.65同0.70相差好少,借100萬每月供大約相差$20。

男爵府

原帖由 babesiu 於 11-1-20 14:48 發表
點解你搵錢咁易既?
係俾人搵左我d錢然後退返個零頭俾我,情形就好似人地去賭場輸夠某個數字,賭場送包煙仔;又或者行過維園俾人"老粒",摞晒銀包d錢然後個賊有小小良心,留返$10俾個事主搭巴士返屋企。

首頁

尾頁

跳至