自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

del

大宅

我都覺得唔公平! 我都係, 年年年初一都要去99到, 到夜晚先可以返公企, 我姑仔都係返我99到, 年三十又係,有時好想同屋企人係年三十食餐飯都唔得, 我都好嬲!! 唉.....

珍珠宮

我媽咪爹地講過, 嫁左咩都係男家行先, 如日子撞埋同一日如中秋, 做冬, 年三十...., 我地都會同奶奶果邊食飯先, 搵日再陪佢地, 無咩問題的.

年初一, 我地朝早會去奶奶家拜年, 同食開年飯, 之後會去爹地媽咪屋企, 直到晚飯.

妳老公果邊的女婿, 肯番奶奶到, 可能佢地習慣年初二先番自己屋企呢.

伯爵府

咁似我老爺嘅?

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我嫁左都係返夫家為主要....

不過都好怕過年, 年三十都見左, 年初一又見, 連見兩日, 好煩....

珍珠宮

回復 1# jeanne1120 的帖子

我覺得無論奶奶又好, 外母又好都要睇開D. 後輩兩邊都要尊重, 何不留番佢地自己安排呢? 有心就得, 何必計較年三十定年初一.

大宅

我就年30晚同初1都係返娘家...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我年年初11定要比娘家
我老公未同我結婚已經知,結婚後第1年都同我返娘家
所以我年30會比99
但上年新年前反檯了,所以上年成個新年都冇返99度,今年有好多飯局都冇出席,我問老公年30會唔會返99度,老公話睇我心情

大宅

我奶奶一定要正日做節,不過佢好好彩,佢個寶貝女夫家會提前做節
其實父母親最搞嘢,人人都有父母,點解要同佢食飯啫
我夠係人哋亞媽啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都遇到同一個問題,今年兩家都在30號食團年飯,所以暫時未解決,不過有機會係走兩邊LAW !

其實我都唔明點解一定要去夫家那一邊,我都想同屋企人團年MA
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

del

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實唔止年三十同年初一喎
年初二要食開年飯
咪又係要係男家過

子爵府

開年飯,好似係女返娘家 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

呢個係中國人習俗不可變!我都係咩都要男家行先,大家撞正,一定要去奶奶個邊,我媽又好容易話為,佢同我講要以男家行先!
我都覺得唔公平架,我都要同老公講過,但我老公比番面色我睇,一句話你唔想去就唔好好囉!:;pppp:

子爵府

我自己兩邊家都無開年飯的習俗
所以可以煩少樣野,好彩...
如果有我諗我唔去喇,煩到嘔

大宅

年30晚, 可以既話我唔出街, 因屋企好多野要做,
我99好得意既, 佢唔一定年30晚團年, 因要就佢D女,
又要好日子, 乜野節就要搵好日子先食, 連佢同62 既生日都過左正日生日先食, 唔提前既, 佢話有人同佢講咁好架喎, 真係未聽過,
年初1就一定係99家, 年初2早上外家, 晚上99家,
以前年初3-7, 就成日去C6果D兄弟姐妹度拜年,
呢幾年就邊度都唔去, 因我覺得年初-1同2都見到佢地全家, 仲逐個去做乜, 年初1同2又比晒賀禮佢地, 因我都有自己朋友同屋企人,年年比晒佢地, 而且好悶既,
想去朋友度同朋友黎我度拜年都唔得, 呢幾年如果冇乜地方去, 就響屋企抖下, 或者同D女去下街.

子爵府

原帖由 hudsonchui 於 11-1-18 14:26 發表
呢個係中國人習俗不可變!我都係咩都要男家行先,大家撞正,一定要去奶奶個邊,我媽又好容易話為,佢同我講要以男家行先!
我都覺得唔公平架,我都要同老公講過,但我老公比番面色我睇,一句話你唔想去就唔好好囉!:;pppp: ...

咁...我就真係會唔去架啦 !

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我男家有食開年飯
以前同EX拍拖時...都會係年初二食開年飯
婆婆未死前...就年年年初二都返婆家食開年飯
所以我都唔知喇
原帖由 Smiile 於 11-1-18 14:22 發表
開年飯,好似係女返娘家 ?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

點止得年三十要

男爵府

我地初一/初二都要去99/太99度, 由朝到晚, 講真真係好悶, 都唔知做乜好, 剝瓜子剝到口爛. 不過一年一次, 當係尊重下d長輩囉.

首頁

尾頁

跳至