自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Agree...如果係我本能反應都會推開前邊果人...但令到對方甘狼狽,絕對不會用這種幸災樂禍的態度,大陸友唔啱可能因為佢地老土鄉下人出城唔知規矩,但諗下有人的言行是否也稱得上 「文明」嗎?
原帖由 木土土 於 11-1-19 00:38 發表
如果我一時情急, 將人推跌, 就算人地唔arm在先, 我都一定會say sorry!

樓主話自己刻意覺將人推跌, 毫無歉意, 仲認為人地抵c

最恐怖既係竟然大部份回應, 都覺得佢好arm! ...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

同意, 我覺得好危險呀, 我會好大聲咁叫佢讓開... 不過, 如果推跌佢, 真係要SAY SORRY, 係驚會發生自己都估唔倒的意外...自己可以小心唔踩佢, 都驚后面個D人會卜落倒度...

原帖由 super667 於 11-1-19 01:42 發表
我有好好地諗過呢個問題,首先唔好理佢係咪大陸人,你推趺佢點都係你唔0岩,萬一人踩人真係好大獲~!不過你唔推開佢,後面0個一排人仲大獲,你推開佢就夠了,太大力令到人趺倒,係應該say sorry!而且佢雖然係大6人,但係冇理 ...
施比受, 更有福

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

good job!

你唔推佢pk,只會令到後面d人一齊p.....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

講開電梯, 我都想講呀!

屯門市中心巴士站行返上稻香酒樓那條扶手梯,
d人等位全部企晒在扶手梯口,
我知你地心急等位,
但係咪都可以行開小小呢?
唔會一叫你個號碼就唔比檯你的,
那到好多人上上下下,
次次都要出手檔開d人先行得,
唔該做做好心啦!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

王國長老

王國長老

我想再問當時兩個女人所企位置, 真係企正"岩岩上到去"個位置? 定係前一兩步呢? 其實如果佢地唔係真係攔正"岩岩上到去"個位, 就可以從兩邊繞過?再回頭話佢地?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 edea 於 11-1-19 10:42 發表
我想再問當時兩個女人所企位置, 真係企正"岩岩上到去"個位置? 定係前一兩步呢? 其實如果佢地唔係真係攔正"岩岩上到去"個位, 就可以從兩邊繞過?再回頭話佢地? ...

依樓主所講應該係的,
如果唔係她唔駛推完人仲要跨過,
後面個阿叔亦唔駛再推開另一個女人架車仔,
先可以開到條路比後面行。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

低佢地死, 黑心都係咁話!:-x

侯爵府

其實都唔好話 big 6 人......... 我試過上扶手電梯, 到頂時有港人2父子站係到唔郁, 個仔2,3歲, 個ah 爸烏底身唔知係到同佢撹d咩, 我唯有喝佢地佢先行开d. 有時推住 bb車坐 MTR, d 後生仔 女又成日企係門口到唔郁, 幾次都要路人甲己丙幫我拍下佢地示意讓路.

珍珠宮

原帖由 edea 於 11-1-19 10:42 發表
我想再問當時兩個女人所企位置, 真係企正"岩岩上到去"個位置? 定係前一兩步呢? 其實如果佢地唔係真係攔正"岩岩上到去"個位, 就可以從兩邊繞過?再回頭話佢地? ...

唔理咩情況都好, 平時行街無意整親人我相信大部份人自然反應都係SAY SORRY

大宅

醒目開學勳章

BK 成日有人話大陸人無文化,但在此 POST 中,亦見不少同意樓主的不文明行為.....

我唔否定要推開佢,但力度一定唔駛用到推跌佢咁大力

樓主應該知道自己有問題,昨天開 POST 時是

"唔係有心,不過有意"......

樓主,你希望人地 / 百貨公司無報警啦,成公司都係 CCTV,你的專容恐怕都上晒鏡。

真係死佢一個? 如其他人 (有老人家) 跨唔過那大陸人,一樣係一件大的意外,樓主應該好明白。

大宅

我都覺得係根本無路可以繞過,至會連後面D人都要移開架車仔至開到條路...

未遇過,真係好難想像,我偶過,以為自己黑仔,世事無奇不有,佢地停低唔行,到你已經到逹時,只係在2-3秒內,個腦都未識反應,由驚訝,叫人讓開,輕推下佢地,係推唔郁,仲好似同你角力咁,想向後"fing"開你,後面D人已經貼住你背部推你向前...我那次係好驚...只係我好彩D,前面2人係無帶車仔,當時環境又無咁多人...

不過,既然唔係單獨事件,相信之後會有更多人有如此歷險捷...大家到時再判斷要如何做才是對...

原帖由 mcdullyiu 於 11-1-19 10:52 發表
依樓主所講應該係的,
如果唔係她唔駛推完人仲要跨過,
後面個阿叔亦唔駛再推開另一個女人架車仔,
先可以開到條路比後面行。

翡翠宮

原帖由 54heima 於 11-1-19 09:16 發表
Agree...如果係我本能反應都會推開前邊果人...但令到對方甘狼狽,絕對不會用這種幸災樂禍的態度,大陸友唔啱可能因為佢地老土鄉下人出城唔知規矩,但諗下有人的言行是否也稱得上 「文明」嗎? ...

超同意, 我覺得就算人地唔啱, 但點都唔會覺得整親人, 就會好開心, 好心涼, 好抵佢死咁囉.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人蠢罪不至被推跌嘅。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

我又諗起當年蘭桂芳 , 人踩人真係好大鑊架!

講開電梯, 唔知而家d人點解咁鬼無禮貌, 上星期我地一家4口坐地鐵去街, 大家企响電梯的左面落地鐵, 次序是我老公最前, 中間兩個仔, 最尾係我。當我到地面時, 啱啱有架地鐵開住門, 我後面個c9想衝入去, 於是一手推我背脊, 右手勃開我個細仔就衝去, 可惜架地鐵已經關門, 佢上唔到車, 個c9居然向後'啤'住我, 仲一路'屈'實我, 又同佢朋友講我地唔知咩野(聽唔到, 但佢個臉同個下巴對住我向上一下, 示意話比佢朋友知係我地xxx), 後尾見到我行去老公附近, 可能我老公高大, 佢先無再啤。

我後面又唔係有眼, 佢又無講'借借', 我鬼知佢要衝上車咩。已經比佢推咗一野, 仲要比佢啤, 真係有無攪錯!

男爵府

我又係諗起蘭桂芳..

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 11-1-19 11:31 發表 桂芳
我又諗起當年蘭桂芳 , 人踩人真係好大鑊架!

講開電梯, 唔知而家d人點解咁鬼無禮貌, 上星期我地一家4口坐地鐵去街, 大家企响電梯的左面落地鐵, 次序是我老公最前, 中間兩個仔, 最尾係我。當我到地面時, 啱啱 ...
施比受, 更有福

大宅

[quote]原帖由 木土土 於 2011-1-19 00:38 發表
如果我一時情急, 將人推跌, 就算人地唔arm在先, 我都一定會say sorry!

最恐怖既係竟然大部份回應, 都覺得佢好arm!

無論是豬6、狗6、牛6,最基本是尊重;

尊重他人同時,實質是尊重自己 !

回想多少香港人的身份是豬6的子女、孫女......

敝人覺得人之反應正常,但可否輕力借個位過?

似版主所言,豬6人落hk,非富就貴,

如今踩到bk來?分分鐘鐘惹上麻煩 。

男爵府

醒目開學勳章

我自己試過真係係扶手電梯kick住出唔到而搞到成推人推上黎既情況. 係真係好驚, 好恐佈的.

個時我得1x歲, 讀緊初中, 我同我姑姐去飲茶, 我姑姐唔知要去整d咩, 所以叫我推住架bb車(我表仔係入面)上去酒樓先. 佢叫我去, 咁我咪自己上去囖. 當個扶手電梯到時我想整起架bb車, 但係點知整唔到, 跟住就已經kick住了, 我再大力d都無法整得起個車頭可以出個扶手梯. 而我亦眼見後而既人好快就到(只差2, 3級距離), 我好驚, 博命去整架車, 但係都整唔到, 跟住d人真係黎到啦, 我都仲未整唔到. 如是者, 全部人就係咁塞住晒係度(個度有成10個8個人), 跟住唔知點樣, 我同架bb車被後面既人推左出黎, 咁樣全部人先可以脫到險咋. 一出到黎之後我被人狂鬧我xyz, 我當時都嚇到死死下. 未經歷過既人係唔知有幾驚有幾恐佈有幾大镬的.

所以若我係樓上, 我會好大聲咁叫佢借開, 若佢都真係唔郁既話, 我諗我都會推(當然唔絛話好大力個隻)開佢, 因為你知道你唔推開佢後面既人會更大镬. 至於佢跌倒係地下我會唔會心涼..................我諗我應該驚到唔識得理佢啦.

自從我細個試過那一次之後, 若唔係peak hour, 我通常都會同前面既人保持距離的, 我通常都格2級先會行, peak hour都格一級的. 尤其是前面係老人家既話, 我梗家之一定會格多幾級tim, 因為佢地行得慢, 若太近, 真係行唔切的, 到時一推人係度就死啦!

大宅

原帖由 木土土 於 11-1-19 00:38 發表

最恐怖既係竟然大部份回應, 都覺得佢好arm! ...

同意,
仲要post上黎晒命
好似係到晒推跌左人
唔阻後面d人好岩咁

男爵府

我都估唔到都有咁多人認同。

全世界文明國家,到遊客都係比較容忍,因為有些可能真係大鄉里出城乜都唔識。唔識未教識佢law!個兩位Big6又唔係相撲手,點會推唔開?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多人都係咁架喎... 響電梯口至慢慢"上岸", 香港人外國人都有人係咁. 大陸d 商場可能冇乜人, d 人咪慣左上左岸至睇向邊度行, 冇意識後面仲有成棚人要上岸.

不過推跌佢就算啦, 一個人跌好過成村人跌. 樓主你唔好寄望佢會明白你既用意, 佢只會覺得你係野蠻, 下一次佢地又會係咁.

首頁

尾頁

跳至