自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 rubyplk 於 11-1-18 14:48 發表

可能孟婆果日煲少左唔夠飲

但係話好多大大下, 到左十幾歲就唔記得晒, 但係有個案例就到左廿幾歲都仲記得

其實香港都會發生GA
件事係發生係我朋友GE MAMA(叫A)身上
當年A結婚後..搬左去同一個親戚(叫B)住..
咁B好多年前過左身喇...B過身前同A講
我第日會投胎做你一個好親的親人...咁B就屎左喇
果時A陀住左我朋友的...A仲以為陀住果個可能係B黎
點知...又過幾年...A又生個BABY出黎啦(即係朋友GE細妹)
呢個BB出左世之後...係未識企未識講野時
有日...企起身同A傾計..話佢知自己就係當年GE B黎
咁A都唔係好信GA....但...個BABY明明未識企同講野
居然可以企係度成粒鐘同A傾計...
仲要細數當年同A一齊住的往事...咁都唔到A唔信LAW
之後...傾完...個BABY就暈左喇...
事後...B亦無再出現過了

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

環保接龍勳章

好想相信因果報應, 但卻沒實例支持我信,
太多太多衰人仍住得好, 食得好, 唔憂柴, 唔憂米,
反而比男人拋棄既妻子, 卻得了絕症, 跟住去埋,
而個男人卻可繼續風流快活.
仲有, 支那果D高高幹,個個都有成九十幾歲命.....
同佢地鬥長命, 輸硬..
呢個世界太多唔公平.
信唔信都好, 只要自己做得好, 心安理得便是了.

原帖由 我想生三個 於 11-1-18 15:15 發表
相信報應,係阿Q精神的一種!

原帖由 dongnut 於 11-1-18 13:45 發表
大把做好事嘅都不得好死

亦大把做衰嘢嘅人豐衣足食

咩事都會發生, 化啦.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁你朋友同佢媽媽A,點樣面對同對待佢妹妹/女兒呢?A有無嚇親?好驚個女?之後妹妹仲記唔記得佢前生事?

原帖由 戲如人生 於 11-1-18 15:10 發表

其實香港都會發生GA
件事係發生係我朋友GE MAMA(叫A)身上
當年A結婚後..搬左去同一個親戚(叫B)住..
咁B好多年前過左身喇...B過身前同A講
我第日會投胎做你一個好親的親人...咁B就屎左喇
果時A陀住左我朋友的...A仲以為陀住果個可能係B黎
點知...又過幾年...A又生個BABY出黎啦(即係朋友GE細妹)
呢個BB出左世之後...係未識企未識講野時
有日...企起身同A傾計..話佢知自己就係當年GE B黎
咁A都唔係好信GA....但...個BABY明明未識企同講野
居然可以企係度成粒鐘同A傾計...
仲要細數當年同A一齊住的往事...咁都唔到A唔信LAW
之後...傾完...個BABY就暈左喇...
事後...B亦無再出現過了 ...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

咁你朋友A係咪睇住個妹"講嘢"?
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇住好多好人都有惡運, 好多大奸人都豐衣足食, 最諷刺係佢的大話好多人信就得, 之前都信有因果的, 不過睇得太多, 唔係好信啦.....

不過, 做一個好人, 起碼過得人, 過得自己, 自己都會心安理得D....
施比受, 更有福

大宅

我信架, 做人真係要積德!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我信架.

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 traeh 於 11-1-18 15:19 發表
咁你朋友同佢媽媽A,點樣面對同對待佢妹妹/女兒呢?A有無嚇親?好驚個女?之後妹妹仲記唔記得佢前生事?

佢地成家都見到果D野...已經習以為常
覺得無乜大不了
A係一個可以見到果D野GE人黎GA
佢地成家仲試過同果D野一齊住左幾年..
仲要係相安無事果隻...
果D野有時仲會幫下A手添
所以A佢唔會嚇親同驚個女..
朋友GE妹妹...一直認為親戚B係我朋友(即自己哥哥)
我地無人敢講番佢聽...
試過有晚講番起...朋友GE妹妹仲好興奮咁話係哥哥黎
我地知道GE人都唔敢出聲...
因為怕B突然會上身

禁止訪問

侯爵府

係朋友GE媽媽(即A)同個"妹"傾計...
朋友係後來聽番A講出黎

不過太多事例發生係A一家身上
所以都信佢GE

原帖由 sfll 於 11-1-18 15:28 發表
咁你朋友A係咪睇住個妹"講嘢"?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我信因果。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

對A所說, 覺得信者有, 不信者無.
原帖由 戲如人生 於 11-1-18 16:10 發表
朋友係後來聽番A講出黎

所以都信佢GE
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 戲如人生 於 11-1-18 16:10 發表
朋友係後來聽番A講出黎

所以都信佢GE

真係唔知開心好定驚好.......

果次睇有個個案幾感人, 兩姊妹車禍過左身, 之後父母又有左, 今次係孖女, 佢地既性格就同之前兩個女好似, 之後開始大個, 父母教極佢地講自己個名, 佢地都叫自己做另一個名, 就有果兩個姐姐.....
最後就搵研究輪迴個教授, 可能佢地輪迴做番自己父母既囡囡

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

因果報應...有Ka施主

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

絕對相信有因果報應!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我信架,只不過可能自己未必睇到佢衰炸麻,所以唔理點都係堅持做返自己本份,積返d福
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

大宅

因果報應, 可能都真係有, 有次我朋友屋企有個老阿婆跳樓, 咁啱朋友係屋企聽到好大聲, 佢係比較敏感果d 嘢, 根住果晚夢見好似係果個阿婆既一生, 好似之前係d 三較九流既地方做嘢, 唔知點, 總之唔係好正經, 都老咗, 因病厭世, 就自己了結一生。 雖然唔知係真係唔真, 但做人都係既, 過到人過到自己, 因果, 果d衰人都係時辰未到姐, 其實我樓上住咗個衰仔, 佢成日同噪音騷擾我, 我大緊肚, 佢都唔理, 搵咗業委會同佢傾, 佢阿媽一口拒絕, 其實佢地係單親家庭, 得兩個人住, 佢阿媽重請咗個鐘點, 日日好早就專dun成日用d 嘢掉落地下, 嚇死人, 我用晒好多方法都冇用, 呢個時候, 我好有感觸, 呢d人唔通真係冇天收? 我可以搬, 但我老公講, 個衰仔一定好開心, 又可以趕走一個, 因上手都係怕咗佢, 所以走, 佢一定好有滿足感, 呢d人, 只有個天先可以治到佢, 佢自己阿媽都係咁種佢, 佢冇讀書冇做嘢, 照樣養佢, 所以佢真係好得閒, 咪騷擾人咯, 而家我放長雙眼, 睇吓有冇天收佢, 睇佢阿媽有冇報應!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我絕對信因果報應 even 我唔係信佛, 只係人地報左我睇唔到, 人在做, 天在看.

首頁

尾頁

跳至