懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日22w+,早2-3星期開始已經有手指痺,同埋唔可以向後屈,拎牙刷都就住就住,冇力咁,初時朋友話可能枕頭太低,所以走左去買過新枕頭,高好多,但仍然都係有手痺;又唔似係水腫,總知訓甦望對手,好似得好輕微重,通常早上出街時已沒有痛,但呢二日發覺越來越嚴重,好似痛耐左,而且返工拎住個電話/mouse一陣都開始手痺了 ,過幾日去c+產檢,到時一定要問下點解會咁....
想問下各位媽媽有冇咁嘅情況發生呀?知唔知點解會咁嘅?有冇咩方法可以解決呀?

複式洋房

我同你情況一樣...太約18週開始...初初訓醒只係兩邊既中指同無名指痛...後來...右手開始痺...最初係拎唔到重嘢...水壼之類...而家嚴重到連刷牙同揸"快指"都痺...中醫話係因為唔夠血...叫我飲桑寄生茶...加少少片糖...一次可以煲多D(兩至三碗)...隔日or日日飲...如果唔想煲可以去糖水舖飲...因為我血糖高...所以要自己煲唔加糖...我會今日開始試下...

大宅

咁你有冇問過西醫呀?
因為我冇睇開中醫,所以唔知關唔關事,
不過有朋友話曾經有朋友嚴重到返工都返唔到,因為打字,拎筆都唔得,佢話係因為bb壓住條神經線呀!!
原帖由 Ron2010 於 11-1-18 14:00 發表
我同你情況一樣...太約18週開始...初初訓醒只係兩邊既中指同無名指痛...後來...右手開始痺...最初係拎唔到重嘢...水壼之類...而家嚴重到連刷牙同揸"快指"都痺...中醫話係因為唔夠血...叫我飲桑寄生茶...加少少片糖.. ...

珍珠宮

如果是母指﹐食指,中指同半隻無名指(近母指的那半邊)痺的話,有可能是"腕管綜合症"。
好多成因是累積的勞損,雙手經常重覆活動(好似經常用電腦及打字咁),但有時由於懷孕 時HORMONAL CHANGE同埋水腫,都會令到條MEDIAN NERVE受壓,咁就會在近母指那邊的三隻半手指有麻痺的感覺(特別是夜晚),同埋隻手無咁靈活。
減少手腕重覆活動同埋手指的覆活動都可以減輕麻痺,覆診時可以問吓醫生,有需要時醫生可能會REFER去比職業治療師同你做手架去保持手腕位置於中立位置(即係唔會向上/下屈隻手腕)

男爵府

原帖由 吉蒂小豬 於 11-1-18 16:13 發表
如果是母指﹐食指,中指同半隻無名指(近母指的那半邊)痺的話,有可能是"腕管綜合症"。
好多成因是累積的勞損,雙手經常重覆活動(好似經常用電腦及打字咁),但有時由於懷孕http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?b ...

我早個幾禮拜開始係咁..我見好多準mama都話係咁就無理..但呢幾日愈黎愈嚴重..完全用唔到力..唧牙膏等基本動作都唔得...頭先睇醫生就係話我係腕管綜合症...三隻半手指中晒...依家refer我去睇骨科...

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我大肚時都係咁架
由28wk開始, 醫生話係水腫有d神經線壓住左, 生完就慢慢無事
可惜我唔係生完就無事, 手指既水腫都散左好多, 生完一個月左右手指都大致回復正常
但手腕要到阿囡差唔多一歲我先完全好返晒
不過多數mama都係生完就好返晒, 我係好少數既例子

大宅

原來可以咁嚴重,希望我唔係呢種啦!!
原帖由 吉蒂小豬 於 11-1-18 16:13 發表
好多成因是累積的勞損,雙手經常重覆活動(好似經常用電腦及打字咁),但有時由於懷孕http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?b ...

大宅

你而家幾多WEEKS?
希望你快D好返啦!!
原帖由 oken 於 11-1-18 16:31 發表

我早個幾禮拜開始係咁..我見好多準mama都話係咁就無理..但呢幾日愈黎愈嚴重..完全用唔到力..唧牙膏等基本動作都唔得...頭先睇醫生就係話我係腕管綜合症...三隻半手指中晒...依家refer我去睇骨科... ...

大宅

其實我見唔係咁多人有手痺呢D情況,就算係都係水腫同好遲WEEKS數先有,可能真係好個別CASE!!
原帖由 Mimmy 於 11-1-18 18:20 發表
我大肚時都係咁架
由28wk開始, 醫生話係水腫有d神經線壓住左, 生完就慢慢無事
可惜我唔係生完就無事, 手指既水腫都散左好多, 生完一個月左右手指都大致回復正常
但手腕要到阿囡差唔多一歲我先完全好返晒
不過多數mam ...

珍珠宮

畀面勳章

我生完兩個月先好番

男爵府

原帖由 xglo 於 11-1-18 21:38 發表
你而家幾多WEEKS?
希望你快D好返啦!!

THANKS..我35w4d...其實人人情況未必一樣...如果愈黎愈唔妥就去睇e生啦...我初初都係見好多mama都係咁所以無理...同埋我隻手望落去係無腫過...無唸到事隔過幾禮拜會差到隻手用唔到力..

take care ah..

大宅

我而家27週4日,兩個星期前都發現有手腕痛,有時什至兩隻手腕都有痛

別墅

我今日開始,右手中指開始有庳呀,同埋有d淵痛,慘la...
8w7d - size: 1.5cm
12w1d - size: 5.93cm oscar過左關
13w6d - size: 7.6cm,心跳144,頭直徑3.1cm
17w4d - 第一次產檢-頸皮1/3767,肚圍34吋
18w5d - 照左結構,係囡囡呀!一齊正常
18w6d -
19w1d - 右手第3隻手指痺+淵,右手前臂都有D扯痛

大宅

我問過醫生,佢話可能係水腫,不過佢都冇乜答我,只係叫我介口,唔好食咁咸~

原帖由 katherine104 於 11-1-18 23:49 發表
我而家27週4日,兩個星期前都發現有手腕痛,有時什至兩隻手腕都有痛

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我同妳地相反...有咗BB個時一直都無事...依家生完BB已經4個月啦~但上個月開始...耐唔耐瞓醒覺就會手指痺同埋手痛...

大宅

我三十幾週時都開始有手指痺o既情況 , 到生完成日月先好返!

男爵府

我哩2個星期開始痛, 一唔郁就會痛, 左手仲要特別痛, 要狂郁先唔痛~ 所以每朝早醒左對手d手指同手掌都好痛, 仲要合拾唔到...
醫生話我係關節位水腫致d 神經線被壓住wor~叫我郁動多d, 只要唔係痛到去手腕, 咁生完就會無事喇~

複式洋房

我嗰陣時32週開始有手腕痛....生完之後更嚴重....睇過好多醫生(跌打,物理治療...)都唔得...到個仔9個月大到就自然好番晒...!!

大宅

我睇Johnson個hp, 醫生話19週開始手指會痛, 正常, 你可以去個site度參考下.

別墅

我今日暖手包成日放左係手背面[夫]住,好好多呀~你地都TRY下,我打算用暖水袋間唔中[夫]埋隻手前臂+手背,真係冇咁痺同淵呀!
8w7d - size: 1.5cm
12w1d - size: 5.93cm oscar過左關
13w6d - size: 7.6cm,心跳144,頭直徑3.1cm
17w4d - 第一次產檢-頸皮1/3767,肚圍34吋
18w5d - 照左結構,係囡囡呀!一齊正常
18w6d -
19w1d - 右手第3隻手指痺+淵,右手前臂都有D扯痛

首頁

尾頁

跳至