母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

過2個星期會同10個月bb由澳洲到香港過年. bb只識埋身唔食樽, 早晚加下午茶1日3次奶, 我估係香港下午茶餐奶一定係街食. 我想問係街餵有乜要注意? 係咪最好搵食市坐底大人下午茶bb食奶? 係咪西式d餐廳好d (eg Starbucks or hotel), 少d其他人不友善目光? 大x樂 or McDxnxld ok 嗎? 咁廸士尼坐底係大街餵ok嗎?
Sorry, 我知我問得怪, 但我見d媽媽話香港仲未好接受當街餵同有d人好八, 各處鄉村各處例, 唔想自己做得太礙眼.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你搵塊餵奶巾遮住黎餵,d人以為你bb訓左教咋
感激遇上你~

男爵府

我試過向酒樓, 餐廳就咁餵(就咁用塊布/外套/BB被遮住), 無問題, 我淨係掛住望住BB, 根本就無留意其他人既目光, 如果可以既話, 搵個商場既餵奶房就最好啦

複式洋房

帶定條哺乳巾就可以去到邊餵到邊!有餵奶房嘅商場係香港唔多,就算有,都要排好耐隊,尤其是係假日!我通常都會搵starbxxx,因為鐘意佢買杯嘢飲就可以坐好耐都無人理,舖頭又多,又坐得舒服啲,而且好易就揾到一間!其實都唔駛理人點睇,最緊要BB有得食!

大宅

唔該哂, 即係用餵奶巾就邊到都ok.

大宅

多數媽咪會搵nursing room餵,不過唔係個個商場有同埋有啲通風系統麻麻地會好谷,加上想讓番個nursing room俾有需要換片既父母or新手人奶媽,我冇耐就一條nursing cover走天涯。不過始終香港地對人奶認識仍然唔深,加上老公勁緊張,所以我會揀啲有靠背既地方坐底餵,就算去到餐廳,我都會同waiter講明我想餵奶希望佢安排卡位同埋隱閉啲既位俾我地。

男爵府

我星期六/日去親商場都無人排架喎, 我去過葵芳新都會, APM, 荃新天地, 吉之島都未試過要等, 可能無其他BB同我個囝一樣飲奶時間卦, 哈哈...

原帖由 giannapoon 於 11-1-18 16:52 發表
帶定條哺乳巾就可以去到邊餵到邊!有餵奶房嘅商場係香港唔多,就算有,都要排好耐隊,尤其是係假日!我通常都會搵starbxxx,因為鐘意佢買杯嘢飲就可以坐好耐都無人理,舖頭又多,又坐得舒服啲,而且好易就揾到一間!其實都唔駛理人點睇,最 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊