家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 焯媽媽 於 11-1-19 23:57 發表

其實我覺得有d奇的, 我一個月, 總收到3幾個電話推銷保險, 點解重有甘多人係bk到問人買保險的資料,

我收這類電話收到怕, 但係點解這裡的網友唔怕煩, 重不斷問人買保險d資料,

其實我怕煩的, 我老公公司份醫保, 我 ...

我去開果間銀行....有職員sell我買保險, 但我唔知好唔好?? 同保險公司有什麼分別??
係唔係起銀行買保險會較安全d呀??

另外, 如果幫小朋友買保險,醫療人壽加儲蓄plan,會唔會好貴?
我預計約$300-$500/月...

以上資料多謝你提我

伯爵府

你可以用一份儲蓄人壽作為基本計劃, 再附加其他保障例如住院, 住院現金, 危疾同意外等等.
原帖由 ru_663th 於 11-1-20 01:25 AM 發表

她11 years!
咁假設係買,係唔係買醫療加儲蓄plan...會啱d??
保單多少??

侯爵府

原帖由 ru_663th 於 11-1-20 01:32 發表

我去開果間銀行....有職員sell我買保險, 但我唔知好唔好?? 同保險公司有什麼分別??

另外, 如果幫小朋友買保險,醫療人壽加儲蓄plan,會唔會好貴?
我預計約$300-$500/月 ...

小朋友買人壽保險為物? touchwood有時, 賠比大人嗎?? 買人壽係for 家庭經濟支柱的人, 例如, 買比成人, 小朋友和老人家係無物需要買人壽的..

因此, 我生完小朋友之後, 反而買多了份人壽..

醫保我無推介, 因為係老公公司已經有..

但我見我公司都可以自費額外買醫保, 大人都係1xxx元一年, 已有齊門診, 住院, 手術等..

侯爵府

原帖由 ru_663th 於 11-1-20 01:32 發表

我預計約$300-$500/月 ...

唔好單單靠一兩位保險經紀的推介而決定買, 要貨比三家..

保險公司買和銀行買有物分別, 老實說, 我兩到都買過, 兩者都甘煩, 月月都有甘多sales向你推介保險..

但一位agent似乎可以跟得好d, 但有無想過, 個別都有好壞之分,

係銀行買, 其實都係保險公司來的, 一樣受到監管的..

侯爵府

原帖由 ru_663th 於 11-1-20 01:25 發表

她11 years!
咁假設係買,係唔係買醫療加儲蓄plan...會啱d??
保單多少??

小朋友11歲前有無買醫保嗎?? 如果無買開的話, 點解上了中學忽然想買呢??

我自己發現, 讀幼稚園的小朋友係最有需要睇醫生, 小學階段已經小左好多,

例如, touch wood, 我仔本身有哮喘, 上了小學後, 已經小左好多 , 大大下, 會好..

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-19 17:33 發表

你可能巳被bk d agents 虎視眈眈,記語不要輕信陌生人,找d 你熟的朋友介紹吧! 三唔識七唔好出黎見面好危險

搵bk指定agent咪得

男爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-1-19 23:57 發表

其實我覺得有d奇的, 我一個月, 總收到3幾個電話推銷保險, 點解重有甘多人係bk到問人買保險的資料,

我收這類電話收到怕, 但係點解這裡的網友唔怕煩, 重不斷問人買保險d資料,

其實我怕煩的, 我老公公司份醫保, 我 ...

係版面問,佢又無我電話,怕咩?

最多咪收到pm,咁我可以刪加麻!!

唔使$,點解唔係度數問

奇怪奇怪

子爵府

原帖由 21g 於 11-1-20 09:13 發表

搵bk指定agent咪得

你唔好誤導,bk 冇指定d member 幫襯邊個agent,祇是有錢落廣告咋,人人都知你講邊個,你是否佢妹 講笑姐,有事是杏bk 一是負責,三唔識七小心d 好,d 人懶唔想出街揾客才想上綱揾,好用d人去參加d 業立立案法團去識鄰居,人弟都叫做見過你,又唔洗車資走2步就傾得,唔好甘懶la.想足不出户就揾到客,見都未見過陌生人,鬼信你

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-20 11:22 發表

你唔好誤導,bk 冇指定d member 幫襯邊個agent,祇是有錢落廣告咋,人人都知你講邊個,你是否佢妹 講笑姐,有事是杏bk 一是負責,三唔識七小心d 好,d 人懶唔想出街揾客才想上綱揾,好用d人去參加d 業立立案法團去識鄰 ...

如果約左出黎,點知佢揸住支刀仔,放係腰度打劫,我諗bk會負責提供資料,咁大家坐低傾,份文件白紙黑字,寫清楚,簽左落去,緊係關人鬼事

子爵府

原帖由 21g 於 11-1-20 11:48 發表

如果約左出黎,點知佢揸住支刀仔,放係腰度打劫,我諗bk會負責提供資料,咁大家坐低傾,份文件白紙黑字,寫清楚,簽左落去,緊係關人鬼事

但bk 冇指定叫member 幫襯佢你唔好誤導,你甘落力幫佢,你是否佢妹?

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-20 11:22 發表

你唔好誤導,bk 冇指定d member 幫襯邊個agent,祇是有錢落廣告咋,人人都知你講邊個,你是否佢妹 講笑姐,有事是杏bk 一是負責,三唔識七小心d 好,d 人懶唔想出街揾客才想上綱揾,好用d人去參加d 業立立案法團去識鄰 ...

咁人地有錢落廣告,搵多個客源,有咩問題,你都可以,同埋你點知人地無出街去搵客

子爵府

原帖由 21g 於 11-1-20 11:54 發表

咁人地有錢落廣告,搵多個客源,有咩問題,你都可以,同埋你點知人地無出街去搵客

佢有冇出去揾客你最清楚,你是否想篤戰

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-20 11:53 發表

但bk 冇指定叫member 幫襯佢你唔好誤導,你甘落力幫佢,你是否佢妹?

hehe~係都唔定,我都知有樣野

叫反agent妹,專整低對手

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-20 11:56 發表

佢有冇出去揾客你最清楚,你是否想篤戰

我質疑啫,你仲乜手指指,斯文d好喎

子爵府

原帖由 21g 於 11-1-20 11:58 發表

hehe~係都唔定,我都知有樣野

叫反agent妹,專整低對手

21g是否有錢落廣告個化身,你要玩,同你玩到底,對手?做乞兒好過做保險

男爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-20 12:01 發表

21g是否有錢落廣告個化身,你要玩,同你玩到底,對手?做乞兒好過做保險

乜你咁講野,冷靜d

王國長老

王國長老

21g應該唔係分身. 我會同佢溝通下.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 焯媽媽 於 11-1-18 23:37 發表

我就係物保都有買,

(好多種唔同保險都有買, 係無買汽車保險, 高球保險, 我用信用卡買東西, 好似都送購物保障的..)

所以我一定比大力兄遲20年退休... ...

我是超識計數的生意人,所以計過唔對路就唔會落答!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國會長

王國會長

d所謂專人跟單根本不知所謂.
開頭一兩年, 佢收你張單最多佣的時候, 仲會寄下野比你/call 下你, 到過得幾年冇乜佣比佢賺, 影都冇埋, 有D agent 仲走埋, 張單比左第二個, 好彩或者會call 你叫你加保, 唔好彩你想找佢都難.

原帖由 Vickymak2003 於 11-1-18 17:52 發表
我全家都買曬....我認為買d有專人跟嘅單會好d囉....

王國會長

王國會長

醫療保你要分清楚門診(睇一般西醫)定住院, 價錢差很遠, 有D 人同你講買醫療保好平, 其實只係賠住院. 保險的目的是風險轉移唔係做儲蓄, 所以如果你要買保險, 買只有保險成份的就好了, 唔好買D 有儲蓄成份的, 即係唔好要D 什麼幾多年后比返幾多錢你那些保險.

銀行買的保險其實后面也是由保險公司承保的.

原帖由 ru_663th 於 11-1-19 00:54 發表
小朋友儲蓄(升中用)+醫療, 咁買保險價錢會唔會好貴?
銀行好? 保險公司好?
本人唔識 有冇好介紹? thanks!!

首頁

尾頁

跳至