跳至

首頁

尾頁

民房

係課程同功課方面(在質量方面)有何不同,因2間都收咗阿b讀11年度k1,不知選哪一間,各位媽媽比d意見啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mandylmy1128 於 11-1-19 14:58 發表
係課程同功課方面(在質量方面)有何不同,因2間都收咗阿b讀11年度k1,不知選哪一間,各位媽媽比d意見啦!

你是不是2間也交了留位費?
萊茵你是編了哪一班呀?

民房

2間也交了留位費,萊茵和英藝也收了仔仔讀上午班。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mandylmy1128 於 11-1-24 08:49 發表
2間也交了留位費,萊茵和英藝也收了仔仔讀上午班。

咁你現在決定讀哪一間幼稚園?

大宅

我識一個之前o係英藝做既miss, 佢話萊恩會好過英藝.

原帖由 mandylmy1128 於 11-1-19 14:58 發表

大宅

睇下你想要咩野,如果要學術既,就係英藝,佢地k1 上學期已經學寫中英文字,國際班外籍老師會全程跟住佢地另加1hrs 左右既普通話。我囝囝係個度讀都好開心

原帖由 mandylmy1128 於 11-1-19 02:58 PM 發表
小青蛙部屋(ken媽)

民房

想問下大家:
1.萊茵 & 英藝是否都有英文,普通話學,時間分配怎樣
2.兩間都有中英默書嗎
3.萊茵的英文是否比英藝教得好
4.兩間的功課量怎樣
5.教師有愛心嗎
6.如果想讀直資小學如宏信、英華、陳守仁等可否接得上

大宅

想問下大家:
2.兩間都有中英默書嗎
4.兩間的功課量怎樣
5.教師有愛心嗎
6.如果想讀直資小學如宏信、英華、陳守仁等可否接得上
1. 英藝英文佔多d,普通話佔每日1hr 左右,其他時間都係用英文。萊茵今年主要係英文,一星期會有1、2堂普通話堂,但下年好似會有改變,最好問清楚。
2. 英藝k2開始默書、萊茵唔會有。
3. 教得好唔好都要睇下個外籍係點。英藝會有1本longman 既英文,加好多本story book, 另外都會教letterland phonics。萊茵英文點教我唔多清楚,但以我所知,佢都係教letterland phonics。
4. 英藝一至四都會做一篇中、一篇英既寫字練習, 星期五就會做其他類型既功課。萊茵唔似英藝日日有功課。
5. 教師既話,我覺得英藝d老師都好有愛心。萊茵唔多清楚。
6. 讀英藝同萊茵好大機會都係報直資、私校。英藝k3 會讀小一課程既野,所以讀直資or local應該都可以接得上。但都要睇下小朋友in 小學時的表現如何。

希望我既answer幫到你
分享 !view_profile2! !pm2! !add_to_buddylist2!
小青蛙部屋(ken媽)

民房

Thanks 各位媽媽,資料很有用,我想我多數讀英藝!
原帖由 lovelyfrog 於 11-1-25 09:38 發表
想問下大家:
2.兩間都有中英默書嗎
4.兩間的功課量怎樣
5.教師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=577&cb ...

大宅

提提你, 如果你小朋友無起英藝讀N1, 最好你呢幾個月開始幫佢認下26個英文大小字母, at least 1-10數字, 簡單圖晝, 因為K1課程一開始番咗個幾月就開始寫字 (跟綫寫), 英藝課程比其它幼稚園快一個學期, 否則你小朋友會無心機番學, 唔知老師講乜.

原帖由 mandylmy1128 於 11-1-27 14:56 發表
Thanks 各位媽媽,資料很有用,我想我多數讀英藝!

洋房

不建議元朗英藝,我仔仔2010年8月開始讀N1,現在已經轉了4個net 班主任。

大宅

My son study in Palm Spring St Lorraine, he had many foreign classmates and he really enjoy studying there! He got more chance to speak English and teacher said his English is above the standard. My maid (bun bun)also said my son's English is really good.

大宅

我都知道英藝有d班成日轉外籍班主任,而我囝囝好好彩n1同k1都未轉過班主任, 而且教佢既外籍都好好,所以暫時都好滿意。
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi Ah4,

Could you please check PM?

Thanks so much.

原帖由 Ah4 於 11-1-28 22:26 發表
My son study in Palm Spring St Lorraine, he had many foreign classmates and he really enjoy studying there! He got more chance to speak English and teacher said his English is above the standard. My m ...

首頁

尾頁

跳至