自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日路過pccw, 個sales話30m上網$137 簽2年約,30m用唔用得過呢? 因為依家出面好多都做緊100m..............

大宅

我 30M 無線上網每月 $248-$268 (唔記得清實際數). 依家搬屋, 樓宇只係 8M, 佢就話平番俾我, 收 $218, 但要我簽兩年.
我話我唔想依家簽, 你收番我貴 d 既舊價啦. 但佢叫我等等, 問完話唔使我依家簽, 照番平 d 既 8M 價俾我.
其實當年由 ???M 轉去 30M 唔覺快左. 依家由 30M轉番去 8M 唔覺慢左. 真係唔覺有分別 (可能大廈屋苑問題啦).
我細老用香港寬頻, 真係好快. 我到期會轉.

大宅

香港寛頻我擔心佢會斷線呀? 因為以前隔離屋個人話佢成日用唔到,(大約幾年前) 所以我有d擔心...........

原帖由 gigimo 於 11-1-20 21:30 發表
我 30M 無線上網每月 $248-$268 (唔記得清實際數). 依家搬屋, 樓宇只係 8M, 佢就話平番俾我, 收 $218, 但要我簽兩年.
我話我唔想依家簽, 你收番我貴 d 既舊價啦. 但佢叫我等等, 問完話唔使我依家簽, 照番平 d 既 8M ...

大宅

原來係咁. 不過我係呢一年上呀媽到用細老俾機都超快. 咁要問清楚下去先.

另外, 你 $137 是不是要用 cable 線上網呢? 因為點解你見到既 plan 可以平咁多既?

男爵府

原帖由 qqbaby126 於 11-1-20 20:50 發表
今日路過pccw, 個sales話30m上網$137 簽2年約,30m用唔用得過呢? 因為依家出面好多都做緊100m..............

唔抵呀!
剛剛有親戚做0左,$99-100m(本來做開$99-8m,現在免費升級至100m)

大宅

回覆 4# gigimo 的文章

咁我就無問la, 可能係都唔定....

大宅

你講緊係咪pccw定係邊間, 個sales 話如果用100m 好似係$15x-$16x

原帖由 藍鳳凰 於 11-1-20 22:20 發表

唔抵呀!
剛剛有親戚做0左,$99-100m(本來做開$99-8m,現在免費升級至100m)

大宅

(除咗有線同無線之外)其實用cable線上同用無線上有冇分別呢? 因為我唔係好識電腦呀!

男爵府

原帖由 qqbaby126 於 11-1-20 22:28 發表
你講緊係咪pccw定係邊間, 個sales 話如果用100m 好似係$15x-$16x

當然係pccw啦!不過親戚係公屋,之前做開$99-8m,現在免費升級至100m

大宅

個sales都有問我公屋定居屋, 我話公屋, 佢就講呢個價比我聽, 其實點解會有分別? 如果$99-100m真係好抵喎!
[ quote]原帖由 藍鳳凰 於 11-1-20 22:32 發表

當然係pccw啦!不過親戚係公屋,之前做開$99-8m,現在免費升級至100m [/quote]

大宅

其實係無分別的 (指速度).
只係無線方便 d, 可以隨便在家中任何地方上網.
但 netvigator 無線上網範圍不大啊. 因 modem 在廳, 我老公在房無線上網都上唔到. 反而 click 左人地無 key 既線路又上到網.

原帖由 qqbaby126 於 11-1-20 22:31 發表
(除咗有線同無線之外)其實用cable線上同用無線上有冇分別呢? 因為我唔係好識電腦呀!

珍珠宮

畀面勳章

係呀! PCCW就係咁衰架喇, 住公屋上網係最平. 好似我呢D蚊型屋苑, 知你冇HKBN, 收得好貴呀!!!!!

男爵府

原帖由 qqbaby126 於 11-1-20 22:35 發表
個sales都有問我公屋定居屋, 我話公屋, 佢就講呢個價比我聽, 其實點解會有分別? 如果$99-100m真係好抵喎!
[ quote]原帖由 藍鳳凰 於 11-1-20 22:32 發表

當 ...

可能D sales有佣分...所以個個做法唔同...
聽個親戚講之前(年幾前)最初個sales話最平係$13X-8M,但佢上網見人做$99-8M,跟住打電話1000上去嘈,就即時幫佢改做$99-8M......今次個sales最初都係話$13X-30M,跟住講講下就話原價+多38升級至100M,再講講下就話免費升級至100M

大宅

THANKS!
唸上網轉台真係好煩(因為要簽約成2年), 但係唔轉又成日斷線. 煩煩煩!!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

原帖由 qqbaby126 於 11-1-20 22:53 發表
THANKS!
唸上網轉台真係好煩(因為要簽約成2年), 但係唔轉又成日斷線. 煩煩煩!!!!!!!!!!!!!!!

如果你係PCCW舊客,試下打1000上去嘈佢啦,話見好多人$99升級至100M都得,無理由你唔得....

大宅

可惜我唔係呀! 我用緊和記呀!成日斷線, 約咗上門又唔到, 激到我要轉台呀!!!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至