懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今次係第二次做媽咪..大B係女..由知道再有BB後.. 我一直都覺得呢胎都係女.. 其實我本來仔女都無所謂.. 但我老公係鐘意仔多d.. 但我成日話比佢知呢胎都係女架喇... 佢都接受左... 直至12週做檢查既時候... 醫生同我地講bb有何b仔... 我地話"下.. 我地覺得係女窩.." 醫生就話.. "9成係仔架喇.." 而且個個朋友都同我地講.. 醫生話得係仔就仔架喇.. 多甘D野唔會睇錯~

我地真係非常開心.. 覺得好幸運好幸運.. 老公仲開心到成日講起都笑咪咪.. 點知.. 今日再做檢查.. 醫生同我地講原來係女.. 我地兩個都非常失望.. 雖然我知道BB最緊要健康.. 但希望愈大..果然失望愈大呀.. 我老公仲成個人down晒.. 我都偷偷地喊左成晚.. 真係好失望...

複式洋房

唔駛唔開心既,而家confirm 好過到時生出黎見到先知,又買晒所以有嘢啦...

原帖由 卡樂B~ 於 11-1-20 22:54 發表
我今次係第二次做媽咪..大B係女..由知道再有BB後.. 我一直都覺得呢胎都係女.. 其實我本來仔女都無所謂.. 但我老公係鐘意仔多d.. 但我成日話比佢知呢胎都係女架喇... 佢都接受左... 直至12週做檢查既時候... 醫生同我 ...

男爵府

我都好明白, 尤其本身都唔會諗住生第三個既時候, 感覺就會好似唔會再有機會咁

別墅

最慘係比左個希望我地.. 點知..

複式洋房

我有第2個的時候....照oscar未到3個月醫生已經confirm係仔定女....仲要好準確添......

我都明白你的失望.....因為醫生俾咗個希望你哋......唔緊要la.....仔女都係自己骨肉.....好似你話健康最緊要吧!

原帖由 卡樂B~ 於 11-1-20 22:54 發表
我今次係第二次做媽咪..大B係女..由知道再有BB後.. 我一直都覺得呢胎都係女.. 其實我本來仔女都無所謂.. 但我老公係鐘意仔多d.. 但我成日話比佢知呢胎都係女架喇... 佢都接受左... 直至12週做檢查既時候... 醫生同我 ...

別墅

其實好多人都話照oscar係好準.. 所以我地先無諗過會唔係仔..
自己BB點都會愛錫.. 但因為之前太開心喇.. 而家一時間好難接受.. 我地今晚除左同大B講野外.. 都無再講野喇.. 兩個都無晒心機.. 特別係我明知老公想要個仔.. 見到佢甘唔開心.. 我都好唔開心..

第一胎係女.. 佢已經有D失望.. 到第二胎接受左都似係女.. 點知醫生又話係仔.. 最後...

大宅

我開始時, 都好想係個仔, 好似有安全感d, 但醫生未好早就講係女, 所以都有心理準備, 我c6係獨仔, 緊係想生個仔啦, 但時間耐咗, 接受咗, 就覺得都冇所謂, 因為都等咗十年先有呢個女, 我諗一時間係失望, 等時間耐d, 你老公會慢慢冇事, 你唔好再唔開心, 因你個細女會感受到, 唔好對佢唔公平, 佢都唔想!

原帖由 卡樂B~ 於 11-1-21 00:11 發表
其實好多人都話照oscar係好準.. 所以我地先無諗過會唔係仔..
自己BB點都會愛錫.. 但因為之前太開心喇.. 而家一時間好難接受.. 我地今晚除左同大B講野外.. 都無再講野喇.. 兩個都無晒心機.. 特別係我明知老公想要個 ...

別墅

我老公而家係失望> 接受左> 有返個希望 > 又無左..

我都希望大家快D開心返.. 因為老公都一定會錫女的..

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔緊要na,,
我第1胎係女..呢胎都係女..都就出世tim na
身邊個個都想我生個仔..
不過呢d野無人控制到..
生仔生女都好,,健康快樂最緊要..好彩我c6鍾意女女^^
你唔好唔開心na..
bb feel到ga,,佢會以為你唔鍾意佢ga

別墅

原帖由 卡樂B~ 於 20-1-2011 22:54 發表

醫生12週同你講係仔,咁佢幾多週話你知係女呀?

別墅

20週.. 做結構檢查時話係女..

講真.. 我自己本身係鐘意女.. 但其實一直想要BB都係我老公..

第一胎當個醫生話係女時.. 佢已經即刻流露左個好失望既表情.. 我當場都即刻喊左出黎..因為第一胎我嘔到痴晒線..一日嘔10幾20次.. 陀得甘辛苦佢仲好似好嫌棄係女甘.. 好彩佢即刻調節返無野... 甘我又無野囉..

所以今次我見自己都係又嘔.. 好快我就話比老公知呢胎都係女.. 佢都接受得好好.. 仲成日同我講女仲好.... 但係無啦啦又有個希望係仔.. 同我地都係個screen到好清楚見到有條白色野架..所以真係無諗過會錯...

今日醫生一話係女.. 我都扮到好輕鬆... 但我又見到佢耳仔紅晒..鼻頭標汗.. 之後仲一粒聲都唔再出... 我真係好難過... 我明白佢真係好失望.. 亦都覺得要比D時間佢接受.. 但我亦都好難受.. 從來我陀BB都唔係舒舒服服.. 又嘔又頭痛又胃痛..日頭要返工..夜晚又要湊大B...但我都接受.. 因為諗住BB健康就好.. 自己辛苦D無所謂..

頭先大B半夜扭計.. 佢仲發皮氣.. 我忍唔住又喊喇...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好咁啦!
諗下bb女d衫仔,你就會開心返架啦!

大宅

我照oscar11.5w 個個醫生都話8成係仔, 不過唔confirm。一個week後我去產檢(另一個醫生)佢都話佢睇似係仔, 不過都係唔confirm. 我下個week 去產檢, 到時16w, 希望confirm到係仔定女呀。我本身同老公都係仔女無所謂, 反而我老豆就好想我生個仔law, 因為佢好傳統, 我自己由有左到宜家都覺得會係仔, 希望快d confirm到la, 唔想老人家失望。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

真係唔知要tum 你好定係話你好.

大把人連bb 係仔係女都唔知, bb 就走左, 成世得個謎, 成世都估估下咁, 你有兩個健康既女女, 其實係好幸福!!

你既失望相信好多人都會明, 我同你相反, 我想生女但細b 係仔, 我話冇失望就假既, 果陣仲突然想追多個添... 好彩我出左診所冇耐, 心情就ok 番8 成, 由於當時發現有其他問題, 我果陣至知我會緊張bb 健康多過佢有冇jer jer (好彩而家冇事). 唔通touchwood 要 bb 有事, 你地兩公婆至會明白? 相信你唔想bb 有事吧... 由陀b 開始, 有唔開心事又有開心事, 你老公婆點解唔向好果方面去諗?

我覺得你對生bb 既睇法唔好俾你老公既反應影響咁多... 唔o岩聽我都係咁話, 女人有左小朋友, 就要去保護同捍衛個小朋友, 因為佢係你既血脈同埋至親. 老公唔係唔重要, 佢係你至親, 俾我就唔會為左老公既失落而轉頭槍頭, 覺得bb 係女就唔開心...

有咩事都好, bb 永遠係支持你果個, 你發左佢脾氣鬧左佢, 但佢唔會嬲你 (所以有時我鬧完大仔之後我會內疚). 你唔理bb, 唔俾奶佢飲, 唔幫佢換片等, bb 又唔會嬲你 (當然大左後係另一回事)...bb係天真無邪, 唔識去嬲人. bb 係無辜, 亦冇得揀佢既性別, 點解你兩公婆對bb 咁唔公平?

你地俾心機湊大bb, 將來bb 結婚時, 你地好大機會會有多兩個仔. 我見我阿嫂咪係咁囉佢兩公婆都俾我既感覺係女仔點都係痴家d, 男仔點都係差d... 我99 係有比機湊同教小朋友, 但始終女人係痴家d 就係痴家d... 如果我係我99, 見個仔著緊女家d 人多d, 我會有呷醋架~~

你陀呢胎都有唔舒服, 有時間多休息, 放鬆d 點. 你老公果邊你唔駛顧慮咁多, 佢咁大個人, 識得自己去調節心情架啦.

男爵府

不要比你老公影響到啦
或者佢唔係你諗得咁失望,而係你自己太在意呢

大宅

畀面勳章

生仔生女都係你老公造出嚟, 係由佢決定架嘛, 仲咩嘢要咁嫌棄個女喎, 女又痴媽咪爹啲, 又顧家, 又比仔生性, 又無咁反叛, 就算學壞咗, 都比仔容易教番好, 因為女仔重情過男仔, 雖然14W時醫生話8成我嗰個係仔, 但我都想等20W照結構時先confirm, 我老公都係好中意仔, 佢仲已經周圍同人講晒添, 不過我唔會理佢, 到時再confirm會係囡既話, 我實會好開心, 你老公已經咁唔識諗, 你唔好學佢, 你囡囡好需你架, 唔好再為你老公既無知行為同情緒而影響到BB, 第時阿囡們鍚晒你而唔晒佢嗰時佢就知錯喇

當然就算到時confirm係仔仔, 我都會叫自己接受, 因為BB真係得來不易, 最重要係佢健健康康, 正正常常, 快快樂樂, 順順利利咁就得喇

禁止發言

男爵府

唔好咁話阿樓主啦, 我諗佢兩公婆又未至於嫌棄個bb既, 都係曾經有過個好大希望先搞到而家咁失望... 樓主都唔好成日喊啦! 對自己身心都唔好. 老公個d又得佢自己慢慢調節啦. 佢地又未陀過b, 都唔知我地有幾辛苦, 仲成日諸多要求, 真係!

我有個好朋友係醫院做護士架, 佢話成日都係得d女探d阿伯阿婆, d仔唔見人架. 你地將來有兩個女女錫你地, 幸福到暈啦!!!

大宅

我老公又係好恨仔.....之前2個女而家一早同佢講左而家都係女,唔比希望佢,係仔的話都生左先知.
我第3個都會開刀生......如果係女.........我諗之後都無機會再生.....

仔女都無所謂,身體健康重要.你都唔好諗咁多......一心一意諗下b女出世點扮靚靚......

子爵府

我唔敢話自己對父母好好, 但我真係覺得仔對父母真係差D

我而家係第一胎, 係女, 同老公都決定暫時只生一個, 如第時真係再想要BB, 個原因絕對唔會係因為要追仔, 咁樣心態會平和好多, 我老公都係獨子, 但我唔會因為咁樣而想生個仔, 鬼叫佢阿媽淨係生一個仔, 搞到我地D女人咁大壓力咩??

同埋講真, 追到仔又點? 咁個女咪知道DADDY MUMMY錫細佬多D, 佢咪唔開心囉?

首頁

尾頁

跳至