自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

...()

??
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

翡翠宮

原帖由 sonic04 於 11-1-20 23:10 發表
請問花旗國係唔係好重視人權

別以為選到個黑人做總統

就可以把歧視黑人的事實為無物

重視人權就唔會主動挑起戰爭

重視人權就唔會攪什麼...(我意思係自己任意印美金攪亂全球經濟)

其身不正

你有資格對他國指指 ...

胡主席唔夠硬淨,俾著江澤民時代,美國佬一定收聲,否則採購團自動離席!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你估佢好想講嘅咩,舊年佢乜都未做就硬食被人塞咗個和平獎俾佢,係咁意都要講下嘢嘅。show嚟啫。
你睇下鳴21响禮鞄,中國抬頭㗎啦。無計啦,睇錢喎。

係記者先大膽,人地主席都話聽唔到翻譯咯。聽你唔到呀,仲係咁問 白宮慣例follow一次咋喎,新嚟㗎:;pppp: 。
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

水晶宮

大家做場戲...中國美國已經唇亡齒寒...

少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 櫺囹桼 於 11-1-20 23:16 發表

胡主席唔夠硬淨,俾著江澤民時代,美國佬一定收聲,否則採購團自動離席!
佢do係1隻棋子姐

水晶宮

今日去海港城無意中望到個大MON播呢段新聞...真係好想打爆嗰兩條腸粉記者!!!

D美國佬係鄉下佬即係鄉下佬,咁多年到依家都仲自以為係強國,仲玩'大美國精神',嗰兩條粉皮唔開聲GE GE GUT GUT,我都仲有點兒覺得美國佬仲有DD咁DUR風度同文明,誰知唔知邊條友放呢兩條腸入黎白宮亂咁咬人,一D基本禮儀都無,佢地個噢爸媽已經一早打斷腸粉A個提問,率先代胡爺答咗條咁廢又咁那悶既問題啦,個腸粉B又响樹市花痕响樹講野更無品無禮貌,向住一個國家元首用咁既衰態度同句語黎問野...連佢個老總(OBAMA)都唔放在眼內...我覺得D美國人真係好井底之蛙!成日自以為自己好巴閉好叻好文明...但又唔諗下佢地D國家'自由'到連小學生都可以渣槍出街做低同學/玩走火~~~我諗至少中國無中學生小學生試過拎住支槍番學咁自由囉!

總之睇完呢段新聞真係好火!!!係唔抵得D中國人依家叻過佢地有錢過佢地,好心佢地就生性少少啦!自己又唔爭氣又唔努力,下下一味用人權用自由黎壓其他國家打其他國家,係佢地班美國人至無聊成咁...Side GAS!!!

琥珀宮

我反而欣賞胡主席既氣度,佢今日心情都好好,當然,美國以最高規格去接待佢,擺到明兩國平起平坐,邊個袋有錢邊個係莊。

如果俾d二打六唔客氣咁問2句就扯火,咁就有失大國元首體面。胡主席既回答都好得體吖,仲表明立場,不能被干預內政,即係好明顯叫美國咪攪咁多,收嗲!

原帖由 櫺囹桼 於 11-1-20 23:16 發表

水晶宮

原帖由 SandyKL 於 11-1-21 00:02 發表
我反而欣賞胡主席既氣度,佢今日心情都好好,當然,美國以最高規格去接待佢,擺到明兩國平起平坐,邊個袋有錢邊個係莊。

如果俾d二打六唔客氣咁問2句就扯火,咁就有失大國元首體面。胡主席既回答都好得體吖,仲表明立場,不能被干 ...

我見胡主席回答得好得體好平靜..不温不火~~~但真係見住佢俾嗰兩條粉皮咁JUR住,真係好覺得佢地响度蝦緊侮辱緊我地中國人.佢地以為自己係咩呀?:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

一定要比個
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-1-20 23:59 發表
今日去海港城無意中望到個大MON播呢段新聞...真係好想打爆嗰兩條腸粉記者!!!

D美國佬係鄉下佬即係鄉下佬,咁多年到依家都仲自以為係強國,仲玩'大美國精神',嗰兩條粉皮唔開聲GE GE GUT GUT,我都仲有點兒覺得美國佬仲 ...

水晶宮

原帖由 哈爾濱 於 11-1-21 00:20 發表
一定要比個讚你

今日睇完真係好火架!當堂俾呢段新聞影响哂我心情。。。早幾日又係咁出埋D乜乜廢UP民調,又話有至少卅幾per cen既美國人唔鐘意中國人...第二日又講話D美國議員對中國忍無可忍喎,講到中國係奸係毒國咁...今日又整劑咁既野出黎,我好難唔覺得D美國人係鄉下佬囉!無文化無禮貌無品,一味靠聲大大...大聲就得架喇~~!

你地美國成日都就破產咁款啦~!CHOK樣!

窮成咁又無那用成咁仲懶係型仲响樹扮哂大支野!

我地中國依家係有錢過你地美國架喇~~~!
你BLOW MEH!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

琥珀宮

今次翻譯與過往習慣唔同,以往係即時傳譯,而中國要求係整段翻譯,即係等對方講完哂整段說話,傳譯再作出整段翻譯,於是會出現回應上比過往所有來訪者都遲。我都唔係好明,點解胡主席今次咁去要求美國作咁既翻譯法。

美國人係心急民族,唔似得歐洲人,所以見胡主席冇即時答,就即露出記者本色,搶住再問。

人權問題預左會有人提問架啦,胡主席一定有兩手準備。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-1-21 00:05 發表

我見胡主席回答得好得體好平靜..不温不火~~~但真係見住佢俾嗰兩條粉皮咁JUR住,真係好覺得佢地响度蝦緊侮辱緊我地中國人.佢地以為自己係咩呀?:;pppp: ...

水晶宮

原帖由 SandyKL 於 11-1-21 00:29 發表
今次翻譯與過往習慣唔同,以往係即時傳譯,而中國要求係整段翻譯,即係等對方講完哂整段說話,傳譯再作出整段翻譯,於是會出現回應上比過往所有來訪者都遲。我都唔係好明,點解胡主席今次咁去要求美國作咁既翻譯法。

美國人係 ...

都明...但一見個粉皮B之後用咁既態度同說話黎質問黎話胡主席,我覺得真係佢好無禮貌! 我都好少睇呢D政治新聞可以睇到上心又嬲成咁~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

車! 花旗國又好有人權咩? 佢只以為自己好有人權,當正自己係全世界既保護者,不知所謂!

別墅

美國佬偽善,以為自己係老頂,等主席回國,美狗又會食碗面反碗底,對付美狗同小日本只有—個方法,就係用拳頭

侯爵府

好媽媽勳章

題外話, 剛睇news, 佢地個國宴, 請左2xx人, 包括果條香港既x虫大哥, 佢又憑咩出席????????

琥珀宮

唔洗嬲,呢D就係民主囉,奧巴馬講說話都避輕就重,而其他人可以冇大冇細。你睇下奧巴馬推果條醫療改革法案,都俾聯邦法院裁定違憲,自身難保,情況好似香港之嘛。

呢個係佢地美國人既習慣或風俗,根本從來美國人就係咁既意識形態。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-1-21 00:27 發表

今日睇完真係好火架!當堂俾呢段新聞影响哂我心情。。。早幾日又係咁出埋D乜乜廢UP民調,又話有至少卅幾per cen既美國人唔鐘意中國人...第二日又講話D美國議員對中國忍無可忍喎,講到中國係奸係毒國咁...今日又整劑咁既 ...

琥珀宮

呢條蟲係香港以外既地方,好好聲名架,佢個名改得好幫左佢,本地係成蟲,過江成龍。

原帖由 哈爾濱 於 11-1-21 00:41 發表
題外話, 剛睇news, 佢地個國宴, 請左2xx人, 包括果條香港既x虫大哥, 佢又憑咩出席????????

男爵府

唔駛㗎喇,而家R-M-B大哂,呢啲用錢就搞掂㗎喇
原帖由 lovecupid 於 11-1-21 00:36 發表
美國佬偽善,以為自己係老頂,等主席回國,美狗又會食碗面反碗底,對付美狗同小日本只有—個方法,就係用拳頭
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

呢啲咪老X巨囉。
答住先用乜易出現啲好似早排去荷蘭中國領事館獻花果啲攪S棍,一啖沙糖一啖care...
個領事仔衰得,阿頂梗係唔衰得啦。
原帖由 SandyKL 於 11-1-21 00:29 發表

美國人係 ...

大宅

我唔知道美國佬有無資格問人權呢個問題,我只知道任何o係中國(除左香港之外)o既中國人問親政府呢個問題,輕則保外就醫重則非死即傷。

一個中國人早就應該質問政府o既人權問題,竟然要由一個美國人幫我地開口問,諗諗真係好悲哀的。因為中國人先最有質格問呢個問題,不過無人夠膽問。

如果中國人可以自己爭取到人權,根本唔輪到美國去拎呢個話題做政治籌馬。

首頁

尾頁

跳至