自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

在很多父母心目中,子女越早入學,競爭力便越高。本港有些父母在孩子幾個月大,便教他們學認英文字母,巴不得他們兩、三歲便懂得串“chimpanzee”(黑猩猩)等複雜單字,但由劍橋大學進行、英國40年來最大型的獨立小學教育研究指出,未滿6歲就開始接受語文和數學等正規學習的兒童,長大後學習表現反而不及較遲讀書的同齡兒童,“早讀書有益”的理論有害無益。
  長達608頁的《劍橋初等教育調查》由劍橋大學花6年時間進行,研究基於28項問卷調查、訪問了1,052人及250個團體,合著學者多達80人。主要是針對入學年齡與兒童學習能力的關係進行研究。

太早受挫折 遺害長遠
  報告指出,未滿6歲的幼童應該接受以遊戲為基礎的非正式教育,透過自然吸收進行學習。報告認為,無證據顯示幼童過早接受正規文法教育會有任何益處,相反可能產生揠苗助長的反效果。
  研究顧問委員會主席皮尤警告,過早要求兒童接受正規教育課程,是無視他們的學習、個人發展能力。她指出,4歲半至5歲是兒童開始學習的關鍵階段,“若在這階段遭遇到學習挫折,將難以令他們重返教育系統。”

英教育法 規定5歲入學
  34個歐洲國家中有28個國家的入學年齡為6歲或7歲,但這些國家中的兒童長大後學習表現往往較早於4歲便入學的英童為高。報告指出,若把學前基本教育時間延長,將有助兒童建立對學習的正面態度,並培養良好語言及學習能力,有助日後長遠發展。皮尤說:“這是在兒童自主學習,以及成人主導學習之間取得平衡。”
  皮尤指出,推遲入學年齡將有助學習困難、家境較差的兒童發展,但強調此舉不會對較聰明的兒童帶來不良影響。
  英國目前的入學年齡是5歲,報告指出,這項規定並非出於對教育或兒童發展的考慮,而是源於維多利亞時代工廠老闆的需要。“入學越早,畢業越早”,也就越早向工廠輸送勞工,1870年的《小學教育法》遂規定5歲入學,並沿襲至今。

男爵府

香港有人信先奇!

伯爵府

好媽媽勳章

不要輸在起跑線上....
我由始至終都覺得只係商人的sell人技倆
同埋我依然覺得, 小朋友做"大仔/女"好過做"細仔/女"

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 1# 莎莎莉莉 的文章

我當日都係咁以為,做大仔/女好,但當家中只有一個小朋友,父母上班,無mud老人家會到家中陪小朋友,只一個傭工,見到個女成日學工人在家掃地,抺檯...我1歲多d就開始俾小朋友番playgroup,同小朋友玩好過

禁止訪問

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

絕對同意, 四至六歲係一個好關鍵的時期, 培養好學習同閱讀習慣係好細開始, 上小學會較輕鬆, 小朋友係愈大愈有主見, 到二, 三年級先慢慢培養, 係已經比較難, 反而三四年級, 家長要學閞始慢慢放手, 所以我完全唔同意佢個套....

純個人意見, 不喜勿插..

原帖由 Planet 於 11-1-22 13:08 發表
我自己反而覺得幼兒教育好重要, 影響一生, 三歲定八十係有道理, 只要五歲前打好根基, 培養了小朋友學習/閱讀性格, 升上小學家長就會較輕鬆.

唔番學都無緊要, 只要家長有耐心係家中教都無問題.

外國好多免費教育都 ...

施比受, 更有福

大宅

好媽媽勳章

呵呵 ... 我都覺得 "報告" 泛濫

個個細路都唔同, 有d有書緣, 有d鍾意運動, 無得 三兩句就概括晒

原帖由 bkfans 於 11-1-22 00:05 發表
呢D報告, 三日唔埋兩日就講D相反嘢, 信佢死得.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Planet 於 11-1-22 13:08 發表
我自己反而覺得幼兒教育好重要, 影響一生, 三歲定八十係有道理, 只要五歲前打好根基, 培養了小朋友學習/閱讀性格, 升上小學家長就會較輕鬆.

唔番學都無緊要, 只要家長有耐心係家中教都無問題.

外國好多免費教育都 ...

唔係唔學, 而係點學
從遊戲中學習, 要弄清楚學習重點是甚麼
不在於知識, 而在於技能和態度的培養
這才是後期深化知識學習的基礎

用教十歲細路的方法, 去教五歲的小朋友, 根本唔work
但係好多家長都覺得咁係好囉....
於是好多人只會比併, 我個仔三歲識幾多英文字, 兩歲識由一由數到一百. 呢d只係知識量的比併, 意義根本不大
幼兒教育, 係人生的最初始教育
良好的態度, 好奇心的建立, 思考能力的訓練才是重點

大宅

原帖由 a@o@a 於 11-1-21 22:26 發表
香港有人信先奇!

哈哈哈! 你真係答得好快, 我即刻笑到噴飯.......知港莫若你......

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 11-1-22 14:43 發表

唔係唔學, 而係點學
從遊戲中學習, 要弄清楚學習重點是甚麼
不在於知識, 而在於技能和態度的培養
這才是後期深化知識學習的基礎
agreed
用教十歲細路的方法, 去教五歲的小朋友, 根本唔work
但係好多家長都覺得咁係好囉.. ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友做"大仔/女"好過做"細仔/女
原帖由 莎莎莉莉 於 11-1-21 22:40 發表
不要輸在起跑線上....
我由始至終都覺得只係商人的sell人技倆
同埋我依然覺得, 小朋友做"大仔/女"好過做"細仔/女"

首頁

尾頁

跳至