懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我預產期係5月尾,想問下各位,見醫院的走佬袋LIST寫住,要帶2件初生BB羊毛衫,同2條毛巾要包住BB~
1. 我BB出世都夏天是否要帶羊毛衫仔?如是,可否不繡媽媽名,寫OK嗎?
2. 包住BB毛巾,是否大人沖涼巾果D都OK,只是質地要好少少,還是根本不需要帶去呢?

大宅

畀面勳章

我舊年七月在東區生咗阿女, 我冇買過羊毛衫囉, 我覺得只係帶張厚啲既包被已經可以..出院時就同阿B着長袖袍仔囉...
另外, 我帶咗兩條大毛巾去, 結果都冇用過嚟包BB, 最後只係自己用嚟沖完身時抺身咋...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回復 1# xglo 的帖子

我兩個b都係東區生, 一個b是7月出世, 一個b是6月出世, 其實我當時都無帶羊毛衫, 帶左bb和尚袍同埋夾毑衣, 我都無繡媽媽名, 呢d都係出院時自己同bb著, 除非bb出世係加護病房, 出院時就交比加護病房姑娘同bb著...而毛巾, 我都係for自己用, 因為順產完, 阿嬸會教你用水沖下身, 所以要用毛巾, 至於包住bb, 我無用毛巾, 只係用包被...不過第一胎時, 我印象中, 好似阿嬸問過我, 要條大毛巾係醫院包住bb, 唔知係咪佢地醫院唔夠毛巾用, (因為我生第一胎時, 好多bb出世)...

大宅

你帶左包被去,係響醫院果幾日包住BB用嫁?
原帖由 lydia_keng 於 11-1-23 17:38 發表
我舊年七月在東區生咗阿女, 我冇買過羊毛衫囉, 我覺得只係帶張厚啲既包被已經可以..出院時就同阿B着長袖袍仔囉...
另外, 我帶咗兩條大毛巾去, 結果都冇用過嚟包BB, 最後只係自己用嚟沖完身時抺身咋... ...

大宅

咁照你所講即係羊毛衫同BB大毛巾都唔需要帶,就算帶左都係自己用多....咁請問醫院有冇包被,要唔要帶多張?一張係醫院用,一張係出院時用?另外請問應該帶厚定薄好呢?THX!!
原帖由 blueski 於 11-1-23 17:48 發表
我兩個b都係東區生, 一個b是7月出世, 一個b是6月出世, 其實我當時都無帶羊毛衫, 帶左bb和尚袍同埋夾毑衣, 我都無繡媽媽名, 呢d都係出院時自己同bb著, 除非bb出世係加護病房, 出院時就交比加護病房姑娘同bb著...而毛 ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我2次都係帶左一張包被, 醫院有包被包住BB, 你只係帶出院用的包被, 包被唔好太薄, 因為你個BB 5月出世, 天氣未係好熱, 至於大毛巾, 你帶定一條, 到時假設醫院真係要, 你就叫你家人再帶比你, 羊毛衫我個人覺得可以唔駛帶, 因為出院有BB包被都夠...

大宅

明白哂~thx!!
原帖由 blueski 於 11-1-23 22:33 發表
我2次都係帶左一張包被, 醫院有包被包住BB, 你只係帶出院用的包被, 包被唔好太薄, 因為你個BB 5月出世, 天氣未係好熱, 至於大毛巾, 你帶定一條, 到時假設醫院真係要, 你就叫你家人再帶比你, 羊毛衫我個人覺得可以唔 ...

首頁

尾頁

跳至