跳至

首頁

尾頁

別墅

想放女女比老爺奶奶湊....請問南區有咩PLAYGROUP好介紹呀?

別墅

畀面勳章

你的小朋友有幾大呢?

別墅

歲半....我完全唔知南區有咩playgroup, pre-nursery或者幼稚園好...

別墅

畀面勳章

我女細你女少少,而家星期六就會出去上playgroup,沒有在南區
打算今年11月在置富一間pre-school,返星期一三五...
好多pre-nursery都過了報名或full了,不過你可以試試打電話去問...
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schoollist.asp?district=SU
以上website有齊南區幼稚園...
一齊加油搵學校啦!

別墅

仲有無其他選擇?

別墅

畀面勳章

你係唔係指PLAYGROUP呢?
我沒有在南區上於是唔係好清楚...
希望其他媽媽幫到你

禁止訪問

別墅

南區邊度有呢啲班呀? Phonics梗係好啦, 但咁細個有得學架咩?

伯爵府

畀面勳章

深灣軒啟思好似有playgroup.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

大宅

Sunshing house 唔錯!1 1/2 hours英普,我小朋友返緊佢PN

複式洋房

我住海怡, 囡囡1.5yrs old開始返clubhouse的Ms Mai's playgroup 到 2Y3M. 我覺得好好. 阿囡現已返Creative N班, 所以而家冇返啦! 早前本想開個post同海怡的mama分享下, 可惜返工太忙, 的唔起心肝寫. 遲的一定寫.

有好野應該要分享下!

原帖由 豬油妹 於 11-1-23 22:43 發表
想放女女比老爺奶奶湊....請問南區有咩PLAYGROUP好介紹呀?

複式洋房

啟思的playgroup上年我都有問過, 但書記當時話人手唔夠冇開. 今年囡囡已返N, 所以冇問, 下次老師打比我時, 我幫你問下..

原帖由 amchk 於 11-2-27 00:26 發表
深灣軒啟思好似有playgroup.

複式洋房

原帖由 雀媽媽 於 11-3-9 16:23 發表
我住海怡, 囡囡1.5yrs old開始返clubhouse的Ms Mai's playgroup 到 2Y3M. 我覺得好好. 阿囡現已返Creative N班, 所以而家冇返啦! 早前本想開個post同海怡的mama分享下, 可惜返工太忙, 的唔起心肝寫. 遲的一定寫.

有 ...

請問係咪要海怡住客先可報呢??

大宅

回覆 13# dearQQ 的文章

係下,海怡會員先報得。我都係住海怡,唔知各位有咩N、K班選校心得可以分享下呢?

下星期六係啟思既開放日,我諗住去睇下,有野睇到,我就同大家報告啦!

別墅

畀面勳章

雀媽媽,可唔可以分享下啟思n班呀?我女今年11月會讀呀...

複式洋房

請問南區有咩PLAYGROUP好介紹呀?

請問南區有咩PLAYGROUP好介紹呀?

複式洋房

回覆 lepetitgoldfish 的帖子

Hi lepetitgoldfish,

Sorry, 咁遲才回覆, 大家Share!

阿女上Creative N可以話係都好習慣. Overall, 我覺得佢地N班好好.

1.
老師 - Nice and friendly, 頭兩星期好多時有電話到. 我要返工, 帶唔到個女返學自然好想知個女在學校點

2.
課堂設計大概六節, 每節大概20mins, 中間會安排小朋友上兩次洗手間, 一次食茶點. 課堂種類多, 我覺得好.

3.
課本 - 中文課本好ok. 有歌仔的書及CD.

4.
手工 - 這一部分我好欣賞, 每星期五會派返本星期的手工回家, 我次次都覺得好有創意

5.
英文 - 這一方面是我唯一覺得Creative差少少, 每星期只得三節大概15-20mins的英文故事課, 而且全校只得一個男英文老師. 阿女上開Ms Mai’s playgroup, 有比較下實在覺得差少少

6.
遊戲場由於佢地地方大, 我知佢地有一個課室是專比db玩的遊戲室, 除此之外, 中間的小禮堂也很大, 阿女好多時會在小禮堂遊戲.

7.
校車我本來都擔心, 但阿女好似冇問題, 因為海怡有專線, 好快到.

Hope it helps!!

首頁

尾頁

跳至