自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

父親有香港永久身份証, 但已去了加拿大定居1X年, 咁佢啲子女可以返香港攞香港身份証嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

可以架, 只要父母係香港永久性居民就得
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

聽親戚講, 小朋友要香港出生先攞得hk id.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Not really, 我個女唔係香港出世都攞到。
原帖由 PY-Sing 於 11-1-24 10:01 發表
聽親戚講, 小朋友要香港出生先攞得hk id.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 我愛Corina 於 11-1-24 18:03 發表
Not really, 我個女唔係香港出世都攞到。

係?唔使響hk住都可以攞到?如果係既我就叫我朋友去攞喇。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我都諗緊好唔好同小小B攞, 佢會7月頭出世.
我地連green card都未有.
如果攞有冇time frame? 等BB大D先番去香港攞得唔得? 係咪拎佢外地出世紙同我結婚証書番去就ok?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

據我所知, 97 後唔喺香港出生的港人子女,如要拿香港身份證,佢要喺香港住满7年, 呢個就是香港所講的基本法
就算攞倒,都無3 粒星

珍珠宮

原帖由 Giant 於 11-1-24 17:55 發表
可以架, 只要父母係香港永久性居民就得

唔係架,97之後就唔得,unless父母其中一個未入外國藉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

拎左身份證都好似要36個月之內返一次香港?

我想幫b 拎香港身份證, 而家一年我返香港, 一年我阿媽黎, 就我地可以2年返一次香港, 第日d 仔大晒, 佢地都未必肯再跟我返去, 同埋機票錢真係好甘.

大宅

BB CAN COME BACK TAKE ID IF BOTH PARENT HAVE 3 STARS ,BUT BB ONE HAVE ONE STAR,IF NEED 3 STAR,BB NEED TO STAY IN HK FOR 7 YRS,MY HUSBAND IN LAW 'S WIFE GIVE BIRTH NEXT MONTH IN CAD

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 ISho 於 11-1-24 17:50 發表
父親有香港永久身份証, 但已去了加拿大定居1X年, 咁佢啲子女可以返香港攞香港身份証嗎?

如果,孩子的父或母其中一個,在孩子出生時,還未正式入加籍
咁就可以幫孩子申請香港永久居留權

如過兩個都入了加籍,咁即使兩個都有香港居留權,孩子都唔可以有永久居留權

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 bosch 於 11-1-24 21:38 發表
拎左身份證都好似要36個月之內返一次香港?

我想幫b 拎香港身份證, 而家一年我返香港, 一年我阿媽黎, 就我地可以2年返一次香港, 第日d 仔大晒, 佢地都未必肯再跟我返去, 同埋機票錢真係好甘. ...

你呢個 "36個月返港一次" 的條件,就係因為你地兩個在 bb 出世時,都已入了外國國籍。
如過其中一個父母在 bb 出世時未入外國國籍,就自然有居留權,唔使 3 年返香港一次。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Exactly!
連有PR都唔得!

我生女時係depentant visa,係有期限的,所以我女係申請到永久居留兼hksar passport.
原帖由 nintendo 於 11-1-24 14:29 發表

如過兩個都入了加籍,咁即使兩個都有香港居留權,孩子都唔可以有永久居留權 ...

大宅

原帖由 nintendo 於 11-1-24 22:29 發表

如過兩個都入了加籍,咁即使兩個都有香港居留權,孩子都唔可以有永久居留權 ...

我個朋友都係97後在加生BB, 當時2公婆都未正式入籍, 佢地今年暑假回來HK幫個小朋友拎ID, 佢未回來前問左IMMIGRATION 要拎什麼什麼文件, 也說應該冇問題, 佢地見左2個月內見左2次IMMIGRATION, 12月時終於係"REJECT"左佢個小朋友! 都唔知點解! 佢地現在已經回加, 也後悔當初一生完不馬上回來幫BB攪, 現在個小朋友想回流都唔得....

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 BO_BO 於 11-1-24 22:43 發表

我個朋友都係97後在加生BB, 當時2公婆都未正式入籍, 佢地今年暑假回來HK幫個小朋友拎ID, 佢未回來前問左IMMIGRATION 已要叫拎什麼什麼文件, 應該冇問題, 佢地見左2個月內見左2次IMMIGRATION, 12月時終於係"REJECT" ...

有問點解嗎 ?
我有朋友,孩子都係 97 後生
當時爸爸已入了加籍
後來回香港,孩子都有居留權。

回流 ok 架,係未有居留權嗟
冇話唔可以留底
最多係定期去 immigration 搞手續

瑪瑙宮

回流應該無問題,就算唔比永久居留,都會比居留權佢。
原帖由 BO_BO 於 11-1-24 14:43 發表

我個朋友都係97後在加生BB, 當時2公婆都未正式入籍, 佢地今年暑假回來HK幫個小朋友拎ID, 佢未回來前問左IMMIGRATION 要拎什麼什麼文件, 也說應該冇問題, 佢地見左2個月內見左2次IMMIGRATION, 12月時終於係"REJECT" ...

大宅

好COMPLICATE
我生仔時未入籍,到而家都仲無入籍,咁者係BB都可以拿, 同時唔洗36個月回HK一次,係咪咁?
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

剛剛睇左入境處既網站,係唔可以幫BB申請香港永居,要個BB係香港"連續"居住滿7年先得。

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/idcard/roa/eligible/

原帖由 nintendo 於 11-1-24 22:29 發表

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

原帖由 stkyo 於 11-1-25 02:59 發表
剛剛睇左入境處既網站,係唔可以幫BB申請香港永居,要個BB係香港"連續"居住滿7年先得。

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/idcard/roa/eligible/

...

Among all the answers, this is the most accurate one. I tried to help my niece to apply for the ID a few years ago but rejected. According to the immigration, if the child was born after 97, he/she could only get the HKID if & when his/his parents (who has "3-star" on their HKID) come back and stay in HK with the kid. then the kid can get the "3-star" HKID after 7 years.

瑪瑙宮

我唔知而家有冇改啦...

但我個女係2009年9月成功拎到香港永久居留身份(其後仲馬上拎埋HKSAR PASSPORT),當時佢唔夠兩歲,而且我係2009年2月申請,我表明唔會係香港長住,因為我返左屋企,用email同入境處溝通左好多次,我唔可以短期內回港,佢之後比左個期我,話到時如果仲未回港,就再同佢地聯絡~

不過我申請時,我唔止問個一個職只點做,佢地未必個個知點做..

今年我都會返香港幫我細仔申請....
原帖由 ChloeMa 於 11-1-24 22:52 發表

Among all the answers, this is the most accurate one. I tried to help my niece to apply for the ID a few years ago but rejected. According to the immigration, if the child was born after 97, he/sh ...

首頁

尾頁

跳至