自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得兩公婆應該無所謂啦,
或者佢先生唔知佢條數咁緊張?

咁同老公生bb,
駛唔駛佢交俾租我個子宮呀?
佢個bb喺裡頭住足9個月喎。:;pppp:
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我家就冇得計的..老公一個人搵錢...乜都係佢比晒架啦...

我有d fd呢...2公婆收入差唔多..都係咁...每人唔知拎幾多錢入聯名a/c...咁屋企所有開支都係果度出...到佢地生左小朋友..就每人放多dd入聯名...小朋友開支又係果度出咁囉...

其實如果你個fd真係手緊..點解唔大方d同老公傾...因為要比媽媽家用..所以每個月..可唔可以唔拎一半出黎..一半7500太多...比5000得唔得??

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

個男人"度"到爆, 個女人得果萬幾蚊都"度"埋.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我老公都話要我出一份架
咁我咪計俾佢睇囉~ 一個月俾我家都4千幾啦, 仲有屋企d什費.. 好難幾蚊都計清楚.. 於是達成共識: 佢俾大數, 我俾什費, 另每月俾返兩千佢囉!

男爵府

一啲啲人。
我識兩對會計師都對洗錢幾小心,但對自己另一半就非常大方。
原帖由 Begor 於 11-1-24 19:46 發表

聽講話會計師會"度"d, 你覺得係唔係?
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

quote: ...有三個物業, 屋企環境唔錯...

係咪當大家有份先?咁可能佢老公都用咗人工一半,所以要老婆出番人工一半。

複式洋房

回復 26# dj.hkhk 的帖子

唔知啊, 應該無份
根本我朋友都唔理佢老公有幾錢, 係覺得點解要咁執著要一半

佢想確認下佢想法有無錯

男爵府

畀面勳章

係唔係一人攞一半出來all depends你自己要用幾多....

老實講, 如果攞咗一半出來之後自己都唔夠用嘅, 到頭來, 咪又係要另一半幫你cover....如果到咁嘅地步另一半都唔幫自己, 咩叫做兩公婆呀??

我同我老公每個月都會list out自己有啲咩expenses, 出咗糧就將自己要使個部份扣起, 其餘嘅就入落個聯名account到, 屋企所有開支就用呢啲錢俾, 有淨就儲起. 而我同老公都會好自律, 想買咩之前都會同對方講, 等大家知道今個月大約會有啲咩開支

其實, 兩公婆邊到有得計得咁清楚吖, 搵到嘅咪大家一齊分享囉

首頁

尾頁

跳至