嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你朋友叫你去邊間做? 我係去biotek做. 有需要, 我可以介紹你去, 佢地有referral discount的.

我相信過敏測試係有用既.
我同bb都做過. 戒左口之後真係有好顯著既改善.
唔只係bb既濕疹, 我自己既肚痾問題都ko左. wakaka~

做之前我都有擔心過, 做完會唔會好多野要戒口. 不過好彩唔算真係好多野有事, 同埋佢地營養師既意見, 都算實用同幫到手.

原帖由 dingdong_1126 於 11-1-29 13:52 發表
我bb最近都有濕疹問題, 應該點算好?
我身邊有朋友叫我做"過敏測試"....係咪真係可以改善??
有咩方法可以舒緩先? 見到bb晚晚都好辛苦..

別墅

Mrs_May_Cheung 發表於 11-5-8 01:23
███ 你BB有濕疹,做父母嘅你有無同樣有濕疹 ar ?? 或者其他過敏病??e.g. 鼻敏感,哮喘

███ 聽講濕 ...

係架. 我聽醫生(無論中醫同西醫)講過,過敏體質係會遺傳架.
西醫果個講法係媽媽陀B果陣有過敏,會將自己身體既抗體傳俾阿B,而果D抗體就係媽媽過敏發作果陣身體所產生既野
當阿B出左世之後, 係會比較容易因為食左某D,咁令過敏發作,呢樣野都某程度上解釋左點解有D阿B由細到大唔係食過好多類型既野食, 但係有好嚴重既過敏. 所以醫生都會提醒準媽媽要注意自己既過敏問題,去做測試又好, 戒口又好, 當然食敏感藥就唔好啦

而當小朋友有左過敏體質,就會更容易演變其他過敏問題,好似一波波咁升級。係咁上下,我唔係好識點形容清楚,果陣我去biotek做過敏測試,個營養師俾左幅關於呢樣野既chart我,我要搵番出來先~~~~

別墅

回覆 angelhim 的帖子

一時間冇咩IDEA添~
不過你可以睇睇呢個網
呢個環保組織年年會check實好多牌子既防曬, 再評分. 同指出有問題/可疑既成分,幾好的

http://www.ewg.org/2010sunscreen/best-beach-sport-sunscreens/

別墅

回覆 WingWing0607 的帖子

介紹人資料pm-ed ;)

佢年頭加左價, $2800, 不過都值既,如果本身睇醫生/戒左食某d野都依然搞唔掂d濕疹, 都會幾有用.

我都介紹左唔少人去, 連朋友d大陸朋友都特登帶佢地d小朋友o係東莞,深圳落來香港做. 希望都可以幫到你手啦! :)

別墅

回覆 KOC 的帖子

銅鑼灣東角有間鋪專賣馬油, 之前行過jusco, 千色果d都有.

別墅

最近收到呢篇文章,唔知對大定有冇用~分享一下

寶寶過敏,是媽媽惹的禍嗎?
「寶寶自出生以來,吃的食物都很簡單;就算是進食固體食物,也是吃得很簡單,為甚麼寶寶仍會有過敏的問題呢?」

這種情況有機會跟媽媽懷孕時的身體狀況有關。準媽媽身體的過敏問題,很容易會令寶寶產生過敏的體質。所以要避免嬰兒的過敏,媽媽就要在嬰兒出生前做好預防工作。

當準媽媽在懷孕過程出現過敏症狀,意味著身體處於發炎狀態。媽媽自身的免疫系統所發出的G抗體(IgG),會隨著血液透過臍帶及胎盤進入胎兒體內,影響胎兒的免疫系統。很多孕婦為了補充營養,都特地每天都多喝牛奶;但假若準媽媽本身對牛奶過敏,長期下來,體內就會累積大量對抗牛奶的G抗體。這些抗體經血液傳到胎兒體內,並長期累積。當嬰兒出生後喝牛奶時,就會刺激到其未成熟的免疫系統,引發過敏症狀。

英國修咸頓大學於2004年的醫學研究指出,血液裡的G抗體濃度能反映媽媽進食雞蛋的情況。於懷孕期間戒食雞蛋的孕婦,體內的G抗體濃度會下降。至於患有過敏的母親,所產嬰兒臍帶內的血液,會含有比母體濃度更高的G抗體;而於出生時血液裡有中等濃度抗體的嬰兒,會最有可能於六個月大時患上過敏。

所以不論是預備懷孕的女性,或是已經懷孕的準媽媽,都應特別注意食物過敏,留意自己有沒有持續進食致敏食物,令過敏的體質遺傳到下一代。

別墅

sumq 發表於 11-10-19 14:27
我朋友個bb都係濕疹好嚴重, 面手腳身都係又痕又乾又會出血既紅疹, 最近佢的起心肝, 去左一個醫生度test bb ...

係我都認同係做測試好,始終搵出致敏源,得個知字,先知點樣避開致敏源同戒口~
sumq, 你o係邊個醫生度做架, 同埋你bb係幾大個果陣做?

別墅

sumq 發表於 11-10-20 12:00
我朋友個bb黎架, bb10個月大做, 醫生0係中環, 歌星陳美玲既姐姐, 最估唔到係驗出結果係bb對豬同魚最敏感, ...

陳美玲既姐姐,都唔平架喎. 哈哈.
我自己就上網搵測試中心做過敏測試(biotek),平少少囉~
我自己同小朋友做完個test, 都搵到一d以前意想不到既致敏源頭~
係呀係呀, 真係唔好以為有濕疹就戒果d所謂好毒好濕既食物, 個個人既體質都唔同.

別墅

JJYau 發表於 11-12-31 19:46
柔順劑都會有影響架...最好唔用!

去測試敏感科...可信程度係0(according to my case)

你係去邊度測架?敏感專科?

首頁

尾頁

跳至