嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

潮流媽咪:
很久很久沒見你上來了, 四年前的聚會, 你的兩位千金還是很少, 沒記錯, 你的小女兒當時還是手抱, 如今兩個都很靚女呀, 真是辛苦晒媽媽, 如今最難過的時候應該過去了, 希望她們愈大愈好, 我的大囝如今最差的就是手指, 因他常常搣, 痕又搣, 緊張時又搣, 於是有些地方就厚晒皮, 有些地方就薄晒, 你的女兒現在又如何呢?
珀珀慧慧媽:
你和你的小朋友也好嗎? 春天又來了, 以往我個囝在這些天氣相對又很易發, 你的小朋友近況又如何呢? 你的工作是否仍是咁忙碌? 希望大家都是愈大愈好, 健健康康.

大宅

潮流媽咪:
我記得以前聽過一個濕疹講座, 其中一位講者是瑪麗的教授, 所有醫科生都曾上過他的課, 我好記得他說, 要濕疹b好就是唔好比壓力佢地, 比他瞓多d, 唔好迫佢, 比佢悠閒d, 我當時心想, 在香港哪有人可以無壓力, 尤其在香港的教育制度下, 真的好難唔迫, 當然他的話我也記在心, 我阿囝現在k2, 今年要選校, 我都是為如何找一間校風好但又唔是咁迫, 而佢又要考到的學校而煩惱.

珀珀慧慧媽:
聽到你阿囡對抗生素敏感, 真的替你辛苦, 怎可以保住阿囝唔病, 哎, 濕疹b媽媽真的不易做, 我跟你一樣, 本來這兩年都有得瞓下, 點知個細囝半年前証實是個哮喘兒, 同大囝皮膚一樣, 都是嚴重個隻, 嘩, 真的要命, 上個月, 只上過一天學, 一個月有三個星期病發, 晚上尤其嚴重, 所以真的唔使瞓, 提心吊膽, 以前為了照顧大囝就成了半個濕疹專家, 我相信不久將來, 我就會成為半個哮喘專家, 當然現在還是摸索階段, 萬事起頭難, 很辛苦呢.

大宅

回覆 叮噹小孩 的帖子

我個囝都是對雞蛋敏感, 所以蛋糕就真是不可吃, 而麵包就要自己看清楚成份, 港式麵包多有蛋成份, 而方包就要看清楚, 嘉x出的麵包大部份都沒蛋成份, 麵包店內的就要看清楚, 因一間麵包店可能會出售不同種類的方包, 通常五穀類和全麥包類是沒蛋的, 白麵包便要看清楚, 非常軟熟的那些通常都有蛋, 硬磞磞的就較穩陣, 吃時蒸軟來吃, 所以早餐很多時都會吃中式包, 如饅頭, 荳沙包,又燒包...., 麵類要避免, 改吃用米做的粉類或通心粉類, 只要細心思考, 其實還有很多東西可以吃.

tzacat  雞蛋敏感係咪長大左就無? 定係一直都會有??  發表於 12-6-28 22:39

大宅

回覆 jessica1016 的帖子

很多濕疹bb對汗水敏感, 所以要經常抹汗, 所以我帶阿囝去街, 就必定會帶濕毛巾, 因為一有汗(葉)頸, 就好快紅, 然後就痕加抓, 晚上睡覺, 阿囝又會出汗, 尤其剛睡著時, 所以每晚都不可偷懶, 要抹幾次頸和摺位, 直至無再出汗後我才可睡

大宅

回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

珀珀,慧慧媽, 很懷念我們並肩作戰的日子, 我支持你

大宅

回覆 奀吱吱 的帖子

我以前請阿媽替我把棉手套車在睡衣的袖口上, 即使晚上抓也沒那麼傷

首頁

尾頁

跳至