自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有over800度近視, 只係o係唔知幾多年前眼鏡鋪普通驗度數配眼鏡, 從來無真正全面眼睛檢查, 依家想認真搵專業人事驗眼兼且配過一副新度數眼鏡, 再加上幫阿女(7歲)普通眼晴檢查, 唔知應該搵上面邊間好, 有無媽咪有經驗呢?

大宅

sorry, 推一推先

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔知有乜唔同呢?

男爵府

理大眼科視光學診所應該是理工大學的教學診所, 地址在理工大學內.
而理大護眼好似係沙田, 但不知跟理工大學有或無什麼關係.

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 vkzone 於 11-1-26 23:23 發表
理大眼科視光學診所應該是理工大學的教學診所, 地址在理工大學內.
而理大護眼好似係沙田, 但不知跟理工大學有或無什麼關係.

理大眼科視光學診所
眼科視光學院有四間診所為公眾提供服務,它們分別為香港理工大學眼科視光學診所、荔景社區結合保健中心、黃大仙聖母醫院的社區診所和嗇色園─香港理工大學合辦眼科視光學中心。
http://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?lang=tc&pageid=286&dispmode=1

理大護眼
理大護眼是香港理工大學附屬機構,自2005年成立,致力為大眾提供及推廣全面眼睛及視覺護理。
http://www.polyvision.com.hk/hk/about/about01.htm

佢有四個中心。
http://www.polyvision.com.hk/hk/about/about02.htm

伯爵府

I want to know also?

男爵府

我仔有好深近視,一向係眼科醫院睇開,但我覺得佢哋求其咁睇,就找咗理大護眼灣仔睇,佢哋好有耐性和細心,阿仔唔合作時會逗佢要望住,視光師有問必答,睇完配眼鏡仲有折

伯爵府

理大護眼:
你當佢一般眼科驗查收費。

理大眼科視光學診所:
主力俾trainee實習,全程有導師從旁協助,收費$200左右 (我個囡2010年去check過,都幾詳細,okay架。)

大宅

理大眼科視光學診所:
除左俾trainee實習,有導師從旁協助, 收費$200左右之外;
仲可以預約導師驗眼, 收費大約$500, 我有深近視同散光, 多年前配con, 佢地唔怕煩幫我試到岩之止, 總共試左4個牌先選定邊隻岩我, 我好滿意佢地既服務。

理大護眼:
因為大學果邊難約, 所以有一次去左沙田, 一般眼科驗查, 幾全面, 唔錯。
~~

大宅

我岩岩book左理大沙田lu....2月10號, 個接電話女仔好好呀, 好詳細解答..唔錯

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

yes, 灣仔呢間真係幾好架.....

最初九龍未有開新舖, 我地一家已經幫襯.
家下我地轉左去海港城, 職員及環境都好好
唔駛過海囉...... very very good!!

最唔好係旺角, 人多地方細, 職員又大意.....

tks.

================

原帖由 amon28 於 11-1-27 10:15 發表
我仔有好深近視,一向係眼科醫院睇開,但我覺得佢哋求其咁睇,就找咗理大護眼灣仔睇,佢哋好有耐性和細心,阿仔唔合作時會逗佢要望住,視光師有問必答,睇完配眼鏡仲有折
...

monkeylam  How about Shatin Centre?  發表於 12-6-28 22:13

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 amon28 於 11-1-27 10:15 發表

點解我去海港城centre檢驗完再配眼鏡,佢無話有折扣呀?

男爵府

畀面勳章

理大護眼唔錯

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

原帖由 pchiu 於 11-1-27 16:58 發表
yes, 灣仔呢間真係幾好架.....

最初九龍未有開新舖, 我地一家已經幫襯.
家下我地轉左去海港城, 職員及環境都好好
唔駛過海囉...... very very good!!

最唔好係旺角, 人多地方細, 職員又大意.....

tks.

======== ...

C LA!!!
我去開旺角,尖沙咀好嗎?

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

通常小朋友幾歲CHECK眼好呢

子爵府

好媽媽勳章

我去理工大學入面o個間...

我覺得好好... 佢會照埋眼底, 度埋眼球長度, 眼壓等... 視光師哥哥好nice, 細女一齊入去八八掛佢都好有心機tum...
呀女有一隻眼天生深遠視... 由細到大跟健康院同學童保健都話正常... 係有一次貪得意睇佢去相熟眼鏡舖驗眼, 呀老闆叫我o地要即刻去詳細check...
除o左深遠視, 視光師會check有冇弱視等... 咁我女原來立體感唔合格, 所以配o左眼鏡都唔可以成日帶...之後隔o左幾個月再覆診, 視光師話呀女有機會帶多一年就可以唔駛帶眼鏡, 因為眼球已經生長返... 佢話小朋友10歲已經定哂, 好好彩呀女9歲去驗...

我呀女係o係o個度眼鏡舖配埋眼鏡, 一般30分鐘已經有得拎(o個日15分鐘已經有), 有d架都唔太貴, 我覺得o岩小朋友粗帶...

最後多口問句細女幾時可以驗, 佢話隨時都可以(好似6個月以下要特別安排)... 咁我諗住細女返o左學, 易控制d, 就會同佢驗(健康院都係4歲先返)...
我想要9999呀...

公爵府

理大就是一般的公司,不過個名好聽d,一定係師光視check,而且儀器會比樓下眼鏡舖齊d.一般的視力問題,check眼都ok.

理工內的也是視光視,不過可能在理工內,所以可能令人安心d.我會覺得如果是有特別問題,如弱視,斜視,或其他問題,這兒可能會好些.不過booking好full下,如果是peak period,要等一段時間.

我個仔少少斜視,所以在理工內那間做訓練.要book學校假/星期六,起碼一個.今次原本初5個期要改,兩星期前打去,一二月所有sat都全full.

至於眼鏡,我會找屋企附近有視光師驗眼的舖.小朋友戴眼鏡唔識錫住用,一有問題可以即刻去舖到搞,方便好多.

大宅

理大護眼

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 花貓 於 11-1-27 12:18 發表
我岩岩book左理大沙田lu....2月10號, 個接電話女仔好好呀, 好詳細解答..唔錯

請問知唔知幾錢?

THANKS

首頁

尾頁

跳至