嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

你打完文章後, 你噤預覽文章, 有個icon係插入圖片架.....希望幫到你啦.

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-15 17:05 發表
努力呀, 我小朋友都好轉了, 我今個星期六11點都會去冼醫師果度复診, 希望到時見到你啦...
我上星期六11點半去度, 都見到一個bb好似你個b咁嚴重, 我初頭都以為係你添, 但後來才知道你3點先去到.... ...

我咪就係果位媽媽囉. 你係坐我隔離 , 女女都係 6 個月大 , 打左幾個乞痴好似有少少傷風架嘛 .

原來當日在坐三位媽媽都有上 BK .

我 BB 星期六睇完 , 今日星期三 , 濕疹已經好番 9 成啦. 好勁. 只係食左 1.5 劑藥. 我諗食埋淨番果 1.5 劑 , 會退哂紅掛.

你 BB 有濕疹咩? 望落冇乜野喎. 應該係好輕微啫. 好快好番 ~ 近日天氣凍 . 你最好幫女女著番暖 d . 果日見佢流鼻水 . 我都怕佢會再凍親.

子爵府

我就係第三位媽媽,我個bb食完d 藥,塊面d粒粒無晒,塊面都滑晒,條頸退紅左好多,淨係有少少紅,最主要係阿b「r」少左好多,星期六再覆診,希望佢唔好再出d 粒粒就好啦。我們一起加油。

大宅

哈, 真係好...
小sin子: 嘩, 你個bb好返9成, 好嘢噃, 可以的話, 星期六大家再見啦.

dingdong: 坐你隔離果位係婆婆定麻麻呀?
佢都好緊張, 不過, 好消息已經來了.
大家都已經好轉了.....yeah..

**我個女果日除了濕疹, 都係去睇傷風架, 飲咗一次藥已經好好多了, 不過佢食完藥再飲奶都會嘔....下次佢飲完藥我唔會比佢咁快食奶, 都係等佢pp咗先.**

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-16 16:40 發表
哈, 真係好...
小sin子: 嘩, 你個bb好返9成, 好嘢噃, 可以的話, 星期六大家再見啦.

**我個女果 ...

我唔會再星期六覆診啦. 上次係因為佢新年後剛開診.我急不及待要去睇 , 因為星期六實在太多人啦. 我呢兩個星期都會 Friday 朝早去. 因為我番工係 part time , 平日都有假放.

我之前睇過另一位醫師. 佢教話最好等食完奶後 3 hours 先食中藥. 因為奶落到肚會凝結 , 如果同埋 d 中藥一齊 , 會影响 d 藥o既吸收. 或者改變佢性質. 咁食完中藥後大約 1 hours 先再食奶. 因為食完中藥好快再食奶的話, 會嘔奶的. 我宜家 d 中藥都係跟咁o既時間表去餵.

大宅

我星期六見你唔到, 咁你快d upload 相比大家睇下啦, 個個都好關心你同bb架.

咁我都試下你個方法先, 唔該晒.

大宅

回覆 6# welcomeangel 的文章

thank you...will try that now.

大宅

回覆 7# welcomeangel 的文章

I find the icon already but it mentioned "請輸入連結綱址".....我唔明點做呀..

大宅

有冇見到我個仔係見洗醫生前1天相呀( Feb 11 )?

大宅

回覆 6# welcomeangel 的文章

我BB又係好番好多, 但2次飲藥都隔幾分鐘嘔晒出嚟...根住又要番煲...後來分4次灌佢..

今日2月16日, bb皮膚冇再換皮, 但幾紅...小左"r", 床冇血啦...但頸仍然幾紅,又乾..不停塗潤膚膏...

複式洋房

好慘呀...成個枕都係血....

大宅

2月11日 早上(未見Dr. Sin之前)

2月12日 下午 見 洗醫生前

2月15日 ...脫皮, 紅但巳冇爛面了..

複式洋房

血枕頭呢張profile pic係幾時的?冼醫師前或後?
好嚴重呀

原帖由 Maykhera 於 11-2-16 19:11 發表
http://thumbp3-ne1.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=1168317424&mid=AHxTimIAAWEkTVIt8gzpzn2KROw&midoffset=1_1191&partid=2&f=1207&fid=Sent 2月11日 早上(未見Dr. Sin之前)

http://thumbp1-hk2.thumb.mail.yahoo ...

子爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-16 16:40 發表
哈, 真係好...

**我個女果 ...

坐係我隔離個位係婆婆,佢當然緊張,因為我地為左阿B都攪左好耐,所以希望佢無事。

子爵府

我睇唔到D 相,但係見到你張Profile 相,都見佢好慘,宜家係未好d啦?
希望大家既b都快d好番。

大宅

回覆 3# catmom29 的文章

血枕頭呢張,冼醫師前ar?
I upload 3 photo....can't see ar?

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-2-16 20:13 發表
血枕頭呢張,冼醫師前ar?
I upload 3 photo....can't see ar?

poor baby!!! cannot see the pics ar!

別墅

陪月勳章

好心痛呀....Poor Baby!!!
睇唔到 d 相, 希望 BB快D好返啦!!

男爵府

加油呀
見到BB咁嚴重都好心痛呀
希望你BB快D好返

我自己同先生都有嚴重濕疹
所以BB出世之後食全人奶(+自己介口)

你BB好返之後保養要做足
始終用過西藥抵抗力會差左

1每次BB食完奶之後用和暖水洗面
2平時用AI cream 保濕
3如果有紅腫即刻用紅『組』焗水俾BB茶
4如果嚴重就用蛋黃油(雞蛋黃慢火煎到出油, 用乾凈煮食工具,不會有雜質,慢火煮6HR +)
5每日用片糖幫BB沖涼

男爵府

我想問呢你地睇果位冼醫師有冇開藥俾bb食呀?

我bb都濕疹左成個幾月啦,不過唔係好嚴重,但佢覺得好痕成日都R損哂,睇過幾次西醫架喇,d藥膏好似愈查愈衰咁,所以剛剛開始睇中醫,第1,2,3日食完d藥都有便便架,仲深色左d添,但第4日起就冇喇,今日第5日都冇呀,你地會唔會架?

d人話bb係呢個階段食人奶o既冇便便係好正常,只要唔超過7日就ok~ 但bb呢幾日仲食左中藥架,冇便便會唔會唔正常?

不過佢又冇肚痛,胃口又冇野喎,就係冇便便....

首頁
34567...12

尾頁

跳至