嬰兒醫護

跳至

首頁
56789...12

尾頁

大宅

回覆 1# catmom29 的文章

Dr. Sin say I make a big mistake ....I should not boil the fish meat together with the rice so will make his skin sensetive..and can't eat too many kind of veggie...wait..use write pan

大宅

剛開始煲粥仔嘅媽咪必讀

原來其中一個致敏源係烹調方法...點解就百思不得其解...
我bb食了鱼,肉粥之後, 就發到豬頭咁..我以為係咁物感...之後唔咁再比佢食...原來佢係因為
1)我將魚肉加米一齊煲粥先引發到咁嚴重...豬肉係可以煲, 但唔好夾魚一齊煲, 魚要蒸好去水食前才加入吃
2)豬肉係可以煲 但錯在用咗波菜, 原來有小小敏嘅BB 食咗波菜會更"身痕敏感" 就會係咁"R", 因為波菜鐵質較重
3)敏感皮膚要介口, 菜都係..只可食菜心, 節瓜及西蘭花..
4)雞肉都要蒸熟才加入粥食, 千其唔好煲呀
5)生果只係蕷果,橙 和 梨...千其唔好食蕉冴

以上資料由洗醫生提供, 我2日21日早上去覆診見冇人...就問呀問...不停問...先知原來本來有濕疹或敏感嘅BB 要小心烹調方法..

男爵府

畀面勳章

我個仔由出細無耐就有嚴重濕疹,我既方法係:
1)先跟dr 方法用類固醇等d疹謝返先,再每日都全身搽好多次cream(起身,沖涼,每次換片都搽),
2)1星期換2次床單,最好用乾衣機/用熨斗燙過先,可以除塵蹣(致敏原)
3)然後6個月月大就睇中醫調理吓個體質,
咁d疹就無發得咁勁!宜家就黎19個月大,間中都會發少少,但起碼都受控制~好少要再用類固醇喇~
所以大家濕疹bb o既媽咪都要加油呀!!
最近我發現先搽physiogel既lotion(係lotion,唔係cream)再搽任何一種較潤既cream(如qv,oilatum之類),效果好好呀~
因為physiogel既lotion好水又易吸收,但keep得唔耐,但就咁搽潤既cream又好似純粹得個油字,皮膚低層都仲係乾,
咁2樣加埋就perfect~physiogel for 深層保濕, cream就保護皮膚,防止水份流失~~呢排天氣乾,仔仔對腳又開始發濕疹,摸落好鞋~但用呢個方法好快就滑返喇~
希望幫到大家啦~

複式洋房

真係百思不得其解喎,聽起來很不科學。如果一個人係對某種食物敏感(通常係對食物的蛋白質敏感),就算點樣cook佢,蛋白質都會係番度架喎。
我只知道,以蛋敏感為例,生蛋的敏感會比熟蛋強,而熟蛋敏感又會比蛋糕強。有些人對某種魚敏感,但如果係魚生的話又不會太敏感。
不過係冼醫師講嘅,應該唔會有錯掛?

原帖由 Maykhera 於 11-2-23 11:52 發表
我bb食了鱼,肉粥之後, 就發到豬頭咁..我以為係咁物感...之後唔咁再比佢食...原來佢係因為
1)我將魚肉加米一齊煲粥先引發到咁嚴重...豬肉係可以煲, 但唔好夾魚 ...

男爵府

strongly agree with u !!!
i will try your method by using physiogel lotion then physiogel cream then vaselin !
because my baby skin is super dry

原帖由 joanie731 於 11-2-24 01:44 發表
我個仔由出細無耐就有嚴重濕疹,我既方法係:
1)先跟dr 方法用類固醇等d疹謝返先,再每日都全身搽好多次cream(起身,沖涼,每次換片都搽),
2)1星期換2次床單,最好用乾衣機/用熨斗燙過先,可以除塵蹣(致敏原)
3)然後6個月月 ...

男爵府

我好"燈"你開心呀
好感動 ..... 呀B原來係個靚仔 ^^
希望我B女都可以好番LA
我都打算去TRY洗醫生
我之前睇幾次皮膚科都洗左幾千 ! 真係搶$

原帖由 Maykhera 於 11-2-22 19:03 發表
睇吓我BB...我開心到顛咗...終於(遠望)見得吓人啦!!多謝所有勸我睇洗醫生嘅mama...

伯爵府

原帖由 Maykhera 於 11-2-23 11:52 發表
1)我將魚肉加米一齊煲粥先引發到咁嚴重...豬肉係可以煲, 但唔好夾魚 ...

睇晒你地嘅post真係"鄧"你地開心呀

大宅

好開心見到佢而家咁靚仔~~~ yeah!!!

係囉, 我全人奶到bb一歲架, 但佢兩個月大開始就發濕疹... 應該係體質問題!

我個仔食完魚+花生, 今日又發返, 沖左洗e生的藥, 同搽左藥膏, 如果都唔得會去再睇啦... 始終食中藥可以治本。
都係唔可以懶, 趁佢仲細, 清晒佢個底先得!

其實如果有心機, 每次4-5ml咁飲, 係ok架, 不過咁飲法, 真係要好多時間先餵完一次 @_@

大家一齊努力!!

原帖由 小Sin子 於 11-2-19 17:14 發表

我諗都唔關食人奶定奶粉事. 係 BB 本身身體有問題. 排唔到 d 熱氣出黎啫.

我 BB 好番好多啦. 個身滑番哂. 淨番少少印同紅點.

塊面就退哂紅. 但額頭同眼肚呢兩日又起又退咁. 反覆不定. 但已經好好. 算好輕微. 醫 ...

大宅

很高興得知你們bb的濕疹好了佷多,我女也有,介唔介意比冼医師个contact,address我,价$如何?難book嗎?
另外,我仔6个月大,佢每个月都病1次,咳、聲沙,冼ec睇ok嗎?

男爵府

Yeah !!!!!!! Good !!!! Can you PM Dr Sin's contact & address to me also?
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

大宅

回覆 3# Yoio 的文章

多謝你叫我去睇DR.洗.....佢好好人呀, 但個老婆就 ...哈...今日呀b個額頭出咗好多疹..仲未清..下星期耍覆診..順便睇理咳...幾好架..

大宅

回覆 3# BNTYA01 的文章

Dr.Sin ..係上環蘇坑衍104号秀平商業大原13樓 tel25441306
10-2pm and 5:30-7:30pm
診金$50+沖涼$30X7日+藥膏$50x2+藥粉$60+出街執藥$82x3=$666( 7日藥, 但藥膏,藥粉係用唔晒, 我下次唔使買)
仲有如果有傷風,咳..我上次話比佢知, 佢會幫呀b寫藥方一齊調理..

別墅

陪月勳章

見到你 BB好返晒, 真係替你開心呀!! 依家唔駛咁辛苦啦!! So happy for you!!!:)

別墅

依! 要出街執藥? 唔係剩係食藥粉架?
另外, 原來洗醫生係男人黎? (見你上一個資料寫話佢老婆......)

原帖由 Maykhera 於 11-2-26 14:47 發表
Dr.Sin ..係上環蘇坑衍104号秀平商業大原13樓 tel25441306
診金$50+沖涼$30X7日+藥膏$50x2+藥粉$60+出街執藥$82x3=$666( 7日藥, 但藥膏,藥粉係用唔晒, 我下次唔使買)
仲有如果有傷風,咳..我 ...

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原帖由 Maykhera 於 11-2-26 02:47 PM 發表
仲有如果有傷風,咳..我 ...

我上星期同個女睇完, 冇執藥凈係俾好似保济丸的中成藥, 藥膏好有效, 揸完d濕疹第日就謝晒, 效果比美類固醇, 令人懷疑???.....

洋房

原帖由 Maykhera 於 11-2-22 19:03 發表
睇吓我BB...我開心到顛咗...終於(遠望)見得吓人啦!!多謝所有勸我睇洗醫生嘅mama...

Super very happy to hear that your son has got much better... he's really a handsome boy! Most importantly, bb feels much better now and live normal life! Keep on and don't stop until Sin ec tells you to do so as bb still needs to "clear the 底".

大宅

2月28日第3次覆診-洗醫生

2月28日..bb皮膚唔係幾好,出番好多疹..今日下午去Dr.洗覆於...又$620..洗醫生話食咗乜呀? 又番轉頭, 我話你上次叫我可以比雞肉佢食,但蒸好加粥嗎! 但佢好似唔係好ok wro..
BB 睇咗3次, 係有d反覆..但Dr.Sin 話有信心可以斷尾..
今日煲咗藥...食咗15分鍾...又嘔...最慘係我件白色t-shirt 仲蕉...報銷啦!
現在可以食肉碎加粥, 但心理上仍然驚比魚佢食...因為上次發到入急証...好恐佈..
跟住煩轉奶粉..洗醫生話可轉回正常奶粉....現在食緊3餐Neocate( 貴到無命 ) 加1餐豆奶....
明天3月2日又去瑪嘉烈覆診......

大宅

有冇好介紹-要轉2号奶粉

有冇好介紹-要轉2号奶粉? 其實唔知佢肯唔肯食...

複式洋房

點解仲要食牛奶?濕疹頭號殺手來的。飲d咁敏感野落肚佢又要用多好多energy去消化。個人長期處於hyperactive狀態,對身體唔好的。

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 12:29 發表
有冇好介紹-要轉2号奶粉? 其實唔知佢肯唔肯食...

大宅

回覆 1# catmom29 的文章

你Dr.Sin 叫轉..你呀B飲乜呀? 仲有收到幾BB張藥方?

首頁
56789...12

尾頁

跳至