嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

原帖由 tarot_elle 於 11-2-16 22:59 發表
我想問呢你地睇果位冼醫師有冇開藥俾bb食呀?

我bb都濕疹左成個幾月啦,不過唔係好嚴重,但佢覺得好痕成日都R損哂,睇過幾次西醫架喇,d藥膏好似愈查愈衰咁,所以剛剛開始睇中醫,第1,2,3日食完d藥都有便便架,仲深色左d添,但第4日起 ...

醫師係會比中藥bb食架, 中藥膏搽面及身, 中藥沖涼.

大宅

各位,
以我親身所見, 小sin 子的bb已經好咗好多了.....你要add oil.
我地等你遲d 比d完全康復的相我地睇.

小sin子, 你有無facebook呀, 你upload 上去啦.

別墅

Totally Correct!

原帖由 Dreamy 於 11-2-6 00:35 發表
你好,我見到你個bb張相好心痛呀。

我個由出世到而家都有濕疹,試過因為濕疹發到全身,而住過2次醫院,每次都住了5日4晚,住院其間,姑娘會取我個仔d皮膚做化驗,睇下有咩病菌,然後住院其間佢地會開抗生素比我個仔食,仲有查類固醇,每 ...

幼兒的濕疹好多時都由接觸性的致敏源引起,戒口,藥物是根本不起作用的!

男爵府

畀面勳章

Maykhera,

見到你bb的相好心痛呀! 加油呀! 媽媽!

dr. sin 我仔仔都睇過, 依家都好左好多, 但我無再去覆診。 但都有r, 痕的。 盡量介口吧!

等你好消息!!

加油!!

原帖由 Maykhera 於 11-2-16 20:13 發表
血枕頭呢張,冼醫師前ar?
I upload 3 photo....can't see ar?

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我細女最嚴重時, 雙眼, 耳仔, 全面又紅又腫, 出街d人成日以為我虐待個女

醫生用好勁的steroid 搞咗一輪, 而加大d又好d, 轉移去d手腳, 但輕微咗好多. 平時用chichweed ointment 同有機椰子油l補濕同加強皮膚, 發作就加AI cream, 再唔得就用返小小elidel /protopic, 總算控制到

你放心, bb 大d 會好d架, 樓主, 加油

大宅

見到你bb好返咁多真係好開心, 唔好放棄呀!

我仔仔最近天氣轉塊面都"鞋鞋地", 不過見冇咩特別我都冇睇了。主要係我懶... 其實前後睇左三次, dr sin話佢未清得晒, 不過我見佢愈黎愈唔想飲中藥(會嘔...), 希望佢大個抵抗力好d就冇事。但係我之前有執多幾包dr sin沖涼藥, 有咩事就沖一次咁。

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-17 10:07 發表
各位,
以我親身所見, 小sin 子的bb已經好咗好多了.....你要add oil.
我地等你遲d 比d完全康復的相我地睇.

小sin子, 你有無facebook呀, 你upload 上去啦.

原來果個真係你. 我都覺得好熟口面. 但明明記得你話星期六先覆診. 就以為自己認錯.

係呀 , 我囝囝好番 8 , 9 成啦. 面珠仔退哂紅 , 滑番. 我終於可以錫佢塊面啦 , 好開心. 不過眼肚同額頭仲會番發. 琴日醫師話因為仲未清哂. 我問佢 BB 係咪濕疹. 佢話都唔算正式係喎 . 佢話 BB 係肝熱. 排唔到 d 毒出黎.

我同醫師講, 好開心佢靚仔番咁多. 醫師好有信心咁話 , 會幫佢搞到再靚仔 d 添. 希望下次覆診情況再有改善啦.

不過成日都要迫 BB 飲苦茶. 個過程都好慘......快 d 好番唔駛食藥就好 lu .

大宅

回覆 2# Yoio 的文章

我bb今朝塊面又有番小小疹, 額頭好多, 而且眼又有...好似熊貓咁...佢飲頭2次隔幾分鐘就嘔...仲好鬼嬲我....好彩轉個頭又唔記得...

大宅

回覆 2# 小Sin子 的文章

原來係呀仔同我bb一樣, 我bb就超級熱氣, 但唔明點解, 我冇人奶佢食....奶粉真係咁熱氣?
今日佢又差番..面小小, 額多多....兩隻眼頭腫...仲R到額又流皿...係呀,你呀b搽完藥膏後會唔會好乾同小小話紅?

男爵府

你好, 今日心血來潮入嚟BK 睇下D 水痘資料, 見到你個TOPIC.... 真係好心痛... 我大囝BB 三星期大時又係開始有濕疹, 但TOUCHWOOD 沒有你BB 咁嚴重.... 但嗰時都煩左我好耐.... KEEP 住同佢搽CREAM, 太勁時真係會同佢搽類固順, 又轉過奶粉... 之後好返好多時, 就响護理入手, KEEP 住搽CREAM, 用海SALT同佢沖涼, 搞到差不多三歲, TOUCHWOOD 冇見佢發過, 佢而家都剛五歲了. 你要加油架, 做媽媽真係好偉大, 我地會响網上支持你~

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-2-19 10:51 發表
原來係呀仔同我bb一樣, 我bb就超級熱氣, 但唔明點解, 我冇人奶佢食....奶粉真係咁熱氣?
今日佢又差番..面小小, 額多多....兩隻眼頭腫...仲R到額又流皿...係呀,你呀b搽完藥膏後會唔會好乾同小小話紅? ...

我諗都唔關食人奶定奶粉事. 係 BB 本身身體有問題. 排唔到 d 熱氣出黎啫.

我 BB 好番好多啦. 個身滑番哂. 淨番少少印同紅點.

塊面就退哂紅. 但額頭同眼肚呢兩日又起又退咁. 反覆不定. 但已經好好. 算好輕微. 醫師話佢未清哂 d 肝熱喎 . 繼續食藥囉 , 希望佢快 d 好番哂.

搽完藥膏 , 紅o既地方會結焦. 好似謝左咁. 又唔覺好乾喎 .....

你要睇住 BB 唔好俾佢 r 呀 . 訓覺時我用包被紮實佢的. 平時玩都要戴手套.仲要睇實佢. 一刻不離視線. 唔可以俾佢有 r 面o既機會.

你要加油呀 ~! 祝你 BB 快 d 好番.

男爵府

見到你bb張相真係好心痛....我自己都有睇過冼醫生,真係好得,我是睇對手的,之前睇左一年半中醫都好設覆,一睇冼醫生,睇兩次真係好了九成,真係勁呀!

大宅

原帖由 cskclare 於 11-2-19 11:00 發表
你好, 今日心血來潮入嚟BK 睇下D 水痘資料, 見到你個TOPIC.... 真係好心痛... 我大囝BB 三星期大時又係開始有濕疹, 但TOUCHWOOD 沒有你BB 咁嚴重.... 但嗰時都煩左我好耐.... KEEP 住同佢搽CREAM, 太勁時真係會同佢 ...

請問用海鹽沖涼有咩作用架﹖

大宅

好好消息呀.
我個女眼蓋同眼肚, 眼角都有.....
你地要等佢瞓咗先印藥膏, 印一兩次就會好.

用包皮包住佢瞓??
半夜我個女好容易鬆脫....就大鑊.
我係用我之前開完刀的腰封, 魔術貼果隻,
包住佢就無走雞, 你地都試下啦.
好過用被, 又有彈性, 被無彈性怕佢呯吸有問題....魔術貼腰封就唔會啦.

大宅

看到都心痛,祝妳地阿B快D好番, add oil!!

大宅

從來未咁靚仔過

我BB睇咗好耐皮膚科...越用藥越差...現在睇咗洗中醫..第2天巳好轉...好到係你唔信....
我係這幾個月用咗好多$去醫呀B...大部份係傳銷.....因我求醫心切..最後有個mama好心同我講咗好耐叫我睇洗醫生...心想中醫就算醫唔好, 但當調理囉..好過買埋d唔知乜營養品...現在bb只剩眼,頸, 耳則同背有小.小...從來未咁靚仔過......睇下左圖啦

大宅

仲有訝...老公失業咗9個月...終於有嘢做啦...雖然人工大不如前....但總算有好嘅開始...之前佢日日苦口苦面, 仲衰過呀B 塊面....總之..好開心...我都想揾嘢做呀!!

大宅

回覆 7# 小Sin子 的文章

睇吓我BB...我開心到顛咗...終於(遠望)見得吓人啦!!多謝所有勸我睇洗醫生嘅mama...

Robo  想問下藥要搽幾耐先完成療程??  發表於 11-12-9 12:59

男爵府

我有睇開呢個post, 見到你張新相,真係同之前差好遠!之前好替你心痛,而家真係靚仔哂!衷心恭喜你!

複式洋房

嘩好靚仔呀。不敢想像之前血枕頭宜家變得咁靚樣。開心死囉。
咁佢係唔係R少左?
其實西醫一味只用類固醇,越搽越衰。
你個仔之前實在係R損左,有破口,所以感染得好勁。中藥裡面係有好幾種藥材係治療傷口發炎等,好有效。加上冼醫師經驗,對正下藥。
係咁,你有冇問醫師佢食物敏感方面點搞?係咪仲唔食得米?佢有咩建議?

原帖由 Maykhera 於 11-2-22 18:49 發表
我BB睇咗好耐皮膚科...越用藥越差...現在睇咗洗中醫..第2天巳好轉...好到係你唔信....
我係這幾個月用咗好多$去醫呀B...大部份係傳銷.....因我求醫心切..最後有個mama好心同我講咗好耐叫我睇洗醫生...心想中醫就算醫 ...

首頁
45678...12

尾頁

跳至