懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家老細對我又吾多好, 諗住放完產假就走人, 朋友同我講依家大哂架,吾想返咪請病假囉, 請問下大家係大肚期間請病假既情況多嗎?通常1個月大約會放幾多日?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 珍立 於 11-1-27 12:16 發表
依家老細對我又吾多好, 諗住放完產假就走人, 朋友同我講依家大哂架,吾想返咪請病假囉, 請問下大家係大肚期間請病假既情況多嗎?通常1個月大約會放幾多日? ...

我 1 個月大約放 2-3 日, 因為覆診有假紙, 老闆都冇得嘈~

伯爵府

2024年龍年勳章

其實又唔好話大肚期間大哂o既, 將心比己, 第時如果自己有機會做老闆都唔希望d員工咁啦, 我果時大肚如果真係唔舒服都好似平時咁, 拿哂假紙, 試過初期作小產, 醫生寫左7日假, 我都冇放哂7日, 抖左5日見精神好返d就返工。
我~好~幸~福~呀~

複式洋房

我現在20weeks, 好多時覆完診都會返公司返工, or 返上午, 下午先去覆診, 可能老闆對我幾好, 我見無乜野都會返工..

大宅

我依家係覆診半日,但放全日囉

子爵府

我唔會咁做 lor, 其實個個月要去產檢已經要請半日, 如果 c+ 正苦兩邊睇就每個月已經 1日-日半啦, 間唔中真係好唔妥, 有需要都會請病假1日半日, 再加上有咩 e yuk 要 bed rest, 下下醫生要你訓床訓 1 week...

唔好搞到大肚大曬咁啦, 有權利都有義務架嘛, 人地有準時出糧無剋扣工資, 咁你都應該盡力做好本分lor.

大宅

我宜家未同公司講都係請自己假睇jar, 成日請病假好似唔係咁好law, 睇下晝都ok, 不過如果要上晝(政府個邊)睇我都會請annual一日, 唔想返二唔拖唔水。因為第日生完都會繼續係度做ma, 唔想令老細個印象唔好。

男爵府

原帖由 豬脾 於 11-1-27 12:32 發表
我宜家未同公司講都係請自己假睇jar, 成日請病假好似唔係咁好law, 睇下晝都ok, 不過如果要上晝(政府個邊)睇我都會請annual一日, 唔想返二唔拖唔水。因為第日生完都會繼續係度做ma, 唔想令老細個印象唔好。 ...

我通常下晝覆診, 上晝請埋 AL....返半日走黎走去好辛苦~~

複式洋房

通常可以既我都係請半日就算。除非真係好趕、趕唔切,否則半日OK既就算喇!咁當然以自己身體狀況為準。如果真係好攰,咁梗係請全日,BB緊要呀!

大宅

呢排感冒, 放左兩w 病假, 真係好辛苦, 無計.

我之前作小產, 都分別放左兩個星期.

呢家最緊要大小平安, 其他野無理啦...做媽媽, 都預左要作出決擇既..

男爵府

開心吸收勳章

你睇你身體狀況決定啦...唔通有唔舒服唔請咩....我就覆診會請全日..唔想自己趕得咁辛苦~~

大宅

畀面勳章

我之前都係返半日工先去產檢, 覺得都係盡下責任囉要... 到左7個月幾果時, 頂唔順, 趕頭趕命咁趕返工OR 返完半日趕產檢, 攪到次次去都血壓高先至提出放全日, 但公司都有黑面架, 但都冇計, 我已經盡左能力可以返半日就半日, 但到依家八個幾月, 都係請左3日FULL DAY咋... 但公司都係唔會明白~
算啦, 同事都安慰我, 自己同阿B緊要D, 唔好諗咁多囉~ 自己舒服就得啦~

伯爵府

我份工係返shift既~果陣我要產檢,公司就會編我放假..我諗我大肚請左5次病假度啦..頂唔順就要休息下,冇野緊要得過肚入面既bb~!!!唔洗太介意其他人點睇你架..!!!

大宅

其實我都係有須要先放, 大肚婆唔洗放咁多假, 如果份工無咩壓力,反下工,都無咩問題,反而我想知,如果你放咁多假有咩用呢??

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

身體狀況決定啦,我睇完就返工,除非唔舒服會請全日!!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

原帖由 ckcpooh 於 11-1-28 10:19 發表
其實我都係有須要先放, 大肚婆唔洗放咁多假, 如果份工無咩壓力,反下工,都無咩問題,反而我想知,如果你放咁多假有咩用呢??

我都係有須要先放,份工都有小小壓力,但同事超好,近日老細知我大肚就無咩比壓力我~~同之前分別好大!!!都算佢似番個人!!

子爵府

而家我請假既時候多左, 因為而家要兩個星期去健康院一次, 之後仲有一個星期一次, 所以都盡量唔請其他病假, 好似搞到自己成日唔返工咁! 雖然我老世都好人唔會點理我D野, 但成日唔返始終自己都有D內疚, 除非果日真係極攰

洋房

真係唔明點解「香港D管理層」咁"mean"(刻薄), 一個女人有幾多次大肚, 最好都係三幾次, 又唔係生「十兄弟」!
十月懷胎加埋前四後六, 其實好似好多咁, 不過通常都係最多都係一個月去一兩次檢查, (瞓床另計, 機會率都唔算高), 其實孕婦有時真係超辛苦, 點解唔可以多D包容呢?
其實平心而論, 公司少一個人真係有影響, 不過希望大家都對人有愛多一點啦...

首頁

尾頁

跳至