嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今日上網發現"點點X"有"山藥薏仁粉"賣, 成份包括: 紅薏仁、山藥、小麥(含有麩質的殼類)、燕麥(含有麩質的殼類)、白芝麻、葡萄糖、低脂奶粉(奶類製品)、麥芽精(大麥製品)(含有麩質的殼類), 請問有無媽媽煲粥俾bb食會加埋一齊煲? 加幾多先啱份量呀? 我bb已經足10個月, 日日食又怕唔怕呢? 謝賜教!!!

複式洋房

我阿b 食dot dot green的山藥粉(100%),每日一茶匙撈落煮熟既飯仔,不過佢1.5歲。

別墅

回復 1# Joyfulness 的帖子

咁即係唔駛用明火煲, 直接加落飯仔撈勻就食得? 好方便喎!

男爵府

本身用開淮山煲粥仔,呢期都新近轉左你講嗰隻粉,一次粥仔落兩茶匙,一星期兩次

別墅

原帖由 sppchocho 於 11-1-27 14:35 發表
本身用開淮山煲粥仔,呢期都新近轉左你講嗰隻粉,一次粥仔落兩茶匙,一星期兩次

我就係見佢嘅成份包括: 低脂奶粉 (奶類製品)、麥芽精(大麥製品)(含有麩質的殼類), 唔知10個月大嘅bb食得未, 所以心大心細. 但純山藥嗰款要百幾蚊罐, 都頗貴! 係呢, 請問妳介唔介意話我知妳bb有幾大呀?

禁止訪問

別墅

回復 1# minichong 的帖子

山藥 (淮山) 健脾嘛! 諗住唔駛自己磨方便啲. 純山藥一罐要百幾蚊, 但山藥薏仁嗰款賣40幾蚊咋, 見個價錢爭咁遠, 所以想問下其他媽媽嘅意見先買囉.

男爵府

我都係放點x綠的山藥粉(120蚊/罐), 隔日放係粥仔度, 我bb 7 個月大..

男爵府

我喺藥房買淮山跟住自己喺屋企磨粉加落粥仔, 一星期兩日. 阿b胃口真係好左超多~~
(阿b7個月大)

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

細b : 十穀粉 + 粥
大仔: 山藥粉+奶 (好瘦, 唔鍾意食嘢)
山藥 (淮山) ~ 開胃健脾呀!
不過有朋友話唔好去藥房買, 因為好多雜質!

男爵府

回復 10# 小曳人 的帖子

吓, 好多雜質....甘邊樹買淮山會好d呀???

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Vickymak2003 於 11-1-28 15:55 發表
吓, 好多雜質....甘邊樹買淮山會好d呀???

朋友講:中藥材會浸d藥水.. 等無咁易壞
所以去得中藥舖買就預咗加料
大人食~煲湯嘅都仲ok (因為未必會食落肚)
但係俾bb食嘅話, 都係天然d好

所以我買有機山藥粉, 係貴過藥材舖, 但係放心d嘛!
另外~ 仲可以買新鮮淮山, 有朋友試過, 仲正呀!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我奶奶仲話係藥材鋪買淮山磨粉比BB食,我都係唔要喇!去買有機山藥粉好過,六個月BB可以食未?

伯爵府

淮山俾硫磺薰過,所以就算我地無湯都要浸30分鐘以上先用得啦﹗﹗﹗

大宅

原帖由 小曳人 於 11-1-28 17:49 發表

朋友講:中藥材會浸d藥水.. 等無咁易壞
所以去得中藥舖買就預咗加料
大人食~煲湯嘅都仲ok (因為未必會食落肚)
但係俾bb食嘅話, 都係天然d好

所以我買有機山藥粉, 係貴過藥材舖, 但係放心d嘛!
另外~ 仲可以買新鮮淮 ...

請問有機山藥粉O係邊度有得賣呀?
9W7D   2.64cm  11W5D 4.72cm(OSCAR)

男爵府

xx綠....

原帖由 貓貓人 於 11-2-7 11:16 發表

請問有機山藥粉O係邊度有得賣呀?

首頁

尾頁

跳至