跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地bb肚臍突唔突架???
好似脹左出黎咁..圓同突..
有無事呢??

健健康康,快高長大啊~

大宅

無突呀!

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

我bb都係突肚臍....而家出世6週..還有分泌物..每星期要返健康院洗肚臍...

男爵府

又圓又宊 !

大宅

畀面勳章

我BB 都有凸肚臍, 重好大, 細兵兵波小小, 睇過三個醫生, 都話係小腸氣, 醫生話通常一歲前會自己好番, 而家可以唔洗理佢, 有一個醫生就教用類似腰封的東西cool住個肚, 等個肚臍唔好再大, 我而家都有幫啊B cool 住。

男爵府

原帖由 M.C.123 於 27-1-2011 19:41 發表
我BB 都有凸肚臍, 重好大, 細兵兵波小小, 睇過三個醫生, 都話係小腸氣, 醫生話通常一歲前會自己好番, 而家可以唔洗理佢, 有一個醫生就教用類似腰封的東西cool住個肚, 等個肚臍唔好再大, 我而家都有幫啊B cool 住。 ...

下...真係小腸氣架???

我個仔肚臍又未至於兵兵波咁大..
不過,又係圓又突既...

bb會唔會喊得多,叫得多,再令肚臍再突d架????
小腸氣要做手術架wor,咁細個點算呀??

健健康康,快高長大啊~

大宅

我個b都係突肚臍呀, 我仲以為係正常...原來有機會係小腸氣..
咁點算? 係咪要問下醫生呢?

大宅

我個b都一樣個肚臍又圓又突喎, 我都係以為正常ka, 等我下星期去健康院時問下姑娘先.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我bb都突.
E生話BB仲細,肚中間有兩條直的"基"肉,
未生得厚,又未生到拍埋,BB喊得多, 肚臍就0係"基"肉中間谷出黎喇~(又稱小腸氣).
B女唔洗驚;B仔就留意下,唔係大脾la漲就OK.
普遍一歲前會自己好.

男爵府

回復 10# baby_happy 的帖子

唔係大脾la漲就OK...??

即係咩呀???大脾會脹架????

唔知係唔係我個仔成日喊同叫,個肚臍就突出黎...如果睇醫生,係唔係無藥食,無野可以做架??要等佢慢慢好返呀???

健健康康,快高長大啊~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 siuting111 於 11-1-28 23:27 發表

唔知係唔係我個仔成日喊同叫,個肚臍就突出黎...如果睇醫生,係唔係無藥食,無野可以做架??要等佢慢慢好返呀??? ...

大脾la>>應該袋袋附近
YES,唔洗食藥,無野可以做,一歲前會自己好返

大宅

畀面勳章

原帖由 siuting111 於 11-1-28 23:27 發表

唔知係唔係我個仔成日喊同叫,個肚臍就突出黎...如果睇醫生,係唔係無藥食,無野可以做架??要等佢慢慢好返呀??? ...

唔需要食藥, 無野可以做, 我睇過醫生, 醫生話會自己好番, 同埋唔好比佢喊咁多 (呢樣真係控制唔到), 如果你擔心的話, 下次去健康院時可以比醫生睇下。

男爵府

剛剛帶左阿仔去睇醫生了,
肚臍突既問題,原來都屬於小腸氣既一種,幾個月至一歲前會慢慢好返
唔痛,可以按返落去,係就無事的,
係阿b出世之後,醫生剪臍帶時唔好囉~

所以如果,你地擔心先去睇醫生囉..
其實又唔駛太擔心既...,如果太大粒,同埋你按肚臍時,bb會痛,就去睇醫生了,
我同老公都係買個安心囉...順便問埋打針既問題~

健健康康,快高長大啊~

珍珠宮

可以按返落去? 我試過BB喊果陣同唔喊果陣都按下, 發覺喊果陣按落去係FEEL到有D彈力會好快彈返起, 唔喊果陣就林D, 但都會回覆突起.....

好冇天日帶佢去睇下醫生呢?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

bb喊時,真係好難按落去架,不過都係林林地既..如果平時訓覺時,都可以按落去,不過就會彈返出黎囉...你按落去時,bb唔痛唔喊,應該無野的...
不過,如果你地唔放心可以比醫生睇下..
同埋留意有無越來越大粒囉....

健健康康,快高長大啊~

大宅

畀面勳章

原帖由 siuting111 於 11-1-30 20:58 發表
剛剛帶左阿仔去睇醫生了,
肚臍突既問題,原來都屬於小腸氣既一種,幾個月至一歲前會慢慢好返
唔痛,可以按返落去,係就無事的,
係阿b出世之後,醫生剪臍帶時唔好囉~

所以如果,你地擔心先去睇醫生囉..
其實又唔駛太擔心既 ...

乜同醫生剪臍帶有關?

首頁

尾頁

跳至