自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

依家d細路真係好恐怖, 小4小5仲要媽咪催3催4去廁所
食飯又要求佢食咁...甚至餵佢=.=
出街食飯, 乜都就哂個仔 唔理其他人感受

寵到個仔壞哂, 打佢又話要報警 --> 真事, 我表弟就係咁啦

珍珠宮

交得比祖父母湊,就要接受,總好過比工人湊.如果真是想為仔女好,考慮下自己湊,除非真是環境不許可.我都係FTM.

水晶宮

原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 發表
有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..

BK只會有怪獸祖父母同怪獸工人...唔會有怪獸父母...
少奶奶的身份,丫頭的命...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個仔又係成日要我99餵
我要佢自己食
拎住支衣架話你唔自己食要阿嫲餵
我唔止打你,仲打埋阿嫲

大宅

我媽咪講明:"仔女係打大, 孫仔係縱大!唔like可以唔比我湊..."
不過, 好在情况尚可接受, 同埋由阿仔出世開始巳買教仔書迫佢睇 so far okay!

子爵府

del.

大宅

原帖由 TobiMom 於 11-1-31 10:15 發表
我姑仔個仔係我奶奶湊 , 讀緊一年班 , 放學後要去補習 , 所以都幾趕 , 如果要食野 , 就要邊食邊行去補習舍, 但我奶奶話咁樣唔得 , 粒孫要坐低係麥當當或KFC食先得 , 不如叫補習舍改時間或者唔好補啦.... ...

唔好意思,我支持e個怪獸99 bor. P1上完成日已好攰,仲要補習的話,應該留小小時間比佢食下野,3,4點肚餓.
其實時間表太密都係引致港孩的原因.趕---咪唔能夠比佢自己食,自己著衫lor.

大宅

打呀嫲?雖然真係生氣,但係自己又教左小朋友一樣壞觀念

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我唔係嬲,不過知佢錫阿嫲
聽到我咁講就自己食囉
不過你講得啱,係就係WORK,但都係壞觀念

原帖由 pondlily 於 11-1-31 11:51 發表
打呀嫲?雖然真係生氣,但係自己又教左小朋友一樣壞觀念

珍珠宮

原帖由 Teresa 於 11-1-31 00:21 發表
你地同唔同意?

我99最鐘意spoil個孫. 叫工人同佢揹書包, 話佢揹書包會"傷骨". 叫工人唔好比細仔(3歲)行咁多, 話會行傷"對腳". 同檯食飯佢飞象過河夾哂D好送比我個仔, 食魚幫佢揀埋骨..... ...

我囡大約 4 歲時,我叫佢自己著腳,我 99 係隔離話 : xx,你真係慘
5 歲多有日,我 99 同我講: 你囡食咁少,好心你餵下佢啦

好在我唔同 99 住,唔係真係
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

怪獸祖母係我媽, 仲要鬧我點解唔錫住佢個孫: 話我好比佢撘巴士番學, 其實車站喺正大廈門口, 一上車下一站就落車, 全程2分鐘唔駛, 有姐姐陪住唔需要過馬路, 我個女不知幾鐘意, 我媽話巴士有好多老人家, 好多細菌, 我心諗你唔係老人家咩?! 放學已經安排接送, 又好話點解唔比司機攞定餅同飲品比佢上車食, 想餓食佢個孫? 回程都係兩分鐘, 番屋企食都未遲, 你估而家埃塞我比亞, 咁宜餓得死?

大宅

真人真事:
家中德高望重一生勤奮節儉的祖母對孫子說: 讀書讀得好都唔會發達, 唔使咁辛苦讀啦, 你唔好逼佢呀!(指示媳婦):mrgreen:

水晶宮

有時反省,自己都係有d"寵+縱"個囡。
幸好,我囡咩都鍾意自己來,唔鍾意人地幫佢。
四歲開始,去廁所唔比我入,去大大都係自己抹。
但只要我係度,佢就鍾意扭我計.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我媽成日講:第三代係縱既,其他唔係我既責任.
佢俾個我仔玩到氹氹轉,都笑住同人投訴"個外孫蛤我呀!哈哈哈"
我個仔依家十四個月咋,到十四歲時真係點算.

大宅

原帖由 方方媽媽 於 11-1-31 15:01 發表

四歲開始,去廁所唔比我入,去大大都係自己抹。
但只要我係度,佢就鍾意扭我計. ...

响商場廁所遇過12歲女仔,工人抹

侯爵府

係架, 好似尋晚電視講, 以前D人係一個揍七個, 宜家係七個(阿爸, 阿媽, 兩邊祖父母加一個工人姐姐)揍一個.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個朋友佢的好老的祖母講..讀書讀得多會讀倒痴線跳樓架, 唔好逼佢呀...我朋友聽完真係好無奈...

原帖由 EDIDI 於 11-1-31 14:57 發表
真人真事:
家中德高望重一生勤奮節儉的祖母對孫子說: 讀書讀得好都唔會發達, 唔使咁辛苦讀啦, 你唔好逼佢呀!(指示媳婦):mrgreen:
施比受, 更有福

男爵府

哼! 就算請埋工人, 唔洗老人家湊, 啲老人家咪一樣入你屋企到"幫手", 唔通趕佢走咩! 我家大小姐入小學前都要人畏飯, 唔係唔識得自己食, 叫咗唔好再畏, 佢咪一樣照做, 我都講到費事講, 免得啲人又話我涼薄:;pppp:
原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 發表
有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 bbJP 於 11-1-31 15:33 發表

响商場廁所遇過12歲女仔,工人抹

佢冇關門比你見到??

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 miffymiffy 於 11-1-31 10:47 發表
個人覺得祖父母縱孫係正常, 同埋教始終係要父母教, 唔可以指意祖父母

首頁

尾頁

跳至