跳至

首頁

尾頁

大宅

佛教慈光幼稚園vs宣道會陳李詠貞紀念幼稚園請問有冇小朋友係讀呢兩間架,我想知道佢地好唔好呀 ?唔該 !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔讀緊慈光, 有咩可以幚到你??

我兩間都有參觀過, 比較後揀左慈光, 其實兩間課程都較深, 陳李詠貞, 校舍雖大, 但感覺比較嘈, 擺設又亂唔太安全, 另外我唔太喜歡佢星期日有教會活動, 因會太多雜人出入, 又近街市衛生感覺無咁好, 大門係停車場出入口,感覺唔太安全。 

如你唔介意慈光有宗教活動,其實都算唔錯選擇,校長比較進取,多機會俾小朋友發揮,學校願意接納家長意見不斷改善,課程模式對上小學很有幚助。

由於陳李詠貞屬天水圍南,可能新移民會比慈光少,不過佢地都經常大派禮物,可能都吸引到一定數目既新移民。
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

大宅

謝謝你的意見,但我還要多一點資料,請 check pm,thx~

大宅

睛靈勳章

回覆 veroshea 的帖子

慈光有宗教活動?? 大約係點??

pekkle1027  宗教活動?係唔係指一年一度既浴佛節~呢個唔一定要參加  發表於 11-9-26 00:34

大宅

回覆 回覆:veroshea的帖子

天水圍南新移民可能少過天水圍北(其實陳李詠貞都唔少),但誇境學童天水圍南應該仲多•••

公爵府

畀面勳章

慈光啦!!!

珍珠宮

我囡讀緊陳李詠貞..我覺得D老師好有愛心..雖然係有教會活動..但時間一定係夜晚或者星期6同日..時間上我覺得無咩問題..因為小朋友已經全部放晒學..唔會影響到..唯一唔好既就係..親子活動比較多...如果家長要返工既..可能會比較辛苦..功課亦都唔算少...基本上升左K2之後..一星期五日都要寫中文..但英同數就會隔住咁寫~~

大宅

睛靈勳章

我尋日都去慈光交左留位費lu.... 其實都心大心細...又好似覺得ymca 都好似幾好...可惜慈光d上午位太多人爭...我想拖遲d先交都唔得...

別墅

你好!我啊女都想今年9月份读呢间 佛教慈光幼稚園 ,想请问下有没人有校服,书包可以送比我,或者便点卖比我都得,多谢!! ...

別墅

有人有,请联系我,[email protected]

首頁

尾頁

跳至