跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位到時幫BB沖涼的水, 是用水喉水還是要自己煲水?
BB你要健健康康啊!

大宅

水喉水就okay啦,水溫要適中,反而自己啱啱生完要煲薑水沖涼呀~

大宅

其實我都煩緊煲薑水呢個問題... 我沖涼要用好多水ga wor.... mouth: 屋企D煲又唔係好大, 煲多2轉之前D水都凍哂lu........ 煩
BB你要健健康康啊!

別墅

回復 3# yy_kan 的帖子

莫非會用浴缸沖涼?哇~
我會用個大紅A膠筒裝住D薑水咋。

大宅

我上胎會同一時間煲兩煲薑水(因為有3個爐頭),不過記得唔可以加水,成煲水攤到啱既溫度就要立即沖(好在我地生既時候係4月,都冇咁凍)。其實都唔係要好多水,似抹身多過沖涼,不過洗頭就要多啲水。同埋初初頭一個星期,自己沖唔到,要人幫手架,尤其洗頭。洗下體就用普通溫水就得。

仲有一樣要提提大家,一定要用溫/熱水洗手,即使係醫院期間都係。我就係疏忽咗呢點,當時啲指骨逐節痛,要浸一段時間薑水先好番。如果餵人奶,手指/手腕骨既問題都好常出現(因為係荷爾蒙影響,冇得醫),所以唔可以掉以輕心(我上胎手腕骨痛咗3個月,好似要斷咁痛,不過為咗bb頂硬上咋)

原帖由 yy_kan 於 11-2-1 11:29 發表
其實我都煩緊煲薑水呢個問題... 我沖涼要用好多水ga wor.... mouth:mouth:" /> 屋企D煲又唔係好大, 煲多2轉之前D水都凍哂lu........ 煩

大宅

咁仲會唔會用沐浴露同洗頭水?

別墅

原帖由 kristinecheng 於 11-2-1 13:50 發表
我上胎會同一時間煲兩煲薑水(因為有3個爐頭),不過記得唔可以加水,成煲水攤到啱既溫度就要立即沖(好在我地生既時候係4月,都冇咁凍)。其實都唔係要好多水,似抹身多過沖涼,不過洗頭就要多啲水。同埋初初頭一個星期,自己沖唔到,要人 ...

多謝你提醒呀!!
不過我想問用煲過既凍水溝薑水嚟沖涼都唔得呀??
同埋係咪用普通淋浴露就得架喇?

大宅

回復 3# kristinecheng 的帖子

洗下體就用普通溫水就得。 <-- 溫水是否指煲過的水?
BB你要健健康康啊!

大宅

我會用沐浴露同洗頭水(唔用好似冇洗過一樣),下體就用專用既清潔液。由於唔想操勞同凍親(生完身子真係弱好多架),我唔會好似未生前滋滋油油慢慢嘆,真係快手快腳洗吓就算,所以沐浴露同洗頭水揀啲唔好敢多泡同易沖洗既,就唔洗用咁多薑水。

薑水好似唔好溝凍水,所以煲好慢慢攤凍。

下體初初用洗陰器洗,水唔洗煲(你係醫院期間都冇可能煲水啦),不過所有洗身洗手洗腳洗下體既水都唔可以係凍水,真係要記得唔好貪方便呀。

上胎我係醫院住咗5日4夜,我冇淋浴沖涼,淨係阿媽日日用熱水幫我抹身,同埋密啲洗下體(每次大小便便之後都要洗),返屋企先煲薑水沖涼洗頭。洗完暖立立,好舒服的。

大宅

Thanks for your info 呀!

嘩, 住左5日4夜咁耐? 你開刀?

原帖由 kristinecheng 於 11-2-1 16:49 發表
我會用沐浴露同洗頭水(唔用好似冇洗過一樣),下體就用專用既清潔液。由於唔想操勞同凍親(生完身子真係弱好多架),我唔會好似未生前滋滋油油慢慢嘆,真係快手快腳洗吓就算,所以沐浴露同洗頭水揀啲唔好敢多泡同易沖洗既,就唔洗用咁 ...
BB你要健健康康啊!

大宅

係呀,生唔出緊急開刀。

原帖由 yy_kan 於 11-2-1 16:56 發表
Thanks for your info 呀!

嘩, 住左5日4夜咁耐? 你開刀?

男爵府

畀面勳章

即係醫院時... 都冇可能用到薑水抹身啦~

只係用熱水就ok? 咁點用d shower gel呢?

別墅

回覆 1# 依媽媽 的文章

我問過好多人...喺醫院都唔沖淋浴沖涼架
如果順產...都係抺一抺身....
開刀就緊加沖唔到...所以都應該係揾人幫你抺下身~
阿媽話千祈唔好掂任何生水...
因為生完尼..d骨裡面會打開晒(其實我都唔係好明)...d生水入晒d骨到...好容易入風..所以就算即刻出乾都唔得架...

別墅

有冇邊隻沖涼液同洗頭水冇甘多泡架?

大宅

如果家人咁有心搬啲薑水去醫院幫你抹身,都okay既,不過我覺得都冇必要既。

頭幾日係醫院,冇用shower gel架,齋用熱水抹身,頭都洗唔到,我仲因為開刀住咗成5日,周身都唔自在,我上胎仲要係長頭髮,生產時已經成頭大汗(我係開晒10度生唔出才開刀,所以都有挨作動既階段),所以我個醫生一見我,就叫我出院要立即沖涼洗頭,尤其如果想餵人奶,就更加要保持身體清潔(因bb成日會扒係個身到飲奶),所以今胎我連頭髮都剪短埋。

仲有提一提想自然生產既媽媽,我唔知政府有冇俾頭髮罩,生產時真係會成頭汗,如果係長頭髮既媽媽,帶定個浴帽同橡筋入產房穩慎啲。

原帖由 依媽媽 於 11-2-2 12:01 發表
即係醫院時... 都冇可能用到薑水抹身啦~

只係用熱水就ok? 咁點用d shower gel呢?

男爵府

畀面勳章

一定唔可以用煲過既凍水溝薑水來沖涼, 所有我地坐月用來沖涼, 抺面, 洗水嘅水一定要用煲過嘅薑水

我生阿女時都係開刀, 係醫院果5日只係用煲過嘅薑水抺面抺身(阿媽OR奶奶用熱水壺攞來), 返到屋企先沖涼. 我就用幫阿女沖涼個大盤來攤凍啲薑水.

記住記住, 千祈唔好掂任何生水. 我真係試過掂完生水, 啲手指第二日即痛!!

其實真係唔使用太多水, 好似kristinecheng咁講, 似抺身多過沖涼...

至於BB沖涼, 用水喉水就得啦, 不過一定要test水溫

別墅

唔好意思,睇完大家既回覆都仲係有啲亂
想recap一下係咪:

1)沖涼,洗面,洗頭,抹身都要用煲過既薑水,唔可以溝煲過既凍水
2)洗下體就用攤暖咗煲過既水
3)唔可以掂生水(即任何水喉水),同埋煲過既凍水

咁我想問平時去完洗手間想洗手,係咪用熱水爐開出嚟既暖水就得架喇,咁樣算唔算生水??
THANKS!!!

男爵府

畀面勳章

1)沖涼,洗面,洗頭,抹身都要用煲過既薑水,唔可以溝煲過既凍水-->沖涼洗頭抹身一定係, 洗面有啲人用普通熱水都OK

2)洗下體就用攤暖咗煲過既水-->最好

3)唔可以掂生水(即任何水喉水)-->係,同埋煲過既凍水-->最好

咁我想問平時去完洗手間想洗手,係咪用熱水爐開出嚟既暖水就得架喇,咁樣算唔算生水??
-->我會煲定多啲薑水來洗手用

首頁

尾頁

跳至