婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日聽同睇好多99同新抱不和...而自己又係同99一膂住, 知道同99住有幾慘(相方面都好慘, 個老公係中間仲慘)...所以我有少少興幸自己有兩個女, 唔駛第時做人99, 搞到個仔咁慘~

洋房

我都係兩個囡囡,都覺得慶幸自己唔洗做人奶奶~~

我依家己經開始教佢地兩個,
佢地最親最親o既,
除左媽媽同爸爸外,
就只會係你地兩姊妹~~
http://hk.myblog.yahoo.com/dorothy821110

大宅

好媽媽勳章

我都係兩個女,做人奶奶都甚艱難。

侯爵府

好媽媽勳章

agree! 做人奶奶都甚艱難.
However, I have a son.
我依家己經開始教佢, please rent/buy your flat and then marry...........
If you can't, please don't marry!

原帖由 careysum 於 11-2-1 12:41 發表
我都係兩個女,做人奶奶都甚艱難。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

入黎支持下... 我都有兩個女....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都慶幸肚裏面個個係囡,
我成日覺得我將來一定會係新抱眼中麻煩99

禁止訪問

公爵府

我有一個仔, 所以已經儲定退休金養老, 唔敢旬望佢咁多!!

層樓, 養我就比佢, 唔養我就賣鬼左佢.

娶老婆, 前世緣今生債, 自己揀自己受.

當然希望佢聽聽話話, 做個孝順仔, 好老公, 始終老婆先係同佢過一世既人. 做父母有時要睇開D, 我62都比左個仔我啦..

別墅

ha, 我都覺做人99甚艱難
次次比人話既 都係99 好似無咩人會話外父外母
唉, 我自己都係有個仔 真係有啲驚第時做99會唔會又比人數臭.

大宅

囡孝順D, 癡daddy,媽咪D,
做外母有孫湊/玩, 做99就未必啦
好在我生囡唧

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我得一個女, 冇機會做99喇, 希望可以做個通氣外母啦.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

果然係好策略!!
我都幾想教到個仔裙腳D! 第日等佢聽阿媽話多D...當然我的要求都會好合理啦...

原帖由 rean_chau 於 11-2-1 13:20 發表
我有一個仔, 所以已經儲定退休金養老, 唔敢旬望佢咁多!!

層樓, 養我就比佢, 唔養我就賣鬼左佢.

娶老婆, 前世緣今生債, 自己揀自己受.

當然希望佢聽聽話話, 做個孝順仔, 好老公, 始終老婆先係同佢過一世既人. 做父 ...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

好媽媽勳章

個仔娶老婆, if you don't 比層樓個仔住,又會比人數臭

if you don't give/prepare $ for their wedding, 又會比人數臭

if you don't cook for your daughter in-law (or she don't like the food you cook ),又會比人數臭

if you don't help them to take care of your grandkid, 又會比人數臭

if you don't follow the requirement of your daughter in-law to take care of your grandkid, 又會比人數臭

if you want them to eat with you in the festivals, 又會比人數臭 (老婆 also have her parent .....)

.
.
.
.
.

if you do all the aboves, 又會比人數臭 ( You disturb them.......)

原帖由 CatchinG_B 於 11-2-1 13:49 發表
ha, 我都覺做人99甚艱難
次次比人話既 都係99 好似無咩人會話外父外母
唉, 我自己都係有個仔 真係有啲驚第時做99會唔會又比人數臭.

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我兩個都係仔呀....
我都唔知第日點做人99好呀!!!預算緊我他日點做都係俾人數臭.....
依家唯有自己儲定個錢留黎我同老公 他日養老......

侯爵府

好媽媽勳章

依家唯有自己儲定個錢留黎我同老公 他日養老
I am sorry to tell you that if you 儲定個錢 and don't give $ to your son/daughter in-law (if they ask for $ ......),
=>都係俾人數臭

原帖由 lily_liu817 於 11-2-1 15:20 發表

我兩個都係仔呀....
我都唔知第日點做人99好呀!!!預算緊我他日點做都係俾人數臭.....
依家唯有自己儲定個錢留黎我同老公 他日養老...... ...

男爵府

所以有仔有咩好,咩好處都冇,唉!!!!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好過到時俾個新抱數我"乞"佢家用!!!

原帖由 ac321 於 11-2-1 16:33 發表
I am sorry to tell you that if you 儲定個錢 and don't give $ to your son/daughter in-law (if they ask for $ ......),
=>都係俾人數臭

...

公爵府

咁樣我真係唔怕比人數臭!!!
佢係嫁比我個仔, 唔係嫁比我丫, 我有錢關佢咩事!!!
如果咁都要被人數臭, 我就當無左個仔!!
原帖由 ac321 於 11-2-1 16:33 發表
=>都係俾人數臭

...

伯爵府

其實做99好外母好都係嗰句:要識做.
我都係外母嚟架(如果阿囡嫁得出),我e+就教定個囡,結婚前一定要同男友講清楚自己嘅底線喺邊.
eg:一定唔同6299住.仲要有自己两個人嘅生活方式同空間.咁有事就緊係自己承担啦.

首頁

尾頁

跳至