基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

首先,祝大家新年快樂呀^^

因為同99一家發生左d問題,但係唔想係婆媳區發表意見, 想各位用正面d既各度幫幫手畀下意見

件事呢...話說係我有左, 要結婚開始:
2010年既7月份, 我發現有左BB (老公不是教友),咁我地要急住結婚啦...開頭99對我既態度都好好, 我亦都有結婚之後,好好孝順佢既諗法.
直到10月份, 老公同舊公司鬧不快, 冇做工之後畀6299知道左,事情就好唔同.....我一家好耐都冇收到6299既消息,老公一直好多藉口張結婚買樓既事推遲...

直至上星期,老公一早起身係我床邊喊,話好唔捨得我同BB,我先知道原來佢當日差D想一走了之, 丟低我地2母子;62同99原來因為佢冇番工呢件事,一早係11月份飛左番上海,話走就走左去....

我個心真係好傷心同好難,傷心係老公係呢2個月點過,一路要諗大話呃我同我屋企人(佢怕我地唔接受佢一無所有),一路要成受屋企人離棄自己,而我亦差D變成棄婦

嬲係老公思想竟然咁幼稚,諗咁多大話泥呃我地(因為呢D大話,我地一家洗多左好多錢),62同99亦都咁不負責任,原來唔認我同呀B

知道左真相個一星期,我一直都接受唔到,情緒好唔穩定,怎至想睇唔開,我想用死去對我6299作出控訴,點解要我屋企好似傻仔咁玩,仲要落晒我屋企人既面,而家到目前我地屋企都要大話掩大話 (因為當初係佢地話畀幾張擺酒DESK我地,我地通知左親友....)事實上老公冇番工既日子,我地冇收入,都係多得我既爸爸媽媽供養我地....我真係好多謝佢地,每次諗到自己結婚既事, 攪到佢地咁樣,就好心酸

當然,我係教徙,我唔會死,我係靈修既時候,神同我講天父冇空談天國既道而輕看人既痛苦...所以我都要係咁做,但好多時,一諗起,就好難做到唔嬲,我亦都唔敢嬲畀老公睇,因為我唔想佢難受(每次佢一提起62唔理佢,佢就眼濕濕)

老公同我講,62同99唔想我, 我地唯有將最後自己既40萬番去紐西蘭定居 (老公係紐西蘭可以做律C),如果係香港,我地呢40萬就好快會冇晒,而且要重新泥過....但係香港係我既出生地,係我成長既地方,亦都有我既弟兄姐妹係度,我唔捨得...

我係度想請各位基督徒幫幫我 ,話畀我知應該點做,可以的話,可以幫我祈禱,問問我既天父應該點做好嗎?如果係天父既意思,我一定會走得好安心,絕對唔會懼怕.....

另外99係3月份會番泥香港一轉,老公雖然死都話99冇話過嬲我,我亦都唔覺得我有咩地方應該值得佢嬲,但係我唔知自己應該點面對佢同佢講咩好...麻煩各位可以畀下意見我好嗎??

多謝各位哦...

男爵府

父神啊,求主使他們能夠得到完全的復原,祈求他們能夠從以往的傷害及憂傷的靈中釋放出來,祈求他們能以喜樂的靈及讚美的衣裳代替他們情感上的痛苦.祈求父神讓他們知道他們的受造是奇妙可畏,且是按著祢的形象樣式被造,求你賜他們喜樂代替悲哀,奉主耶穌聖名祈求,阿們。

原帖由 virox 於 11-2-5 20:52 發表
首先,祝大家新年快樂呀^^

因為同99一家發生左d問題,但係唔想係婆媳區發表意見, 想各位用正面d既各度幫幫手畀下意見

件事呢...話說係我有左, 要結婚開始:
2010年既7月份, 我發現有左BB (老公不是教友),咁我地要急住 ...

大宅

或者﹐你在求問父神心意之前﹐問下你自己﹐是否真係神嘅意思你都願意去跟隨﹐唔懼怕﹖
如果神話﹐信徒同非信徒唔應該結合﹐你肯唔肯跟隨﹖
如果神話﹐佢唔喜悅婚姻以外嘅性行為﹐你肯唔肯跟隨﹖
我唔係想鬧你﹐但你真係要諗下﹐作為一位基督徒﹐你現在最須要處理嘅係你同老公之間嘅關係﹐定係你同老爺奶奶之間嘅關係﹐還是你同神之間嘅關係。

子爵府

Dear virox 姐妹,
62,99 拋棄自己老公的經歷,LEE D 心路歷程,老公和我經歷過。
唔知 62,99 會否接受我 LEE 個新袍,我和老公經歷過。
老公差D想一走了之, 丟低我地四母女加我父母,我和老公也經歷過。因為以下的原因而撤消念頭。
1、0念到唔好0甘蠢因為行唔落去而冒險失去自己與神同在的永生,
2、0念到我無左老公響樹,我會搞唔掂。

還有,跟老公選擇去邊就緊跟著他一家之頭去邊,我和老公也經歷過。我跟著老公天南地北過著游子生活曾有四次移民式搬遷 (計埋初嫁時斬斷了我在香港的根基, 像 利百加 (Rabecca)離鄉別井去嫁以撒)。

我的故事在這裡講唔完。你所經歷的, 除了老公不是基督徒,但是我也曾經深深愛過 不是基督徒的 X君,去到談婚論嫁的地步。 所以,我能明白,身心同其感受。

sshoi 弟兄的每個問,請你慢慢體會他要說的要點。自己私底下向神做個交待。
然後,不要一錯再錯下去。既然米以成炊,就要好好在神的旨意裡順服這不信我們的神的丈夫。他想要到那裡,除了與神走反向 之外,你就要跟隨,給以支持,鼓勵,不去掙執。

我為你的事禱告!

ndw

子爵府

還有,老公失業,我家父母照樣如計劃擺酒,沒有老公或男家在經濟上幫忙,我們也同樣經歷過。
哈哈哈!我同你系咪好似呢?

子爵府

嘩~~~你地真係到point:loveliness: ,多謝你地先呀.
就係因為我錯過,我係神度立志唔要再自把自為,所以我想順服係神既意思.

***ndw:多謝你提醒我要跟隨我既老公呀...你同我真係好似,不過我覺得你經歷既應該仲要畀我泥得多

子爵府

Dear virox

系與神同行的信心路上,我一定揾到在你的 path 上我可以學習的。

如我老公話:a seventy years old Christian still can find something to learn from a just new born Christian teenager's path. God guide us, help us, and lead our path differently and we can always learn from each other's faith path.
Sort of like that. You know, I can never quote exactly what my husband's point in the same words he used.

至於如何面對99,你99只會來香港短住,不會長久留系樹與你相處,對嗎?
如果是如此,就很似我和99的相處密度。如果我要回你的問:我應如何面對99?

讀讀 路得記。佢既然唔會與你長住,你和99系生活上的磨擦機會 系大大減小的。 當然,你 99 唔系路得的99。所以,你和99 系相處上遇到的困難會有所不同。

我想與99系關系上有轉變的時候系 99 不問自給你和老公 意見,而且 提議是有關你的事情。這時,如果你做到多聆聽少說話 可能會把關系保持不變。 注意:我用聆聽這字並沒有包括順從照佢0既意思辦關於你的事情。
每一個99系有不同0既思想,背景。所以一些經驗系我和99 0既關系上行得通不一定系你同99 0既相處關系上行得通。

我曾各自系婆媳關系版樹 同 這裡 基督家庭版樹都有分享我與99小住的關系。不過系基督家庭版雖然講同一件事,但系焦點有所不同,因為讀者的對像不同。 我想你會明點解會不同,如你不想在婆媳關系版裡問這條問題。

給你參考用。ops:" />

基督家庭版:姻親關系: 與62、99、外父、外母、姻親的正面相處之經驗談
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2711839-1-1.html

婆媳關系版:
與99、外母、所有姻親搞好關係篇。請大家講來聽聽...
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2716173-1-1.html

大宅

呢D問題應該係你同你老公一齊去面對喎﹐唔應該你一個人去處理。你有無同你老公攤開晒黎講﹐到底前面有咩野選擇﹖你地想追求一個咩野目標﹖你地願意犧牲幾多﹖

子爵府

原帖由 ndw 於 11-2-6 10:13 發表
系與神同行的信心路上,我一定揾到在你的 path 上我可以學習的。

如我老公話:a seventy years old Christian still can find something to learn from a just new born Christian teenager's path. God guide us, help ...

你知道嗎...我見到你有得知道你99係鐘意食咩,有得幫佢剪肉碎,我好羨慕你

我99番泥既日子,短到得1-2日
我一d都唔怕同佢沖突,因為我跟本唔會咁做,問到底,我個心其實好鐘意我99,可能係人夾人,我真係好喜歡呢個老人家
老公呃左我咁耐,我到上個星期先知道原來99佢走左咁耐,冇再理會我,我跟本唔知佢係唔係嬲我,仲認唔認我呢個新抱

我直接問佢,我又怕"大不敬",我唔問,我又怕miss左個機會
仲有我屋企人方面, 我始終都要問到個交代畀爸爸媽媽...而家唔湯唔水咁,都唔知應該點=_="

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-6 11:51 發表
呢D問題應該係你同你老公一齊去面對喎﹐唔應該你一個人去處理。你有無同你老公攤開晒黎講﹐到底前面有咩野選擇﹖你地想追求一個咩野目標﹖你地願意犧牲幾多﹖ ...

自己知自己老公事...老公係..真係有小小,小小大唔透(佢大得透都唔會用大話掩大話呢個方法處理問題),我問左好多次傾左好多次,佢既ans就係爸爸媽媽唔理我地都冇法,最重要係顧左自己生計先,如果唔係就更加丟人現眼..所以先要番紐西蘭

其實有時傾傾下,我好感覺到老公個心都好唔開心,佢都係一個孝順仔,佢都想自己有能力達到屋企人要求,無奈到左呢個地步,佢都唔好受既.....有好2次提起99,佢就忍唔住流眼淚,做老婆既又點忍心再逼佢??

子爵府

個電腦竟然到晚上8點先見到sshoi 既回覆有update過....發生咩事

大宅

回覆 10# virox 的文章

聽落好似你老公同你老爺奶奶斬唔到纜喎。聖經都話﹐人要離開父母﹐夫婦二人成為一體。點解你(或者係你老公)在你地婚姻上、家庭上、前景上仍然成日提住阿老爺奶奶點點點﹐又話乜野佢地唔理你地﹖做個孝順仔、孝順心抱﹐唔一定要乜都跟住長輩心意去做﹐唔一定要達到長輩要求。我話「斬纜」意思唔係話同長輩關係一刀兩斷﹐而係當你地建立家庭後﹐個操控權就唔再在長輩手上。

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-6 21:10 發表
聽落好似你老公同你老爺奶奶斬唔到纜喎。聖經都話﹐人要離開父母﹐夫婦二人成為一體。點解你(或者係你老公)在你地婚姻上、家庭上、前景上仍然成日提住阿老爺奶奶點點點﹐又話乜野佢地唔理你地﹖做個孝順仔、孝順心抱﹐唔一定要 ...

而家真係唔慌唔斬纜...99除左每日打泥問老公屋企有冇信係畀佢之外,就連閒計都冇 我同老公講,你地2母子咁樣唔ok,老公就話佢地2母子既事由佢地自己解決番,我覺得老公都有d同6299鬥氣,我就變左係一個局外人

侯爵府

如果對方媽媽會令你婚後想考順佢, 佢一定對你地兩個都好好...點解會突然走左去?
係唔係有D野, 佢地面對唔到?

其實會唔會係兩老接受唔到一個本來好乖好孝順O既仔, 突然話有左BB, 而家"奉子成婚", 再加埋結婚關頭先辭工, 覺得佢唔成熟?

子爵府

原帖由 pyjess 於 11-2-7 22:56 發表
如果對方媽媽會令你婚後想考順佢, 佢一定對你地兩個都好好...點解會突然走左去?
係唔係有D野, 佢地面對唔到?

其實會唔會係兩老接受唔到一個本來好乖好孝順O既仔, 突然話有左BB, 而家"奉子成婚", 再加埋結婚關頭先辭 ...

我老有諗過呢個問題,我問過老公, 老公話最主要係因為62一听到老公冇工做,所以反面唔認人,99一向都睇62頭,所以都飛走埋唔見人

**各位,我今日上左律c樓宣誓簽紙,正式結婚喇~~keekeekee~~

大宅

原帖由 virox 於 11-2-8 21:53 發表

我老有諗過呢個問題,我問過老公, 老公話最主要係因為62一听到老公冇工做,所以反面唔認人,99一向都睇62頭,所以都飛走埋唔見人

**各位,我今日上左律c樓宣誓簽紙,正式結婚喇~~keekeekee~~ ...

你老公同佢父母嘅關係同感情係建基於你老公有無工作... 咁好難搞喎。如果你老公用盡辦法犧牲好多然後搵到一份工﹐目的係滿足佢父母呢方面嘅渴求﹐咁我都唔知呢D係唔係叫做孝順喇。

PS﹕恭喜﹗

子爵府

原帖由 sshoi 於 11-2-9 00:43 發表

你老公同佢父母嘅關係同感情係建基於你老公有無工作... 咁好難搞喎。如果你老公用盡辦法犧牲好多然後搵到一份工﹐目的係滿足佢父母呢方面嘅渴求﹐咁我都唔知呢D係唔係叫做孝順喇。

PS﹕恭喜﹗ ...

係喇係喇係喇~就係咁喇~老公就係覺得點解我東家唔打打西家, 又唔係一世唔做野, 係公司已經死忍到頂唔順先唔做,佢地都唔諒解下, 就係一味係度話佢冇出息,仲要搵結婚呢d咁大件事泥鬥氣走左去, 所以就企硬喇.....

但係呢d事又唔到我地女家出聲,我連62都未見過.....所以我地女家就可以話係做左"稀生品"

大宅

62是不是親生的?
6299一直住國內?

子爵府

原帖由 anntx3 於 11-2-9 15:03 發表
62是不是親生的?
6299一直住國內?

62不是親生的;6299都是香港上海 2邊飛

你是不是我認識的人?

子爵府

回覆 9# virox 的文章

"...我一d都唔怕同佢沖突,因為我跟本唔會咁做,問到底,我個心其實好鐘意我99,可能係人夾人,我真係好喜歡呢個老人家..."

唔系關系上0既問題就好啦。你可以系LEE兩日同你99講你好愛佢0既仔。佢個仔有無工做都唔會影響到你地夫妻關系0既。系,你同佢個仔已經二人成為一體,已經系夫妻啦。所以,你會同佢個仔同甘共苦,唔會系經濟上依賴雙方父母0既,甘心樂意0既幫忙除外。
我老公被62、99拋棄後,從來都無主動問過62、99 給錢佢。有數得出0甘多次, 99瞞住62 從自己 D 私己錢拿點出來幫普老公0既經濟困難,還叫老公唔好比 62 知。

總之,我地做新袍0既要多點發掘下老人家既優點

恭喜你地駐左冊結婚喔!
為你老公早日信主而禱告。

首頁

尾頁

跳至