自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有升總有跌, 只係遲早嘅事, 租有彈性啲, 租一般樓兩年約要廿多萬, 樓價可以衰起上嚟短時間無咗幾廿萬, 租又可以試吓唔同地區唔同屋苑, 住落好, 樓價又去返你覺得合理嘅位先買, 雖然而家息口底, 但係可以維持到幾耐?供樓講緊十年廿年, 樓價貴自然要借多啲, 遲啲條數好噤計, 不過如果你心理質素同財力好嘅, 唔怕加息, 唔理樓價波動, 買都無所謂, 不過一定要買優質, 跌咗都總會返到家鄉, 可憐而家有啲人等足十三年都未返家鄉

大宅

畀面勳章

見宜家個市好似幾好,我同老公都去咗地產舖,試吓放咗宜家住緊嘅居屋,今朝先放,轉個頭就人想唻睇喇...

我同老公都覺得,宜家係賣樓嘅時候,但唔係買樓嘅時候囉... 有理想價錢就賣咗先,我同老公都有後著,同兩邊屋企人都講過.. 如果真係賣咗都未租到新樓,會安置咗 99 去姑奶度住住先,我哋就返我爸媽度住,因為我嫁咗之後,我間房仲保持住,我哋可以返去住,再慢慢搵樓,話唔定下半年個市會回落番嘛~~~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 PaPa 於 2011-2-7 22:45 發表
如果現在有樓,應否賣出套現,租樓住先,等樓價回落之後,再買過呢?

俾我就唔會,太高風險,心臟負荷唔到.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 muimuizhe 於 11-2-7 18:26 發表
如果而家有錢可俾到心儀單位既五成,你會揀租住先定買呀?
宜家我一定唔會揀買樓, 貴到din, 成世人為左佢...no way....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

原帖由 FullOfBlessing 於 11-2-8 02:16 發表

俾我就唔會,太高風險,心臟負荷唔到.

其實沒有人敢講以後是升是跌,如果只有一層是自住的,都不應該買的,因為這是一家人的安樂窩。我有一個朋友在2006 年將層楼買了,當時他們以為都已经很高了,買了等跌点才買,不過他現在如果要買回同樣的一間,已是當年所買的楼價2倍了!

侯爵府

2018復活節勳章

要睇個人經濟環境
買樓都係投資,冇投資包賺
如過係自住,我覺得可以因應自己的經濟環境,買一間適合的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你出唔到'賣'字

係,我覺得賣樓轉租樓住風險都唔細...揸住舊錢,好快無左...
原帖由 gps002 於 11-2-7 22:42 發表

其實沒有人敢講以後是升是跌,如果只有一層是自住的,都不應該買的,因為這是一家人的安樂窩。我有一個朋友在2006 年將層楼買了,當時他們以為都已经很高了,買了等跌点才買,不過他現在如果要買回同樣的一間,已是當年所買的楼 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 muimuizhe 於 11-2-7 22:58 發表

其實我就係驚唔知要等幾耐先等到樓價回落!

最多傻到年尾,因為美國利期貨顯示,有 88% 加息,一加息樓價會下跌!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 PaPa 於 11-2-7 22:45 發表
如果現在有樓,應否賣出套現,租樓住先,等樓價回落之後,再買過呢?

但係依家租都唔平,分分鐘貴過供

珍珠宮

大廚勳章

財爺剛剛又話增加土地供應...

珍珠宮

大廚勳章

新3招扭樓價必升預期 勾地表加碼 加密賣地 增中小住宅用地
(明報)2011年2月8日 星期二 05:05
【明報專訊】政府正部署循三方面增加住宅供應,以扭轉市民對「樓價只升不跌」的心理預期,包括在未來一年的勾地表內加入更多的住宅用地、更頻密地推出住宅用地拍賣,以及推出更多規定要建中小型住宅的官地去招標。不過,消息人士透露,財政司 長曾俊華 應不會在本月23日發表的下年度預算案中,推出新的財政措施來打擊炒樓。

財政司長曾俊華曾在去年11月19日推出新一輪遏抑炒樓措施,包括針對在兩年內轉手的物業開徵額外印花稅。其後,相繼有炒家宣布離場,但近期大屋苑的樓價不單沒有回落,部分更創出了新高價。

增土地供應穩樓市

消息人士指出,政府不會針對樓價水平訂立「干預線」,但會透過增加土地供應來確保樓市得以平穩發展,以及扭轉市場對「樓價只升不跌」的心理預期,進而令市民毋須擔心因為樓宇供應不足而「急於置業」。目前,政府正部署在現有政策下,循三方面加快樓宇供應﹕

■首先,在下一個財政年度的勾地表裏,將會加入更多住宅用地。至於具體選擇哪些土地加進勾地表,以及可建多少住宅,則有待發展局提交建議。在本年度的勾地表裏,一共有46幅、可建9000個住宅單位的土地等候發展商出價。換言之,下年度勾地表裏的住宅用地應多於46幅。

■第二,政府在下年度將會更頻密主動推出住宅用地來拍賣。本年度至今,政府曾推出10幅地皮拍賣,當中4幅屬政府主動賣地,餘下6幅為發展商出價勾地。其中兩幅主動拍賣的豪宅地皮(何文田 山谷道村用地、山頂聶歌信山道地皮),成交價合共逾100億元。

3幅熱門地皮未推

中原測量師行董事黎堅輝表示,現時尚有3幅政府曾有意主動拍賣的地皮,包括西半山波老道、北角油街前政府物料倉庫、司徒拔道前嶺南書院地盤(見圖),尚未推出,估計它們是下個財政年度主動拍賣的熱門地皮,而部分地皮曾多次獲發展商申請。

■第三,增加更多規限於只能興建中小型住宅的土地應市,以確保中小型住宅供應。去年10月,特首曾蔭權 在施政報告宣布推出前元朗村的土地作試點,透過買賣章程來限制發展商投得土地後可建的單位面積。

料無新招打擊炒樓

最後,消息人士透露,由於去年11月政府開徵額外印花稅的措施已經「很辣」,並已成功令一些炒家離場,所以現階段政府無意在下年度預算案中引入新的打擊炒樓財政措施。

明報記者

http://hk.news.yahoo.com/article/110207/4/mlca.html

男爵府

環保接龍勳章

我都識唔少朋友,響兩年前開始,陸續咁賣左自己層樓,覺得應該好快跌,點知到今日都仲未跌.但係就不停咁俾緊租啦,最慘就係有D俾人迫遷,有D就成日擔心緊唔知業主加幾多租.所以如果係自住既,其實要賣就真係要諗清楚囉.而真係好想安定既,買左之後就算跌,起碼都俾左6成首期啦,都唔會負資產既.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我租緊, 死約快完仲有一年生約, 假設業主唔賣樓唔趕我走, 係咪應該等下至買? 呢陣子樓價升到DIN 左, 貴到極.

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

e+, 真系兩難, 買又貴, 租樓又驚被人逼遷。

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

我兩公婆都想賣,升左既價錢係超級吸引,但係諗到賣左冇訂住又唔想租樓,咁就放棄了.....
租樓真係唔OK,幫人供樓咩.......

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果有一半首期,我會選擇買樓... 幫人供樓無著數...

翡翠宮

樓主, 我同你一樣.. 但我比唔到意見你, 因為自己都

公爵府

如果呢度既意見係代表到香港人既意見既話,而家個市咁唔合理都有人搶,即係有好多買樓既都唔係香港人喎!

首頁

尾頁

跳至