自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 muimuizhe 於 2011-2-9 00:24 發表
如果呢度既意見係代表到香港人既意見既話,而家個市咁唔合理都有人搶,即係有好多買樓既都唔係香港人喎!

似係啦

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

有冇地方可以俾我用紙皮起屋.....

大宅

好媽媽勳章

有6成首期, 又自住, 有啱單位我就會買喇 !

依家 d 租金真係貴到傻, 分分鐘貴個過供 ...

大陸咁多暴富, 又鐘意買 hk 樓, 情況同 97 時唔同. 上次正苦出左招都只係夾左d hk 炒家炒商廈, 但樓價咪又繼續升 !

男爵府

熱血勳章

如果供樓個數目唔係太大, 我會買, 橫掂都要交租, 起碼賺咗住, 同埋供滿後就會為自己既資產, 話唔定十幾廿年後層樓再升多幾倍呢

大宅

你個業主都好好呀.
肯半年前通知你, 等你好好準備.

原帖由 小manman 於 11-2-7 19:16 發表
我一月頭剛剛買左,下個月初入伙~~~

我比左6成首期~~~

本來都唔打算係呢個時間買,因為明知依架個樓價高到根本唔合理,但比業主逼遷,無辦法之下唯有買~~~

事關我地已經係第2次比人逼遷,兩次的原因都係一樣,就係業主 ...

大宅

我都係咁諗.

另外, 當大約市值 $4.xm 依家租金 $15000 左右既單位. 依家買, 供款+管理差餉雜費, 都係打個和.

萬一樓價跌, 利率升我先去買, 每月供款+管理差餉雜費, 都係 $15000 呢個數. 但到時業主供款分分鐘去到 $20000, 而且樓價又跌左呢. 如急要套現要蝕, 咪等如我幫佢供既租金.

萬一樓價再升, 我咪用番 $15000 租個差 d 既單位囉.

總之, 留多 d 彈性俾自己係好既. 我唔介意幫人供樓.

原帖由 winsonma 於 11-2-8 01:30 發表
有升總有跌, 只係遲早嘅事, 租有彈性啲, 租一般樓兩年約要廿多萬, 樓價可以衰起上嚟短時間無咗幾廿萬, 租又可以試吓唔同地區唔同屋苑, 住落好, 樓價又去返你覺得合理嘅位先買, 雖然而家息口底, 但係可以維持到幾耐? ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

心儀單位,咁係咪負擔到既價錢先??

如果都係既咪買囉。但真係要預左會遲下供多d喎

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個就係問題.
心儀單位, 升下升下, 好快已經買唔起. 最大鑊係市場無咩選擇. 唉....本來有個盤都幾好, 價錢又合理, 但連約, 我租緊人地屋住本來等下都無所謂, 但按唔到七成就無得諗...我係要來自住, 但就當成投資者咁辦.

原帖由 sasa0208 於 11-2-9 10:36 發表
心儀單位,咁係咪負擔到既價錢先??

如果都係既咪買囉。但真係要預左會遲下供多d喎

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有錢當然係買啦....租樓即係變相同人地供樓!!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 muimuizhe 於 2011-2-9 00:24 發表
如果呢度既意見係代表到香港人既意見既話,而家個市咁唔合理都有人搶,即係有好多買樓既都唔係香港人喎!

唔太認同!

大宅

剛剛賣出兩個月了,現租屋住.
原帖由 PaPa 於 11-2-7 22:45 發表
如果現在有樓,應否賣出套現,租樓住先,等樓價回落之後,再買過呢?

男爵府

上年地皮貴,原材料一樣貴到飛起!成本貴地產商又點會做蝕本生意呢?我都想換樓但現實還現實,有錢就唔怕買,好似我咁手頭唔鬆動既就預左有排等

首頁

尾頁

跳至