婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

年年初一上99到拜年, C6結左婚既阿哥家姐都唔會出現, 無俾過利是我地, 細佬妹就響齊到,得我一個派利是, 我連個未嫁既姑9都要俾, 本來無所謂, 但阿姑9會攤大手板話做代表, 同阿哥家姐D仔女豆埋, 我就要數齊人數俾晒, 我同C6咋型, 佢話係我地早上去拜年姐, 唔好咁計較
到阿仔出左世, 第一年上去, 佢個岩岩結左婚既細佬響到, 都唔派利是, 佢話只係註冊未算喎, 但我就要俾埋佢個老婆
之後個年, 我C6要返工, 就初三先上去, 咁D阿哥家姐細佬妹應都上晒去啦, 但又唔見姑9話做代表幫我地豆左利是喎, 佢重問我駛唔駛擺低利是俾邊個邊個, 真係火都黎, 我同C6講唔俾我同你唔緊要, 但個仔呢, C6無聲出
到今年, 我黎緊星期六先上去, 我就睇下有無人擺低利是俾我個仔, 如果無, 就姑9出聲問都唔俾

大宅

我only 註冊都有派利是.
但有C6d親戚就借d倚話only註冊唔比利是我.
好在我派20蚊一封, 唔會傷!!

你真係好人啦!! 忍足三年!!

侯爵府

醒目開學勳章

若今年都無人擺低利是俾你(講真, 就算你地係最早上去, 之後佢地都可以擺低叫你99俾你地啦), 你個姑9又問你law埋其他人既利是, 你就趁機會俾說話佢聽啦.

你話: 我仔出世咁耐都無收到d 亞伯姑媽既利是, 我以為你地男家唔興, 所以我今年都跟番你地既家規唔俾啦, 費事做壞規矩啦.

你老公話要俾佢地既就要你老公自己攞錢出黎封俾佢地. 做人既野, 真係要禮尚往來嘛, 個一封咁既利是有咩好貪呢??!! 你個仔都係佢地好親既親戚啦, 點解咁衰唔俾你個仔喎, 我好唔鐘意呢d feeling的(我都試過有鄰居收左我俾佢d 細路既利是, 但係無俾番我d細路, 我超憎佢, 唔係因為錢, 而係佢好似當我d細路死左咁, 而家咩意思呀? 唔想俾人就自己唔好收啦.)

原帖由 connie_chung123 於 11-2-10 11:49 發表
年年初一上99到拜年, C6結左婚既阿哥家姐都唔會出現, 無俾過利事我地, 細佬妹就響齊到,得我一個派利事, 我連個未嫁既姑9都要俾, 本來無所謂, 但阿姑9會攤大手板話做代表, 同阿哥家姐D仔女豆埋, 我就要數齊人數俾晒, ...

別墅

原帖由 piglover 於 11-2-10 11:59 發表
我only 註冊都有派利是.
但有C6d親戚就借話obly註冊唔比利是我.
好在我派20蚊一封, 唔會傷!!

你真係好人啦!! 忍足三年!!

我都係只封$20, 應係只可以$20
因佢地一家坐埋成3圍人

別墅

原帖由 happypiano 於 11-2-10 12:02 發表
我以為你地男家唔興, 所以我今年都跟番你地既家規唔俾啦, 費事做壞規矩啦.
. ...

不過我未咁既膽

大宅

原帖由 connie_chung123 於 11-2-10 12:08 發表

我都係只封$20, 應係只可以$20
因我99生左9個, 佢地一家坐埋成3圍人

再比少d, $10X2. :;pppp:

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我就好有原則
未結婚的兄弟姊妹會比利是
結咗婚既細佬妹(包括叔仔姑仔),要送賀年禮盒比我先有利是收(因為屋企傳統長輩派利是比晚輩,但晚輩要送禮比長輩),唔送就無
沒有來的親戚,如有留利是比小朋友,就會留利是比佢小朋友,如無就會話見到先比

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 piglover 於 11-2-10 12:15 發表

再比少d, $10X2. :;pppp:

佢地咁玩野,俾我只封 US$1 x 2 添呀 ~

大宅

原帖由 ivory0915 於 11-2-10 12:27 發表

侯爵府

醒目開學勳章

我真係1蚊都唔會俾佢地, 老公出聲既話連老公都鬧埋. 而家我個仔唔係人呀, 唔係未結婚既人呀, 點講都講唔通啦, 一年兩年三年喎, 咩機會藉口都俾晒佢地啦.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 ivory0915 於 11-2-10 12:27 發表

美金1蚊都多, 封d泰硃, 印尼盾(可以同工人姐姐唱)啦.

我99果邊又係唔到都要擺低利是. 我亞女出世第一年過年我坐緊月冇去, 利是就要派足幾十封, 但得3幾個人派番俾我個女. 我都嬲爆.

男爵府

環保接龍勳章

下次封朱古力金幣

大宅

我個情況就掉返轉,自己親家姐冇結婚但有小朋友,我上年未結婚都有俾利事佢個仔。今年無見到佢都有交低利事俾媽咪,反而佢個仔都八歲,咁多年都冇俾過利事我,今年都無俾我個女。

成日都話自己未結婚唔洗派利事,重要問我拎

反而我三個姑9都勁好,利事一定會派埋俾我同老公,重要係大利事

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

支持樓主,如果冇的話,同姑9講呀仔1封利是都冇得收咁就大家兩免,之後要年年咁遲先好上去等佢地放定利是,邊個放左就派番比邊個,冇放的就兩免。

別墅

好多謝你地支持同認同我呀
我重驚係我小氣計較, 俾人話我好大封利是咩

大宅

樓主明年落些少苦工.每封利是寫D恭賀說話比佢地.唔好再入錢啦...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 冰極紅茶 於 11-2-10 15:18 發表
樓主明年落些少苦工.每封利是寫D恭賀說話比佢地.唔好再入錢啦...

搵張紅紙寫"恭喜發財",攪掂 ~

大宅

原帖由 ivory0915 於 11-2-10 15:30 發表

搵張紅紙寫"恭喜發財",攪掂 ~

寫身體健康or心想事成!!

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 冰極紅茶 於 11-2-10 15:18 發表

對依d咁既人寫恭賀說話太浪費時間....俾我入金仔朱古力算數...hee~~~

複式洋房

你姑9咁多事?!
你米話見到面就比.冇見面唔比.
唉, 親戚都禁計較, 仲衰過的朋友.

首頁

尾頁

跳至