論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家都知香港D屋有幾大啦,雖然好多人都叫姐姐手洗自己D衫,但係我地都怕D衫扭唔乾滴水出街俾人投數,而且我地住42樓,都危險,所以就俾姐姐每星期1次用洗衣機,但係佢唔知點解咁多野洗,第1次用到個洗衣機都停咗兼漏水,我都算啦俾佢1日早晚各洗1次,今日佢洗完1機發現已經有14件,仲有1大籃未洗,我問佢點解會有咁多,佢無答我,但我眼見就有長短袖、冷衫、中褸、牛仔褲,我同老公加埋1星期都無咁多~~

想問下各位如果姐姐係咁可以點呢,其實佢乾淨係好,不過我覺得有D誇張,我有諗過除被鋪外,叫佢每星期1次拎晒自己D衫去洗衣店,不過唔知邊個俾錢,當然梗係想俾佢知原來咁洗係要咁多錢架,希望佢會收斂D,大家有無好見意呢~~

別墅

比著我我會同佢講一星期佢淨係可以開一機衫洗, 叫佢自己因住, 洗壞左個洗衣機要賠錢!

男爵府

大褸, 冷衫邊洗成日洗
同佢講一星期只可洗一機
多果d手洗, 搵大毛巾吸咗水先晾出去
睇吓佢仲有無咁多野洗

複式洋房

開頭我都係叫佢洗1機,自己就住呀,點知佢就洗晒應該要2籃嘅衫入去,個洗衣機咪就係咁停咗囉,唉都唔知點好,同阿媽講佢話我唔人道,洗衫都限住幾多,喂喂,如果你黎睇下就真係火都黎,唔係誇架,我知佢每日都沖完涼手洗內衣,但係唔係日日都洗BRA喎,真係唔明如果咁乾淨點解唔係日日洗BRA,但係衫就咁鬼多,而且依家冬天有幾多汗呀,大家覺得如果我真係叫佢拎去洗衣店係咪好衰呢?

男爵府

儲一星期先洗一次可能真係太多,其實手洗冇問題,我都係叫工人日日洗,但真係唔知點解佢地真係有好多衫洗
不過手洗我個工人係開住水喉長洗半個鐘,水費仲貴過用洗衣機

子爵府

親子王國15週年勳章

我覺得你應該留意下佢d衣著, 係唔係全部都係佢著, 佢可能有機會同佢d 同鄉洗衫, 因為唔係個個僱主都比洗衣機個工人用, 叫佢以後用手洗, 唔準用洗衣機, 睇佢洗得幾多.

複式洋房

回覆 6# leecnine 的文章

agree

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐毎晚手洗,之後掠在洗手間內,便不會滴水落街...
你比得佢開機,佢地2/3件衫都走去開機洗架

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你呀姐可能同佢D FD 洗埋

D呀姐好鍾意混3著

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 leecnine 於 11-2-10 16:34 發表
我覺得你應該留意下佢d衣著, 係唔係全部都係佢著, 佢可能有機會同佢d 同鄉洗衫, 因為唔係個個僱主都比洗衣機個工人用, 叫佢以後用手洗, 唔準用洗衣機, 睇佢洗得幾多. ...

係囉, 我都覺得佢有冇咁多開工衫要洗? 要留意下係咪佢啲衫嚟.

珍珠宮

每次放衫入洗衣机, 一定要你睇過先才可開机, 限每星期洗一次!! 呢d人唔自律, 唔管唔得!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 mooncatlady 於 11-2-10 15:48 發表
大家都知香港D屋有幾大啦,雖然好多人都叫姐姐手洗自己D衫,但係我地都怕D衫扭唔乾滴水出街俾人投數,而且我地住42樓,都危險,所以就俾姐姐每星期1次用洗衣機,但係佢唔知點解咁多野洗,第1次用到個洗衣機都停咗兼漏水,我都算啦俾 ...

我個洗衣機唔比工人掂, 講工時我講明佢要洗自己D衫. 至於被, 床單, 我嘅, 我睇住佢換, 掉落洗衣机, 我或媽開, 洗好叫佢攞去浪. 我話之佢花旦出場日換20件. 佢自己手洗. 滴水比人投訴? 最好帶埋police上來嚇吓件野. 係呀, 衰到底褲都滴水.

你對佢好, 無好報.

大宅

好媽媽勳章

好大機會係幫自己友洗衫..

原帖由 mooncatlady 於 11-2-10 15:48 發表
大家都知香港D屋有幾大啦,雖然好多人都叫姐姐手洗自己D衫,但係我地都怕D衫扭唔乾滴水出街俾人投數,而且我地住42樓,都危險,所以就俾姐姐每星期1次用洗衣機,但係佢唔知點解咁多野洗,第1次用到個洗衣機都停咗兼漏水,我都算啦俾 ...

大宅

肯定係附近D太太唔俾姐姐用洗衣機洗3啦~

原帖由 福媽 於 11-2-10 19:56 發表
好大機會係幫自己友洗衫..

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 xoboy1125 於 11-2-10 23:18 發表
肯定係附近D太太唔俾姐姐用洗衣機洗3啦~

似啦! 快D準佢用洗衣机, 咪係變咗catlady老印洗衣店.

大宅

佢以為自己開洗衣鋪呀?

象牙宮

我工人衫: 自己手洗, 家人的衫 : 有的須手洗.
凡是手洗都先掠在洗手間內1-3小時, (不滴水), 再浪出涼衫架/窗晒.

別墅

我同意你講法, 可能佢幫neigbhour d 同鄉洗.......

原帖由 leecnine 於 11-2-10 16:34 發表
我覺得你應該留意下佢d衣著, 係唔係全部都係佢著, 佢可能有機會同佢d 同鄉洗衫, 因為唔係個個僱主都比洗衣機個工人用, 叫佢以後用手洗, 唔準用洗衣機, 睇佢洗得幾多. ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢囉埋人地d衫黎洗!

我第一個工人,一向手洗唔比用機,但當然佢有無用,我就唔知啦! 咁即係佢都用得唔過份啦。

有日,見佢放完假囉自己kom開張blanket (好大,係雙人)返來,我問做乜囉出去,佢話有人可以幫佢洗

跟住,有日,佢問我話冬天衫厚,可唔可以開機洗,我好心,就比佢咁做,話只可1wk1次,只閒外衫,不準內衣褲,但自此就出左事!! 間直你個人唔晌度,都知佢囉你部機黎用!

所以之後工人,我唔會再好心比佢地用洗衣機!!

複式洋房

多謝咁多位媽咪意見,佢有無幫朋友洗我就唔知,不過我尋晚同老公傾完都覺得俾佢手洗都唔係辨法,因為其實呢個問題已經1年多,勸又勸過,都係要洗咁多,如果佢依然故我,俾佢手洗我D水費真係金過用洗衣機,所以到最後我地決定佢自己拎去洗衣店。

不過尋晚我叫老公又勸導下佢,睇佢呢個星期會唔會有改善,到佢洗衫前1晚就同佢講我地唔會俾佢再用洗衣機,因為已經勸過好多次,同埋1星期洗超過20件不包內衣的件數都唔合理,當然果日等佢買餸時我先磅下佢D衫,等我有個心理準備,佢咁洗都應該超過20磅><,可能贊助佢$10啦~等佢自己攪掂。

其實真係唔想行呢1步,不過我都覺得真係有D過份,我媽話驚我行呢步之後,唔知會唔會對我對仔女不利~其實都有D驚,好彩依家我唔做野,咪盡量唔俾佢單獨留佢同仔女時間少D囉~

首頁

尾頁

跳至