在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

我地同BB(8個月LA大)朝早7:00AM起身, 7:30-8:00AM我地就要返工, 夜晚返到去見BB一陣, 佢8:30PM又訓LA, 其實每日見到佢既時間好少....
老公成日話 : 無人教BB講野LA, 無人教佢去廁所 LA, 無人教佢ABC LA...
我問: 咁我唔做野, 你一個人又要供樓, 又要養我地, 你會唔會好辛苦?
佢: 會...
我: 唉....
印尼姐姐又好靜, 我地2公婆又唔多講野既, 想昭下D在職媽媽係點教你地既BB KA?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

BB大D瞓嘅時間會少D. 可否BB夜少少9:00 p.m.瞓, 你就可以多半個鐘時間同佢講下故仔, 玩下遊戲. 另外, 週末, 假期就全天候陪住bb. bb一到兩歲大就俾佢返N班, 多D小朋友陪佢玩.

男爵府

好媽媽勳章

其實bb仲好細, 唔使擔心佢學唔到野住. 我地都係在職mama. 都係放工先對住bb. 唔使擔心喎~ 我地得, 你地一樣得.

其實8個月既bb都成日瞓. 我個囡嗰時每日都瞓兩覺晏晝覺架. 咁工人姐姐對佢既時間其實得4/5個鐘到. 好多時朝早bb既野都係我搞掂. 換片, 餵早奶, 洗面, 刷牙仔....都係我一手包辦架.

都放工, 如果就到時間就會自己餵返飯仔. 總之一放工又係自己包辦. so我覺得阿囡覺野ok.

最成功係阿囡1.5歲幫佢戒到片. 講野自自然就學架啦. 阿囡依家差唔多兩歲. 我地講一句, 佢會跟住講一句(所以大人講野架小心啲)

阿囡依家瞓覺既時係係10.30. 所以唔使擔心少時間陪佢. 其實都好多時間架. 星期六日, 例牌全日. 阿囡咁耐以黎真係無假手於人架. 每日如是, 只要有恆心就得架啦.

首頁

尾頁

跳至