自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

市面上太多選擇, 我地打算買一手琴, 學得高級D會換隻靚D的琴, 唔知有無推介初學用的琴呢?

男爵府

我希望個女可以認真學落去, 所以我想買架琴係屋企, 可以陪佢練琴~ 我都唔會買太貴, budget都係$3萬樓下. 電子琴我唔考慮啦, 因為識彈琴的朋友話彈落去的手感好唔同, 叫我情願買二手琴都唔好買電子琴. 我都睇過2手琴, 不過都好貴, U1二手都要3、4萬, 仲要唔知上一手用成點...

男爵府

LMCK, 我記得你~ 你生左兩個啦? ^__^

本來我都打算買架平平地的二手琴, 但係睇完後, 都唔知點揀好~ 如果買架平平地的一手琴, 我地都負擔得起, 最重要係我好想好想個囡學琴, 我會盡辦法叫佢學/練, 如果俾佢練兩練就停~ 不過我D朋友都話O甘細個, 無可能一次過練成個鐘琴, 只要keep住每天都有彈幾次就ok啦~~

原帖由 LMCK 於 11-2-12 16:43 發表
hialice, 我地都係0612媽咪呀, 我有買琴比仔仔, 買左個30幾年的Yamaha二手琴, 4千大元咋, 而家學緊, 佢會練琴 , 但每次大概練5分鐘就唔想再練, 所以我都會慢慢黎, 唔會太強迫佢練, 怕佢反感. 所以我都建議你唔好買 ...

男爵府

我阿囡每次行過tom lee都要入去彈下琴, 我見佢o甘鐘意, 咪問佢想唔想學, 佢話想。其實都問左大半年, 佢次次都話想, o甘咪俾佢學下囉~ 我細個都有學過琴, 不過都係半途而廢! 希望阿囡可以學到8級啦~

我都係睇左kawai k3, 依家做特價, 我地都考慮中。你的老師好唔好, 可唔可以介紹俾我? (我住港島東)

原帖由 w_y 於 11-2-12 18:45 發表
我女3 歲幾時買左部Kawai K3, 而家柏X 約三萬幾, 雖然唔係咩靚野, 總算全新琴唔怕人呃, 買琴音一定要準, 二手琴自己唔識, 我都驚驚地, K3 慳慳地夠晒佢練習用. 我本身好鍾意音樂, 細個無恒心, 而家同佢齊齊學, 佢上 ...

男爵府

我都有考慮過, 所以都想買kawai, 起碼賣出去都多人買~ 去tom lee個sales介紹hoffmann & kuxxx, $17000有一部新琴, 不過個牌子我唔識, 萬一真係要賣都唔知有無人要....

男爵府

哈哈, 你個仔都幾搞笑~
我屋企附近的琴行好早休息, 就唔到我放工時間, 但係我又想陪佢練~ 租琴的地方我都去過, 不過租得出的琴一定係好殘... 其實有太多人叫我想清楚, 買個二手琴用住先, 不過我又唔識揀... 真係好煩惱...

男爵府

Thanks! 多謝你的十卜! ^__^

首頁

尾頁

跳至