跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無bb有頭泥問題呢??

除左用olive oil可以搽去清潔之外,有咩方法可以無哂頭泥,同埋幾時會無哂架????
請各位mami分享下~

健健康康,快高長大啊~

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問過幾個陪月姨姨及好多有經驗的媽媽...
佢哋都話橄欖油最有效...
你俾D耐性啦~~ 勤力D搽!!! 勤力D捽!!!
我BB頭泥算勁, 我努力咗約一星期... 而家好靚喇!!!

男爵府

原帖由 QQQme 於 12-2-2011 19:48 發表
問過幾個陪月姨姨及好多有經驗的媽媽...
佢哋都話橄欖油最有效...
你俾D耐性啦~~ 勤力D搽!!! 勤力D捽!!!
我BB頭泥算勁, 我努力咗約一星期... 而家好靚喇!!! ...

我有用橄欖油,但好難搽得甩....d皮好厚下...
你用橄欖油full幾耐呀???係唔係之後用水再搽走去呀??

健健康康,快高長大啊~

大宅

我用baby oil大概兩星期甩晒

複式洋房

醫生教我先用油敷一陣加少少按摩 然後用洗頭水起泡 再用頭刷刷甩

原帖由 siuting111 於 11-2-12 21:44 發表

大宅

試下用"甘油" la,去藥房買,同藥房講係for bb去頭泥,佢地就知係邊種,一日搽兩次,每次滴幾滴甘油再加一兩滴水,搞下佢,幾日就甩晒 ga la
如果bb皮膚乾燥都可以搽少少ga

男爵府

原帖由 siuting111 於 11-2-12 21:44 發表

我嘅做法係...
先用棉花棒將橄欖油厚厚地敷喺頭泥上...
待20-30分鐘後...
用棉花棒輕輕捽, 輕輕摌...
D頭泥就會一片片咁被摌起...
然後用暖水洗or抺頭... 就OK喇!!!
一兩次係清唔晒架~
要日日搽... 每次要整成個幾鐘架!!!
約一個星期... 靚晒~~

男爵府

原帖由 QQQme 於 14-2-2011 17:16 發表

我嘅做法係...
先用棉花棒將橄欖油厚厚地敷喺頭泥上...
待20-30分鐘後...
用棉花棒輕輕捽, 輕輕摌...
D頭泥就會一片片咁被摌起...
然後用暖水洗or抺頭... 就OK喇!!!
一兩次係清唔晒架~
要日日搽... 每次要整成個幾 ...

我個仔頭頂,好似甩皮咁,一片片既...又似頭皮..
我用olive oil full左之後,再用水卒囉...
但乾左之後,都重d頭皮痴係度...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 siuting111 於 11-2-15 14:22 發表

我個仔頭頂,好似甩皮咁,一片片既...又似頭皮..
我用olive oil full左之後,再用水卒囉...
但乾左之後,都重d頭皮痴係度...

敷完後, 唔係即刻用水捽架!!!
仲油淋淋嘅時候, 用棉花棒"摌"D頭皮,
一片片咁"起"...
要整好幾日先會變靚架!!!

大宅

上次見醫生,佢叫我唔好心急!大概一星期整二次!方法同你地講一樣,大約三個星期清嗮lu!

男爵府

原帖由 QQQme 於 15-2-2011 19:51 發表

敷完後, 唔係即刻用水捽架!!!
仲油淋淋嘅時候, 用棉花棒"摌"D頭皮,
一片片咁"起"...
要整好幾日先會變靚架!!!

阿仔d頭皮,一濕水or濕oil,就睇唔到...
等佢乾左之後,先見到d頭皮...我就起d頭皮囉...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 super2046 於 15-2-2011 21:33 發表
上次見醫生,佢叫我唔好心急!大概一星期整二次!方法同你地講一樣,大約三個星期清嗮lu!

希望係啦...mouth:

健健康康,快高長大啊~

男爵府

頭泥唔整有冇問題 ?? 佢自己會慢慢甩嗎 ??

首頁

尾頁

跳至