自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

畀面勳章

仲要死不悔改,
只係賴人而冇自我反醒,
呢o的人已經浪費教育資源,
唔應該仲俾綜援佢...

畢業 3年 攞綜援年半
中大碩士 200次見工失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808&av_id=14971113

侯爵府

畀面勳章

睇埋下半集

模擬見工記
面試零眼神接觸遭狂插

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110214&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14970809

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢比籍口自己啫...
佢呢d先叫'聰明',讀咁多書都係等政府養,不知所謂!!

侯爵府

睇佢interview 就想死啦! 以為中大畢業 就好勁咁! 問佢兩年搵工其間有d咩做, 夠膽死話日日係商場"hea", 個interviewer話佢兩句仲變埋臉, 搵鬼請佢咩!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

熱血勳章

個agent鬧得好啱!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個friend 仲係dr 都無人要! 咁有幾個原因既, 1, 佢地所以高不成, 低不就, 比左咁多學費, 少$既一定唔想做.
2. 讀左咁多年書, 但0工作經驗, 好多人都係無social skills, 一interview 就衰架啦

珍珠宮

畀面勳章

咁多人碩士畢業, 點解偏偏係佢要攪到咁呀??? 好明顯, 係佢問題啦!!!

仲要話係教育失敗, 佢咁樣仲影衰佢母校啦!!!

夠膽叫生果報請佢囉!!!!!

面試幾百次唔代表人地唔想請人, 問下佢interview前有冇做足準備功夫先? 有冇諗下點答人地既問題, 識唔識答得得體d比人感覺佢有上進心先? 仲有, 有冇犯見工大忌 (遲到, 吋咀, 想搵著數...)

好似呢個FB上做HR既網友有以下親身體驗...

She: 我想搵份工長線發展
Me: 咁點解你之前半年轉一份工呢?
She: 因為學唔到嘢同埋D公司好亂,有好多人走呀!
Me: 咁你想搵邊D公司呢?
She: 唔知呀,睇下interview時D公司點offer囉!

咁既對答, 你請唔請先?!

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

又係D等政府養既垃圾

子爵府

環保接龍勳章

我覺得佢好明顯有自閉傾向, 只係活在自己既世界, 不過係佢細個既年代仲未有呢方面既認識同訓練, 咁就一世

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

不知所謂

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 natzuki 於 11-2-14 09:05 發表
個agent鬧得好啱!

成日話好大壓力,好壓迫,用晒d精力讀書搞到冇精力係人際關係同社交方面發展?!社會好正常嫁,
無人請你好正常,
無人願意嫁你/搵你做男友好正常,
無人同你做朋友都好正常…
問題出係佢自己身上,後生遙遙唔改變自己就話人唔比機會佢,成日將個碩士掛係口邊,如果佢去街邊掛個碩士牌乞食,睇下有冇人會施捨比佢?實比人鬧多啦,而最唔正常o既就係社署,每個月要比$18xx蚊佢去商場HEA

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢比生果報擺左上台.....................

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我身邊都有D朋友不停讀書, 讀幾個DEGREE, 係都唔返工, 我懷疑佢地係唔想面對現實囉, 仲想停留做學生既階段

伯爵府

畀面勳章

好老實 ,係個人問題。我公司有兩個高分xx,打個電話都口窒窒,睇到都O嘴,我更落重藥教仔:教佢做人要識轉彎、能屈能伸、同埋EQ好緊要。。。
原帖由 A346 於 11-2-14 08:50 發表
仲要死不悔改,
只係賴人而冇自我反醒,
呢o的人已經浪費教育資源,
唔應該仲俾綜援佢...

畢業 3年 攞綜援年半
中大碩士 200次見工失敗
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110214& ...

大宅

原帖由 QQilky 於 11-2-14 09:14 發表

可能真係讀書讀到佢痴痴地

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢係唔係博出位GA?
我地正常見工,點會同人講自己平時得閒會去商場HEA?!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好怕個 d 一條氣讀到 "石屎" 先出黎做野 , 無工作經驗仲好 "6 + 1"

大宅

agent 係一個好叻家長, 之前佢係我地學校開講座, 叫d父母唔好保護得d小朋友太好, 免得"高分低能"

原帖由 natzuki 於 11-2-14 09:05 發表
個agent鬧得好啱!

首頁
12345...6

尾頁

跳至