論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

2個月前經一間幾個朋友用過ok的agent請一個印印. 佢未嚟過香港, 25歲, 未婚, 有2年印尼湊7個月大bb經驗. 當時十萬火急, agent話in過佢好乖好純, prefer湊bb, 只係廣東話差少少, 所以上一round(當時講緊個多月前)冇refer佢俾客人.

工人10/2到香港, 諗住俾佢留幾日喺boarding house, 等埋個香港驗身報告, 預計15/2接佢番嚟屋企幫手湊我3個月大嘅bb. 點知今日追問agent驗身報告出咗未(琴日已追咗一次), agent話未, 仲順帶同我講, 話個姐姐可能好緊張, 只可以溝通到好簡單嘅廣東話, 有時同佢講嘢佢好似唔明咁, 叫佢簽個名又手都震晒. agent suggests俾佢留多幾日喺boarding house先, 遲d先接佢.

我21/2要正式番工, 依家真係進退兩難! 個姐姐咁冇膽, 我點放心交個bb同間屋俾佢睇? agent咁講我都唔知係佢負責任定係個姐姐真係好大問題?!

依家錢就俾咗, 時間亦等咗, 究竟應該等多幾日接呢個工人, 定係要agent換人? 其實我最想直頭搵過間agent搵完約工人, 但係唔知俾咗嘅agency fee係咪攞唔番, 兼夾要補一個月+機票俾個工人走? 我可以點做?? 請各位指點一下!

大宅

畀面勳章

個工人係好係醜都接咗返來自己睇下究竟係咪真係好似agent咁講到咁差先,反正留喺佢果度多幾日又唔見得會冇晒啲問題既,起碼返到來自己觀察下個工人適唔適合你屋企,若然係唔適合既話就早啲換過第二個麻。

民房

工人咁樣咁驚似未出過國打工. 不過, 乜都好, 都係接左佢番黎先. 睇吓佢做唔做到野至算.

別墅

1. 驗身報告好快出ga, 一兩日都有架啦...點解agent咁拖既? 會唔會有咩問題?
2. 留多幾日house有咩作用?? 早d黎屋企適應好過啦!

別墅

驗身報告 within one day in my case.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Hebefish 於 11-2-15 15:04 發表
1. 驗身報告好快出ga, 一兩日都有架啦...點解agent咁拖既? 會唔會有咩問題?

that is very importance

男爵府

好媽媽勳章

個驗身agent話星期五做, 今日再追佢話出咗result冇問題, 會叫人去拎回來. Agent話個工人今日表現有改善, 應該星期五或六可接回家. 我問佢function到有冇7-8成, agent話只得5成左右, 可能佢個人太緊張, 教完幾個程序都唔可以完整做番出嚟=.= 我同agent講咗, train埋呢幾日都唔得嘅話我寧願換人.

又問過另一間agent, 佢都suggest既然錢都係俾咁多, 不妨train多幾日接番嚟睇吓得唔得. 希望佢真係只係緊張, 唔係home sick 之類啦. 多謝大家意見, 祝我好運喺啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

you have to pay one month in lieu if u don't want her and the plane ticket back. Language is a major problem. Also, she may be too nervous. I will never hire someone who has never worked abroad.

You can start interviewing new maids now but take her home to see for yourself.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Woojojo 於 11-2-15 23:28 發表
個驗身agent話星期五做, 今日再追佢話出咗result冇問題, 會叫人去拎回來. Agent話個工人今日表現有改善, 應該星期五或六可接回家. 我問佢function到有冇7-8成, agent話只得5成左右, 可能佢個人太緊張, 教完幾個程 ...

Good Luck!

男爵府

好媽媽勳章

I am prepared to pay the air ticket, but for the notice in-lieu, I will try to bargain with the agent and let the maid to resign on her own. You are right, language is a very big concern, if this goes with a nervous character, I will not take that maid to play safe.

原帖由 Jasmine-4711 於 11-2-15 23:33 發表
you have to pay one month in lieu if u don't want her and the plane ticket back. Language is a major problem. Also, she may be too nervous. I will never hire someone who has never worked abroad.

You ...

男爵府

好媽媽勳章

Thanks !!

原帖由 lily-of-valley 於 11-2-15 23:41 發表

Good Luck!

大宅

i will take her to home & train her before i back to work, for better & earlier adaptation for her, & lessen my worry too, not guessing & guessing which is useless

大宅

好媽媽勳章

你知唔知溝通唔到會好大件事架?做家務都無所謂,湊bb就真係唔好玩啦!我家姐姐又係咁,請果時話識少少廣東話,來到時根本溝通唔到,佢細膽到自己都care唔到,又無記性,點care我個bb?最慘你以為佢明,其實佢唔明。

男爵府

好媽媽勳章

Yes, so I will take my baby with me to receive the helper this Fri or Sat and test her babysitting ability on the spot. If she doesn't seem to be ok, I will probably not take her home. If she seems ok, I will take her home and try a couple of days.

原帖由 Nail 於 11-2-16 02:23 發表
i will take her to home & train her before i back to work, for better & earlier adaptation for her, & lessen my worry too, not guessing & guessing which is useless

男爵府

好媽媽勳章

呢個正係我最擔心嘅 !

唔識可以教, 但聽都聽唔明, 又唔知係咪真係識湊BB, 再加人生路不熟又細膽, 條人命喺佢手好危險! 依家我姑9可以幫我stay home睇1個星期, 我先至考慮接佢番屋企試吓, 如果冇人睇我一定唔會試!

你最後有冇換人?

原帖由 careysum 於 11-2-16 12:43 發表
你知唔知溝通唔到會好大件事架?做家務都無所謂,湊bb就真係唔好玩啦!我家姐姐又係咁,請果時話識少少廣東話,來到時根本溝通唔到,佢細膽到自己都care唔到,又無記性,點care我個bb?最慘你以為佢明,其實佢唔明。 ...

侯爵府

make sure her body check result is ok first before giving your 3month old bb to her la.

原帖由 Woojojo 於 11-2-16 17:45 發表
Yes, so I will take my baby with me to receive the helper this Fri or Sat and test her babysitting ability on the spot. If she doesn't seem to be ok, I will probably not take her home. If she seems ...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

I have to pay $600 for the report, so I must insist to have a copy of it!

原帖由 chan328 於 11-2-16 21:51 發表
make sure her body check result is ok first before giving your 3month old bb to her la.

男爵府

好媽媽勳章

"驚死又有驚死既好,凡事2面睇"<--呢個希望真係好運降臨喺我身上啦!

個agent應該都係老實嘅, 佢知我係幾個朋友refer嘅, 點都要keep住自己商譽. 留多幾日喺boarding house我諗佢都係想睇真d個工人係咪蠢到冇得救啩?!

原帖由 sophielau 於 11-2-16 22:03 發表
與其都黎左,走又要比錢,不如早些的佢返來試下做先啦,train得佢2個星期,係龍係蛇咩都知啦.到時先考慮用or 不用啦

點解Agent suggest留佢係boarding house,一定有野隱瞞,係未body check有問題?我個agent早前suggest我 ...

首頁

尾頁

跳至