家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位洗完D衫會吾會有縮味, 本人係用洗衣球+消毒洗衣黎洗衫, 但有時會覺得D衫好似有"縮"味, 有時就冇, 請指教.
mickey

大宅

會唔會曬下太陽好D呢?
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

子爵府

原帖由 mickey_love 於 11-2-16 13:46 發表
請問各位洗完D衫會吾會有縮味, 本人係用洗衣球+消毒洗衣黎洗衫, 但有時會覺得D衫好似有"縮"味, 有時就冇, 請指教.

我估應該係d汗漬未洗淨,洗完之後浪干的時期好長;令細菌有機會滋生,發出異味(up 味)。
我建議你邊件衫有味,就獨立處理嗰件衫;睇吓係件衫的問題,或者係洗衫/浪衫/皂粉問題。
你部機幾多轉?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

搬左之後試得多, 好多時係乾的時間太長,冇太陽曬到, up左一晚就有味. 但件衫一有up味就好難去除, 一濕D味又番黎. 可以試下洗衫加洗衣液+D醋, 我E+係咁洗, 會好少少.

珍珠宮

畀面勳章

你洗完衫有冇即刻攞去曬呀 ? 因為洗完衫, d 衫係洗衣內焗住都會"縮"味架

大宅

如屋內浪衫, 我會開風扇吹.

伯爵府

將有味d衫用白醋加水, 浸下過清再用機洗, ok 架啦!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 mickey_love 於 11-2-16 13:46 發表

部洗衣機用左幾多年?如果用左幾年,可能入面積聚很多污垢,黴菌....會令衣物有異味
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

象牙宮

原帖由 wong2323 於 11-2-18 13:22 發表
部洗衣機用左幾多年?如果用左幾年,可能入面積聚很多污,黴菌....會令衣物有異味

見過一戶人家, 部洗衣機脏過我的拉吸桶.

洗衣機其實都要清潔, 清潔后用水沖一沖/ 濕抹也可以.

我連拉吸桶, 掃把都拿去洗干淨. 冇臭也冇異味!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 333s 於 11-2-19 12:16 發表

見過一戶人家, 部洗衣機脏過我的拉吸桶.

洗衣機其實都要清潔, 清潔后用水沖一沖/ 濕抹也可以.

我連拉吸桶, 掃把都拿去洗干淨. 冇臭也冇異味!

洗衣機又唔可以拆出黎沖, 請問可以點洗?

子爵府

原帖由 stesuk 於 11-2-21 00:46 發表

用空機洗衫,加漂白水,洗d爛布就得架啦。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 stesuk 於 11-2-21 00:46 發表

如果部洗衣機用了幾年,而從未洗過的,最好就用洗衣機專用洗淨劑清潔一次,洗衣機專用洗淨劑在各日式百貨公司/日X城有售,約十零蚊1件
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

好媽媽勳章

而家天氣好潮濕, 最近我家啲衫 & 毛巾有up味.

我覺得係啲衫乾唔透, 所以有up味.
最近, 我試過好認真咁等件衫乾透, 就真係無up味.

我同樓主一樣, 係用洗衣球 + 滴露 洗衫.
而部洗衣機係新既, 只用左半年.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

原帖由 小肥兔 於 11-2-17 10:49 發表
你洗完衫有冇即刻攞去曬呀 ? 因為洗完衫, d 衫係洗衣內焗住都會"縮"味架

已經即刻掛, 但有時一冇陽光晒就會有味
mickey

大宅

原帖由 pineapple0983 於 11-2-21 09:42 發表

用空機洗衫,加漂白水,洗d爛布就得架啦。

咁請問應該用幾多漂白水, 而漂白水係未直接加係D爛布呢? 會吾會洗完成機都係漂白水味架!
mickey

子爵府

原帖由 mickey_love 於 11-2-23 10:01 發表

咁請問應該用幾多漂白水, 而漂白水係未直接加係D爛布呢? 會吾會洗完成機都係漂白水味架!

我就同用皂粉差唔多份量,照正常程序洗一次;下一機衫唔見有漂白水味喎。
d衫有up 味都話左咯,係干衫時空氣唔流通,時間耐左;其實最主要係d汗漬末清曬,就會有味。

複式洋房

係室內浪就要通風

珊瑚宮

環保接龍勳章

我唔用衣物柔順劑同轉用結霸就無左縮味呀
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

縮味同嗡味唔同.
納米樂話專去衫縮味.
買咗未試.
玩具萬歲!

禁止發言