自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我c6家低一般,我同c6一路都係靠自己,我地2個自己儲$$結婚擺酒買樓,當然無咁多$$擺酒店, 就擺酒樓,同買左間平平地既樓喇。
我c6 有個親戚同佢一樣大,屋企有少少米既,樓買埋俾佢,出$$俾佢做生意仔, 一聽到我地結婚, 就出$$俾佢地結婚 (佢地拍左拖唔夠一年), 擺5星級酒店, 個時都有串我地擺酒樓。
佢地家人好大口氣,個有米親威個老豆仲串我住個地區唔值$$, 其實我同c6 加埋而家收入唔差 (over $ 50k per month), 有時我會諗,係咪第日有女既話,叫佢搵個有家低既好0的呢?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有屋企幫係好
但自己有實力
一分一毫咁賺返黎仲應該自豪
再者妳兩公婆都月入過5萬
唔錯啦

男爵府

緊係靠自己好啦, 但有父蔭靠都唔錯...但我什麼都冇得靠

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

當然個男仔有上進心,勤力好,否則要睇 62 99 面色!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

環保接龍勳章

我覺得好多野係控制唔到架. 所以個女開心快樂一生就好了. 有冇錢唔係問題, 當然唔好講赤貧咁極端的case.

禁止訪問

大宅

但係有時0的說話真係好難聽,我地岩岩畢業搵得少, 個親威仲串我地" 下??大學生都係搵個萬幾蚊呀?" 個時我先知父蔭既重要性......

原帖由 biancaho7 於 11-2-16 14:34 發表
有屋企幫係好
但自己有實力
一分一毫咁賺返黎仲應該自豪
再者妳兩公婆都月入過5萬
唔錯啦

男爵府

靠自己講出黎都理直氣壯d又唔洗睇6299面色,不過開頭一定辛苦
靠父蔭會起步得舒服好多,但之後都要睇下生唔生性,老豆無可能養佢一世,除非係d勁有錢富豪,不過有錢到咁又有第二d麻煩野

講到尾最緊要搵個有上進心肯做既男仔,如果係大食懶,靠自己或父蔭都死

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

好仔不論爺田地,好女不論嫁妝衣

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最好係有父蔭但靠自己

(我無父蔭)
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

最好兩樣都有

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都同意,兩様都有就最好

珊瑚宮

環保接龍勳章

你唔洗咁諗...
1)大把有父蔭的, 搵唔錢到架...老左會係一pat c..
2)可以俾到父蔭個仔的老豆可能都係無父蔭先至搵到錢架

我一d都唔會 我老公本來有父蔭, 但老爺死得超早, 奶奶唔識當家. 所以我老公係無父蔭的.
但我一d都唔, 我大把親戚有父蔭, 但我睇唔到佢有幾特別喎....大家過多30年先再比拼下....

原帖由 Kelove 於 11-2-16 14:45 發表
但係有時0的說話真係好難聽,我地岩岩畢業搵得少, 個親威仲串我地" 下??大學生都係搵個萬幾蚊呀?" 個時我先知父蔭既重要性......

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

靠父蔭好,冇咩問題,唔係人人有福份可以靠父蔭,但我就要靠自己喇!:(

禁止訪問

大宅

題外話,唔理父蔭定靠自己, 女人真係要搵個比自己有米既好, 我有個朋友,佢搵多過個老公好多, 佢供樓養車, 個老公有第二個,離婚時仲要同佢分樓、車同錢.... 人又無錢人無埋, 好慘....

原帖由 EVA222 於 11-2-16 14:41 發表
靠父蔭好,可惜我無,捱的過程中,磨滅好多歲月.
我女拍過兩個霉得得,開始開竅,覺得有家底會較好,我女都算年青有為,年薪有40個,再升職又加薪,我有時都會講,嫁個搵皮零,又無家底,即是你養埋佢囉. ...

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我老媽子以前在廣州係大戶人家,7 兄弟個個自己都有一個工人,日本仔時走去香港亦可有隊人帶槍護送,到左香港無左大半身家,阿爺再做廠,但又比日本在港島區炸平,老媽在香港日治時代也有錢讀書,她是在德貞中學畢業,阿爺死後,家財散盡,個個舅父都唔掟檔,因從小就唔使做!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至