跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我現在36W,下星期足月。
但之前已經有兩次血壓高,而要入院。
今日去產檢,又度到血壓高,明日要再入院。
醫生重話叫我考慮下星期足月後催生。

有冇人試過要催生,請問係點架?
好驚啊。。。。

複式洋房

我都係, 現在37週2日, 1月中開始發現血壓高, 當時即刻入院觀察, 抽血驗尿都無毒血証, 之後覆診次次度血壓都高, 最近再驗血驗尿都係無毒血証, 醫生都叫我下星期覆診時, 血壓再高的話, 建議我催生. 不過我都唔怕, 都叫足月呀嘛, 我個b 照過有5磅6, 醫生話, 個b 會輕d

大宅

畀面勳章

點先係高血壓?

我次次去產檢我都係"澤介", 140/8X.
醫生話叫我一星期一次返去健康院CHECK住, 我就黎38W喇, 佢冇叫我返醫院CHECK WO~~ 我會唔會有事架?

等待驗證會員

我都沒有蛋白尿, 都5明點解次次都高。但一入院量又唔高喎.....
其實我係怕未準備好,因工人未到, 公司本身亦預定放前2後8....D 野PASS到一半....硬係覺得心理上好大壓力...
加上上網睇, 催生好似好辛苦咁,所以都幾擔心同驚....

原帖由 heunheun 於 11-2-17 21:34 發表
我都係, 現在37週2日, 1月中開始發現血壓高, 當時即刻入院觀察, 抽血驗尿都無毒血証, 之後覆診次次度血壓都高, 最近再驗血驗尿都係無毒血証, 醫生都叫我下星期覆診時, 血壓再高的話, 建議我催生. 不過我都唔怕, 都叫 ...

等待驗證會員

上壓好似over 140就高, 下壓過90就高。
咁佢冇叫你入院, 應該都唔算高既~ 你唔洗擔心啊~如果你覺得有唔舒服,就要即入院!

原帖由 mizmizmiz 於 11-2-17 23:04 發表
點先係高血壓?

我次次去產檢我都係"澤介", 140/8X.
醫生話叫我一星期一次返去健康院CHECK住, 我就黎38W喇, 佢冇叫我返醫院CHECK WO~~ 我會唔會有事架?

大宅

我32w時都因為血壓高,去左瑪麗住左一晚,較過d藥之後就正常番,依家38w喇,但最近依2日又高番,上壓都叫正常,但下壓坐定定都會去到8x-9x,唔知過2日去覆診醫生會點講呢?

如果真係唔舒服,要入院又洗唔洗帶走佬袋呢?

大宅

畀面勳章

係囉~ 其實我都想知如果有咩唔舒服, 要唔要拎埋走佬袋入院...?

原帖由 sugar9413 於 11-2-18 14:12 發表
我32w時都因為血壓高,去左瑪麗住左一晚,較過d藥之後就正常番,依家38w喇,但最近依2日又高番,上壓都叫正常,但下壓坐定定都會去到8x-9x,唔知過2日去覆診醫生會點講呢?

如果真係唔舒服,要入院又洗唔洗帶走佬袋呢? ...

大宅

畀面勳章

claudialuk,我岩岩問左私家醫生關於催生痛唔痛問題,佢話痛法其實同自然冇分別,分別在於催生係一下子痛而自然痛係慢慢慢慢痛,所以所有人都覺得催生係痛啲!
原帖由 claudialuk 於 11-2-17 18:35 發表
我現在36W,下星期足月。
但之前已經有兩次血壓高,而要入院。
今日去產檢,又度到血壓高,明日要再入院。
醫生重話叫我考慮下星期足月後催生。

有冇人試過要催生,請問係點架?
好驚啊。。。。 ...

等待驗證會員

我出院了~
最後醫生話暫未須要催生, 再睇情況先~
始終催生都有風險, 而且我情況又唔係差。

嗯...我諗,執好了走佬袋, 有咩事叫老公拎去囉~ 始終去到醫院, 都唔係話生就生, 好多時都要陣痛好耐....不過都睇下咩情況, 如果見紅,穿水....應該拎埋都OK!如果只係肚痛,又唔知係咪, 或者唔洗拎住掛....

等待驗證會員

明白。
謝謝你特登幫我問呀!唔該晒~

我暫時5洗催生住,下星期四再覆診,到時再睇下啦~
如果都只係血壓高,無蛋白尿,我諗5洗掛!
始終我都想阿B自自然然咁想出至出。

原帖由 mizmizmiz 於 11-2-19 13:53 發表
claudialuk,我岩岩問左私家醫生關於催生痛唔痛問題,佢話痛法其實同自然冇分別,分別在於催生係一下子痛而自然痛係慢慢慢慢痛,所以所有人都覺得催生係痛啲!
...

子爵府

我都好驚催生呀, 最好BB自然到時到候出世啦...

等待驗證會員

之前入院,見旁邊兩位媽咪都係要催生,情況一個係過了預產期,另一個則是bb size太大.....

所以,感覺上催生都好普遍咁....

希望大家bb都係自然出,都順利出啦~日子越來越近,好緊張啊!

大宅

我上一胎係催生的, 原因係41週仍然未有作動徵兆. 果時都係施施然入院做d例牌檢查, 然後check下你子宮頸夠唔夠軟, ok就同你人工穿水, and then落催生藥, 冇幾耐就開始陣痛, 感覺係第一下陣痛已經幾痛下架啦, 跟住情況應該同一般自然作動孕婦冇乜分別, 都係越痛越密同越同越耐, 直到宮頸口開到十度姑娘就叫你試生.

複式洋房

我而家39w bb7磅幾..醫生話個頭仔仲未落盤骨...唔知如果過左40w醫院會唔會幫我催生呢..而家陀bb越黎越重..真係想佢早d出世呀

複式洋房

我現在38週, 星期一已經開始放產假, 但係我呢個星期血壓都好高, 我明天要去產檢, ,我怕明天醫生會叫我入院催生

大宅

畀面勳章

我今日去健康院檢查,就係因為血壓偏高轉介入左院,入左黎血壓ok 但原來check到有滲胎水,家下仲見左紅就係咁我依家等緊催生喇!

複式洋房

原帖由 heunheun 於 11-2-22 17:11 發表
我現在38週, 星期一已經開始放產假, 但係我呢個星期血壓都好高, 我明天要去產檢, ,我怕明天醫生會叫我入院催生

今日產檢, 終於決定星期五入院, 星期六開始催生, 其實我有d 驚

等待驗證會員

祝你地生個可愛BB 呀!加油!

哎....我聽日都覆診....我都驚緊要催生....因公司要我返到下星期二....我重未放產假呢....

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

複式洋房

我上一胎都係催生,我就唔覺佢有收多到錢,不過因為係催生,所以係特別痛咁,一黎就黎,我要打無痛分勉,就要俾多1萬蚊 ($5千醫院,$5千俾麻煩醫生),但個婦科反而唔覺佢有著數。

原帖由 vivicui 於 11-2-24 16:33 發表
請問私家催生大約收幾多錢?因為我私家醫生曾多次建議我催生。唔知系唔系因為催生賺錢多啊?謝謝

首頁

尾頁

跳至