論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人做左一個月, 出左一個月量比佢
(其中$3000比左a準) , 之後一個星期後..
2/15 放假當天,一直沒有回家 , 連a準亦找不到 , 佢d物品/用品亦帶走了 , 但留底多件衫,褲...
到16號,仍未有消息,我fax左終止合約比入境處了...
今天,a 準call我 , 話個工人翻左去攞翻passport. 下一步可能去勞工處 , 叫我先去勞工處追回工人一個月的代通知金先 !!

我仲可以點做 ????

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

哎呀, 你吾應該 fax 終止合約比入境處, 咁就變左系你炒佢, 要你補一個月代通知金. 你應該報警, 當人口失蹤, 另通知 Immigration 話工人失蹤 ( fax 埋你報差館嘅 record 紙 ), 咁就系工人欠你一個月代通知金.

你 fax 去 Immigration 終止合約, 有無話系工人失蹤, 所以終止合約 ? 如果有, 去差館報人口失蹤先, 再攞晒所有資料去勞工處備案先.

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 13:03 發表

工人做左一個月, 出左一個月量比佢
(其中$3000比左a準) , 之後一個星期後..
2/15 放假當天,一直沒有回家 , 連a準亦找不到 , 佢d物品/用品亦帶走了 , 但留底多件衫,褲...
到16號,仍未有消息,我fax左終止合約比入境處了...
今天,a 準call我 , 話個工人翻左去攞翻passport. 下一步可能去勞工處 , 叫我先去勞工處追回工人一個月的代通知金先 !!

我仲可以點做 ????

等待驗證會員

> fax左終止合約比入境處了

你內容講乜? 有無提及工人無故失蹤?
如果做錯咗或講得唔清楚, 都唔緊要, 快d補救番就得, 補多封信講清楚你既情況

agent有時會同工人扯貓尾, 小心!! agent不能盡信!!

你快d先佢一步, 去勞工處追討工人一個月代通知金(同其他損失), 因為佢無故失蹤, 欠咗你一個月代通知金, 快快快!!

如果比工人告上法庭, 請參考我呢篇文章
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &page=1#pid48843850

複式洋房

終止合約內容係寫 .. 因工人放假當日到現時一直未回來,一直找不到她 , 連a準都找不到她,及發現她日用品/隨身物品都帶走,她無故曠工,因此終止合約.

今天...
我已經報左警, 警方通知他們做不到任何野,只係開file for record.

我已經去左勞工處追回一個月代通知...
佢話呢個妹,未有上過黎,暫沒有佢追究的記錄,所以勞工處會經a準找她,如找到她雙方會再約見..

佢只係做左一個月多d,如果佢上去勞工處,,
請問佢有咩野可以攞黎屈我???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 18:40 發表
終止合約內容係寫 .. 因工人放假當日到現時一直未回來,一直找不到她 , 連a準都找不到她,及發現她日用品/隨身物品都帶走,她無故曠工,因此終止合約.

今天...
我已經報左警, 警方通知他們做不到任何野,只係開file for ...

機票錢, 路費, 人工, 哩啲都係要俾的.

佢屈你的, 可以係:
一個月代通知金(話你即炒佢冇俾通知期), 短付工資(佢咁樣走你都出唔到糧俾佢).

複式洋房

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-18 18:44 發表

機票錢, 路費, 人工, 哩啲都係要俾的.

佢屈你的, 可以係:
一個月代通知金(話你即炒佢冇俾通知期), 短付工資(佢咁樣走你都出唔到糧俾佢).

機票路費及佢之後嘅一星期人工我可以比(因為合理)
但我無話炒佢,唔通佢呢d可以屈我?係佢自己失蹤啊!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 19:35 發表

佢哋係咁ga啦! 自己唔想做就一走了之, 跟住屈僱主一個月代通知金, 就算屈唔到, 佢又唔駛賠代通知金, 因多數喺第1次審裁處就和到, 官o既論據係僱主claim工人, 工人亦同時claim僱主, 到底係邊一方面主動終止合約都未知(未到仲裁階段), 對沖咗就算, 之後就談和解銀碼, 好多時僱主就會計數, 和嗰條數若然同要俾o既數(即本身應付而未付的人工, 機票...等)差無幾, 就和咗算數, 所以對外傭嚟講, 有咩蝕底jet?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

年初一二三, 你有無比佢放 ? lee 3 日系法定假期, 一定要放 ( 可以吾放正日 ), 佢未做滿 3 個月, 系可以扣番 lee 幾日人工.

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 19:35 發表

複式洋房

原帖由 twins214wy 於 11-2-18 22:16 發表
年初一二三, 你有無比佢放 ? lee 3 日系法定假期, 一定要放 ( 可以吾放正日 ), 佢未做滿 3 個月, 系可以扣番 lee 幾日人工.

佢做左一個月多幾曰,應該無得放初一二三假,我無比佢放,但照有人工囖!!!我做錯左??定係一定要放比佢,扣翻佢錢?

大宅

畀面勳章

未做滿三個月既法定假期係一定要放比佢,出糧果時先扣翻佢錢,你唔一定要放正日,可以補假或調假,總知就唔可以用錢代假。

子爵府

好媽媽勳章

嗰3000你直接畀agent? 係就預定要畀返3000個走佬工人!
如是,agent都信唔過!多啲上黎做功課預備走佬姐姐開你file
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點解要比3000agents?

大宅

原帖由 Hugo0804 於 11-2-19 10:25 發表

係lor

男爵府

原帖由 ckymimi 於 11-2-19 00:31 發表
佢做左一個月多幾曰,應該無得放初一二三假,我無比佢放,但照有人工囖!!!我做錯左??定係一定要放比佢,扣翻佢錢?

樓主, 你錯晒喇~~
工人雖未做滿三個月, 勞工假一樣要放比佢, 只不過係 no pay
or 叫佢唔放正日, 60日內補返假比佢

工人要還agnet fee, 唔關你事
你唔可以自己扣起直接比agent
如果agent 話要咁做, 佢"昆"你~~
因為佢無犯法, 如果工人玩野, 你隨時比工人告你under pay~~

如果樓主會再請工人
最好注意下喇~~
出糧 & 放假記錄一定要有簽收
唔好出cash, 最 basic 都要出cheuqe

珍珠宮

原帖由 Hugo0804 於 11-2-19 10:25 發表

因樓主話出咗糧, 其中3000俾咗AGENT(請睇第二行), 應該係工人還錢俾agent.

a) 咁樓主係出晒3580俾工人, 工人自己還俾agent?
b) 樓主只俾580工人? 另外3000俾agent?

如是b的話, 都好大機會要俾過三千蚊工人.

大宅

佢走得咁急,
您最好睇下家中財物好喎,

因為前排聽朋友說工人突然唔做,
返左印尼之後,
佢地屋企老人家先發現唔見左幾萬蚊,
唔怪得走得咁急啦

複式洋房

咁死啦,我出足3580比佢,無扣起人工,又無話60天內補翻假比佢。

3000 我無直接比a準,工人有張咭,定期去7-11 or OK入數,我有keep住入數單據.

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!我用file 入起放書架到,尋曰去完勞工處追回一個月代通知金後,念住搵翻d證據. 而家無左!

原帖由 chaklongma 於 11-2-19 11:53 發表

樓主, 你錯晒喇~~
工人雖未做滿三個月, 勞工假一樣要放比佢, 只不過係 no pay
or 叫佢唔放正日, 60日內補返假比佢

工人要還agnet fee, 唔關你事
你唔可以自己扣起直接比agent
如果agent 話要咁做, 佢"昆"你~~
因 ...

等待驗證會員

原帖由 ckymimi 於 11-2-19 14:46 發表
咁死啦,我出足3580比佢,無扣起人工,又無話60天內補翻假比佢。

3000 我無直接比a準,工人有張咭,定期去7-11 or OK入數,我有keep住入數單據.

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!我用file 入起放書架到,尋曰去完勞工處追回一 ...

冷靜點, 你未死得

多把口講可能令你有點唔誤會

出足糧 -- 你做啱
唔代工人還錢比agent -- 你做啱, 千萬唔好代工人還錢, 佢地既事唔關你事
無放年初一二三 -- 假一定要放, 到時你可扣番薪金, 但外傭走佬前未過60天, 到時佢真係告你, 你話你原本六十日內會補返假比佢, 但佢自己無做走佬毁約, 法律上你無錯, 你唔洗賠呢三日比佢

你係點出糧? 現金定支票? 支票既話銀行已有記錄

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!

咁你快d將事件報告比警方及勞工署, 係警方度你話懷疑工人有偷野走佬 (諗到屋企有乜野好似唔見咗, 話定懷疑係佢偷咗, 都係懷疑姐), 包括偷咗張簽收單據, 怕佢會調轉頭屈我無出糧, 讓警方備案

同時亦講比勞工署知

其實無咗單你都唔洗怕, 一來無單唔代表一定輸, 二來民事案係睇邊個可信d(唔需要有鐵證), 三來你有客觀證據(你主動報警同話比勞工署知)

萬一以上都唔夠, 仲有一點, 就係如果你無出糧比外傭, 佢何來還到$3000比agent? 當然你唔好講出口, 等外傭講大話先

比機會佢屈你無出糧, 你話大家簽咗紙, 佢實扮野話無, 繼續等佢講多d大話, 到時至一野踢爆, 咁佢想兜番話你出$3000但刻扣了$580都唔得

誠信破產, 法官都唔會信佢啦

到時外傭真係堅持屈你並告上法庭, 請務必睇呢篇文, 教你要點面對法庭, 千萬唔好妥協, 否則終生抱憾:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3700294&page=1#pid48843850

等待驗證會員

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-18 21:10 發表

好多時僱主就會計數, 和嗰條數若然同要俾o既數(即本身應付而未付的人工, 機票...等)差無幾, 就和咗算數, 所以對外傭嚟講, 有咩蝕底jet?

唔止咁, 好多僱主因為怕事, 完全係屈既都照賠了事, 再加上法庭根本想多一事不如少一事, 一味逼僱主和解, 咁造就咗愈來愈多外傭有理無理都屈僱主, 因為實在太多成功個案

其實打落去, 對外僱黎講都係一種煩惱, 但係僱主只係諗自己會幾煩, 而唔諗對方一樣會煩, 你堅持可能變咗係對方投降離場, 所以真係唔需要咁快認輸, 好多時外傭搏你和解, 如果和解不成又知自己理虧, 佢好快會打退堂鼓

法庭無賴招數逼人和解 (知己知彼, 知多d自己權益, 就唔會咁易比法庭恐嚇到):
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3700294&page=1#pid48843850

複式洋房

樓主你真係好好,我清楚左好多,多謝你續點解釋,我會堅持!多謝你詳細了解我嘅擔心!

因為我備案先,
而家勞工處會透過a凖,找出工人追回欠我的一個月代通知金,到時三口六面拆...唔知搵唔搵到人呢?如果工人唔出現,搵唔到,工人可唔可以離境翻歸。丨

原帖由 Painful 於 11-2-19 15:41 發表

冷靜點, 你未死得

多把口講可能令你有點唔誤會

出足糧 -- 你做啱
唔代工人還錢比agent -- 你做啱, 千萬唔好代工人還錢, 佢地既事唔關你事
無放年初一二三 -- 假一定要放, 到時你可扣番薪金, 但外傭走佬前未過60 ...

首頁

尾頁

跳至